Banking Awareness Questions for IBPS RRBs PO and Clerk Exam 2017

Dear Readers,

Banking-Awareness-Questions-for-IBPS-RRBs-Exam-2017

Banking Awareness for IBPS Exam 2017

Just a month is left for IBPS RRB Mains It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for IBPS RRB PO and Clerk Mains. These questions related to Banking Awareness will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. HDFC Life Insurance Company has launched ____________ a servicing bot for Twitter that uses artificial intelligence for customer service.
(a) Ping
(b) Seog
(c) Neo
(d) Jong
(e) Meen

S1. Ans.(c)
Sol. HDFC Life Insurance Company has launched 'Neo', a servicing bot for Twitter that uses artificial intelligence for customer service. This is the second bot put in operation by HDFC Life, after the launch of SPOK, which was an email bot to answer customer queries.

Q2. The Reserve Bank of India opened a branch in which city to make transactions of the Uttarakhand State government more convenient?
(a) Mussoorie
(b) Rishikesh
(c) Nainital
(d) Haridwar
(e) Dehradun

S2. Ans.(e)
Sol. The Reserve Bank of India opened a branch in the Dehradun city to make transactions of the Uttarakhand State government more convenient. Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat inaugurated the RBI's Branch. Earlier, the state government had to do financial transactions through the Kanpur branch of the RBI.

Q3. Private insurer Tata AIA Life announced the launch of ‘Eazy Connect’, that will extend online customer service to social media platforms. Tata AIA Life) is a joint venture company, formed by-
(a) Tata Sons Limited
(b) AIA Group Limited
(c) Bajaj Allianz
(d) Both (a) and (b)
(e) Both (b) and (c)

S3. Ans.(d)
Sol. Private insurer Tata AIA Life announced the launch of ‘Eazy Connect’, that will extend online customer service to social media platforms. Tata AIA Life Insurance Company Limited (Tata AIA Life) is a joint venture company, formed by Tata Sons Limited and AIA Group Limited (AIA).

Q4. Asian Development Bank (ADB) has downgraded India’s growth projection to __________ for the current fiscal (2017-18) while lowering its forecast for the next financial year as well.
(a) 7.00 percent
(b) 7.10 percent
(c) 7.30 percent
(d) 7.90 percent
(e) 7.60 percent

S4. Ans.(a)
Sol. Asian Development Bank (ADB) has downgraded India’s growth projection to 7 percent for the current fiscal while lowering its forecast for the next financial year as well. India’s GDP growth is downgraded to 7 percent in the financial year 2017-18, a 0.4 percentage point drop from the April forecast. In the financial year 2018-19, the forecast is adjusted down to 7.4 percent, from 7.6 percent, according to the Asian Development Outlook 2017 update.

Q5. The Asian Development Bank will increase its annual lending to India to a maximum of how much billion between 2018 and 2022 to help fasten inclusive economic transformation towards upper middle-income status.
(a) $6 billion 
(b) $4 billion
(c) $10 billion 
(d) $15 billion 
(e) $1 billion 

S5. Ans.(b)
Sol. The Asian Development Bank will increase its annual lending to India to a maximum of $4 billion between 2018 and 2022 to help fasten inclusive economic transformation towards upper middle-income status.

Q6. Who is the present Managing Director (MD) of HDFC Bank?
(a) Rajnish Kumar
(b) Uday Kotak
(c) Shikha Sharma
(d) Chanda Kochhar
(e) Aditya Puri

S6. Ans.(e)
Sol. Aditya Puri is the present Managing Director (MD) of HDFC Bank.

Q7. Which among the following insurance company and Apollo Munich Health has come together to launch ‘Click2Protect Health plan’, which provides both life and health cover under a single plan?
(a) Aviva Insurance Company
(b) MetLife insurance company
(c) Sun Life Financial
(d) HDFC Life Insurance
(e) ING Group

S7. Ans.(d)
Sol. HDFC Life Insurance and Apollo Munich Health have come together to launch ‘Click2Protect Health plan’, which provides both life and health cover under a single plan. This plan combines the benefits of HDFC Life’s ‘Click2Protect 3D Plus (term) protection plan’ and Apollo Munich’s ‘Optima Restore health indemnity plan’.

Q8. Where is the headquarters of Asian Development Bank (ADB)? 
(a) New Delhi, India
(b) Beijing, China
(c) Manila, Philippines
(d) Tokyo, Japan
(e) Nairobi, Kenya

S8. Ans.(c)
Sol. The headquarters of ADB is in Manila, Philippines.

