Banking Awareness Questions for IBPS RRBs PO and Clerk Exam 2017

Dear Readers,

Banking-Awareness-Questions-for-IBPS-RRBs-Exam-2017
Banking Awareness for IBPS Exam 2017

Just a month is left for IBPS RRB Mains It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for IBPS RRB PO and Clerk Mains. These questions related to Banking Awareness will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. Loan and Advances of a bank come under which of the following category?
(a) Assets
(b) Liabilities
(c) Deposits
(d) All of the Above
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(a)
Sol. Anything tangible or intangible that can be owned or controlled to produce value and that is held to have positive economic value is considered an asset. Anything tangible or intangible that can be owned or controlled to produce value and that is held to have positive economic value is considered an asset.

Q2. RBI sold its stake in NABARD to the Government of India, which now holds _____ stake.
(a) Approx 65%
(b) Approx 70%
(c) Approx 95%
(d) Approx 99%
(e) Approx 24%

S2. Ans.(d)
Sol. RBI sold its stake in NABARD to the Government of India, which now holds approx 99% stake.

Q3. Which of the following is not available to depositors of NBFCs?
(a) Deposit Insurance facility
(b) Acquisition of shares
(c) Loans and Advances
(d) All of the Above
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(a)
Sol. Deposit insurance facility of Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation is not available to depositors of NBFCs, unlike in case of banks.

Q4. NBFCs include ______
(a) loan company
(b) investment company
(c) asset finance company
(d) All of the Above
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(d)
Sol. NBFCs include a loan company, an investment company, asset finance company (i.e. a company conducting the business of equipment leasing or hire purchase finance) and Residuary Non-Banking Companies.

Q5. India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL) is a wholly-owned ____________ company set up in 2006.
(a) NABARD
(b) SEBI
(c) RBI
(d) Finance Ministry
(e) Government of India

S5. Ans.(e)
Sol. IIFCL is a wholly-owned Government of India company set up in 2006 to provide long-term finance to viable infrastructure projects through the Scheme for Financing Viable Infrastructure Projects through a Special Purpose Vehicle called India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL), broadly referred to as SIFTI.

Q6. NSDL is the first and largest depository in India, established in-
(a) August 2003
(b) August 1991
(c) August 1989
(d) August 1999
(e) August 1996

S6. Ans.(e)
Sol. NSDL, the first and largest depository in India, established in August 1996 and promoted by institutions of national stature responsible for economic development of the country has since established a national infrastructure of international standards that handles most of the securities held and settled in dematerialised form in the Indian capital market.

Q7. A Public Provident Fund (PPF) account holder can deposit a maximum of-
(a) 1.5 Lakhs
(b) 2.5 Lakhs
(c) 1.0 Lakh
(d) 3.5 Lakhs
(e) 5.0 Lakhs

S7. Ans.(a)
Sol. A Public Provident Fund (PPF) account holder can deposit a maximum of Rs 1.5 lakhs in his/her PPF account.

Q8. Where is the headquarters of Paschim Banga Gramin Bank?
(a) Howrah, West Bengal
(b) Nagpur, Maharashtra
(c) Dumka, Jharkhand
(d) Bolangir, Odisha
(e) Bathinda, Punjab

S8. Ans.(a)
Sol. The headquarters of Paschim Banga Gramin Bank is Howrah, West Bengal.

Q9. National Securities Depository Limited is an Indian central securities depository based in _______
(a) New Delhi
(b) Chennai
(c) Hyderabad
(d) Mumbai
(e) Bengaluru

S9. Ans.(d)
Sol. National Securities Depository Limited is an Indian central securities depository based in Mumbai.

Q10. The Board of Industrial and Financial Reconstruction (BIFR) came into existence in-
(a) 1999
(b) 1995
(c) 1991
(d) 1987
(e) 1982

S10. Ans.(d)
Sol. The Board of experts named the Board for Industrial and Financial Reconstruction (BIFR) was set up in January 1987 and functional with effect from 15th May 1987. The Appellate Authority for Industrial and Financial Reconstruction (AAIRFR) was constituted in April 1987. Government companies were brought under the purview of SICA in 1991 when extensive changes were made in the Act including, inter-alia, changes in the criteria for determining industrial sickness.

Q11. The cheque which is truncated during the course of clearing cycle is called __________
(a) Stale Cheque
(b) Mutilated Cheque
(c) Self Cheque
(d) Truncated Cheque
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(d)
Sol. A truncated cheque means a cheque which is truncated during the course of clearing cycle either by the clearing house or by the bank.

Q12. Person named in the instrument to whom or to whose order the money is to be paid is known as-?
(a) Drawer
(b) Drawee
(c) Payer
(d) Payee
(e) Receivable

S12 Ans.(d)
Sol. A person to whom money is paid or is to be paid is called payee, especially the person to whom a cheque is made payable.

Q13. National Housing Bank (NHB), a wholly owned subsidiary of the central bank (RBI) was established in 1988 under the-
(a) National Housing Bank Act, 1987
(b) National Housing Bank Act, 1988
(c) National Housing Bank Act, 1986
(d) National Housing Bank Act, 1985
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(a)
Sol. The Hon’ble Prime Minister of India, while presenting the Union Budget for 1987-88 on February 28, 1987, announced the decision to establish the National Housing Bank (NHB) as an apex level institution for housing finance. Following that, the National Housing Bank Bill (91 of 1987) providing the legislative framework for the establishment of NHB was passed by Parliament in the winter session of 1987 and with the assent of the Hon’ble President of India on December 23, 1987, became an Act of Parliament. The National Housing Policy, 1988 envisaged the setting up of NHB as the Apex level institution for housing. In pursuance of the above, NHB was set up on July 9, 1988, under the National Housing Bank Act, 1987. NHB is wholly owned by Reserve Bank of India, which contributed the entire paid-up capital.

Q14. The Banking Ombudsman Scheme was introduced under __________ of the Banking Regulation Act, 1949 by RBI with effect from 1995.
(a) Section 25A
(b) Section 35A
(c) Section 45A
(d) Section 15A
(e) Section 55A

S14. Ans.(b)
Sol. The Banking Ombudsman Scheme enables an expeditious and inexpensive forum to bank customers for resolution of complaints relating to certain services rendered by banks. The Banking Ombudsman Scheme is introduced under Section 35 A of the Banking Regulation Act, 1949 by RBI with effect from 1995.

Q15. National Housing Bank (NHB), is an apex financial institution for housing, having headquarters in-?
(a) Mumbai
(b) New Delhi
(c) Bengaluru
(d) Hyderabad
(e) Kolkata

S15. Ans.(b)
Sol. National Housing Bank (NHB), a wholly owned subsidiary of RBI, was set up by an Act of Parliament in 1987 having headquarters in New Delhi.


Print Friendly and PDF