Q9. The government has kept unchanged the interest rates on small savings schemes like PPF, Kisan Vikas Patra and Sukanya Samriddhi for October-December quarter. Sukanya Samriddhi Account can be opened up to the age of _______ years only from the date of birth.
(a) 5 years
(b) 10 years
(c) 15 years
(d) 20 years
(e) 25 years

S9. Ans.(b)
Sol. The government has kept unchanged the interest rates on small savings schemes like PPF, Kisan Vikas Patra and Sukanya Samriddhi for October-December quarter. Investments in the Public Provident Fund (PPF) scheme will fetch annual rate of 7.8 percent while Kisan Vikas Patra (KVP) investments will yield 7.5 percent and mature in 115 months. Sukanya Samriddhi Account can be opened up to age of 10 years only from the date of birth. For initial operations of Scheme, one year grace has been given.

Q10. Which Bank has entered into an MoU with Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL) for enabling all HPCL retail outlets with BHIM/UPI merchant solutions?
(a) Vijaya Bank
(b) Corporation Bank
(c) Bank of India
(d) State Bank of India
(e) Bank of Baroda

S10. Ans.(a)
Sol. Vijaya Bank has entered into an MoU with Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL) for enabling all HPCL retail outlets with BHIM/UPI merchant solutions. This rollout will empower all petrol pump attendants and LPG delivery personnel to accept digital payments.

Q11. The Reserve Bank of India (RBI) is to launch a financial literacy drive in 80 blocks in nine states on the pilot basis to educate people on e-transactions, formal sector borrowings and insurance purchases. What is the aim of this drive? 
(a) To inculcate the habit of making a household budget and recording financial transactions
(b) Encourage transactions in savings accounts
(c) Active saving by depositing in banks through fixed deposits and recurring deposits
(d) All of the above is the aim of this drive
(e) Refers to the efficient and effective management of money (funds) in such a manner as to accomplish the objectives

S11. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) is to launch a financial literacy drive in 80 blocks in nine states on the pilot basis to educate people on e-transactions, formal sector borrowings and insurance purchases. The pilot project, according to RBI will be commissioned in the 9 states of Maharashtra, Chhattisgarh, Bihar, Odisha, Karnataka, Telangana, Andhra Pradesh, Haryana and Uttar Pradesh by the 6 NGOs in collaboration with the sponsor Banks. The aim of this drive is to inculcate the habit of making a household budget and recording financial transactions, encourage transactions in savings accounts, and active saving by depositing in banks through fixed deposits and recurring deposits.

Q12. Senior Citizen Savings Scheme (SCSS) Account is an individual of the Age of ________ or more may open the account.
(a) 60 years
(b) 55 years 
(c) 70 years 
(d) 50 years 
(e) 65 years 

S12. Ans.(a)
Sol. Senior Citizen Savings Scheme (SCSS) Account- An individual of the Age of 60 years or more may open the account.

Q13. In the Fourth Bi-monthly Monetary Policy Statement 2017-18, the Monetary Policy Committee (MPC) has decided to keep the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) unchanged at-? 
(a) 5.50 percent
(b) 5.75 percent
(c) 6.25 percent
(d) 6.50 percent
(e) 6.00 percent

S13. Ans.(e)
Sol. On the basis of an assessment of the current and evolving macroeconomic situation at its meeting, the Monetary Policy Committee (MPC) decided to keep the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) unchanged at 6.0 percent in the Fourth Bi-monthly Monetary Policy Statement 2017-18.

Q14. RBI has notified that P2P lending platforms need to be regulated and treated on par with Non-Banking Financial Companies (NBFCs). P2P stands for-
(a) Product-to-Product
(b) Peer-to-Peer
(c) Person-to-Person
(d) Primary-to-Primary
(e) Priority-to-Priority

S14. Ans.(b)
Sol. After a year or more of due-diligence, the RBI has notified that peer-to-peer (P2P) lending platforms need to be regulated and treated on par with non-banking financial companies (NBFCs). The final regulatory framework for P2P lenders is still awaited. Few important P2P lending platforms in India are LenDen Club, Faircent, Qbera, Lendbox, Rupaiya Exchange and Monexo.

Q15. Which among the following organisation has allowed Infrastructure Investment Trusts (InvITs) and Real Estate Investment Trusts (REITs) to raise capital by issuing debt securities?
(a) SIDBI
(b) IRDAI
(c) SEBI
(d) NABARD
(e) RBI

S15. Ans.(c)
Sol. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) allowed Infrastructure Investment Trusts (InvITs) and Real Estate Investment Trusts (REITs) to raise capital by issuing debt securities. The move will help attract investors to the capital-starved property sector. In addition to allowing bond issuances, SEBI also introduced the concept of strategic investor for REITs, similar to InvITs.


Print Friendly and PDF