Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2017 (Solutions)

Dear Aspirants,

Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2017

Just a few days are left for IBPS Clerk Mains. It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for IBPS SO and Clerk Mains. These questions related to Banking Awareness will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. Which Act was framed specially to deal with Non-Performing Assets (NPA)?
(a) Banking Regulation Act 1949
(b) Foreign Exchange Management Act(FEMA) 1999
(c) Industrial Disputes Act 1947
(d) SARFAESI Act, 2002
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(d)
Sol. SARFAESI Act (The Securitization and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest Act, 2002) was enacted to regulate securitization and reconstruction of financial assets and enforcement of security interest created in respect of Financial Assets to enable realization of such assets. The SARFAESI Act provides for the manner for enforcement of security interests by a secured creditor without the intervention of a court or tribunal. If any borrower fails to discharge his liability in repayment of any secured debt within 60 days of notice from the date of notice by the secured creditor, the secured creditor is conferred with powers under the SARFAESI Act.

Q2. In Notice Money Market, the tenor of the transactions is from ________
(a) 2-7 days
(b) 2-14 days
(c) 2-21 days
(d) 2-28 days
(e) 2-90 days

S2. Ans.(b)
Sol. In money market, the amount that is lent for one day is known as “call money” and, if it exceeds one day or two days to 14 days is referred to as “notice money.”

Q3. An Asset Reconstruction Company (ARC) in India is associated with-
(a) UCPDC
(b) DICGC
(c) NPA
(d) Home Loan
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(c)
Sol. Asset Reconstruction Company (ARC) also known as Securitization company in India helps to unlock the value of non-performing assets (NPA) in banks through Securitization and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest (SARFAESI) Act 2002.ARC is regulated by RBI as a Non Banking Financial Company (NBFC).

Q4. Which of the following is mainly used by the banks in order to meet their temporary requirement of Cash on a daily basis?
(a) Commercial Paper
(b) Certificate of Deposit
(c) Collateralized Borrowing and Lending Obligations (CBLO)
(d) Call Money
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(d)
Sol. Call money market is a market for uncollateralized lending and borrowing of funds. This market is predominantly overnight and is open for participation only to scheduled commercial banks and the primary dealers.

Q5. ___________ is a voluntary market body for the bond, money and derivatives markets.
(a) RBI
(b) SEBI
(c) IRDAI
(d) FIMMDA
(e) UIDAI

S5. Ans.(d)
Sol. The Fixed Income Money Market and Derivatives Association of India (FIMMDA), an association of Scheduled Commercial Banks, Public Financial Institutions, Primary Dealers and Insurance Companies was incorporated as a Company under section 25 of the Companies Act,1956 on June 3rd, 1998. FIMMDA is a voluntary market body for the bond, money and derivatives markets. FIMMDA has members representing all major institutional segments of the market. The membership includes Nationalized Banks such as State Bank of India, its associate banks and other nationalized banks; Private sector banks such as ICICI Bank, HDFC Bank, IDBI Bank; Foreign Banks such as Bank of America, ABN Amro, Citibank, Financial institutions such as IDFC, EXIM Bank, NABARD, Insurance Companies like Life Insurance Corporation of India (LIC), ICICI Prudential Life Insurance Company, Birla Sun Life Insurance Company and all Primary Dealers.

Q6. Cheque which is truncated during the course of clearing cycle is called __________
(a) Stale Cheque
(b) Mutilated Cheque
(c) Self Cheque
(d) Truncated Cheque
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(d)
Sol. A truncated cheque means a cheque which is truncated during the course of clearing cycle either by the clearing house or by the bank.

Q7. Person named in the instrument to whom or to whose order the money is to be paid is known as-?
(a) Drawer
(b) Drawee
(c) Payer
(d) Payee
(e) Receivable

S7. Ans.(d)
Sol. A person to whom money is paid or is to be paid is called payee, especially the person to whom a cheque is made payable.

Q8. National Housing Bank (NHB), a wholly owned subsidiary of the central bank (RBI) was established in 1988 under the-
(a) National Housing Bank Act, 1987
(b) National Housing Bank Act, 1988
(c) National Housing Bank Act, 1986
(d) National Housing Bank Act, 1985
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(a)
Sol. The Hon’ble Prime Minister of India, while presenting the Union Budget for 1987-88 on February 28, 1987 announced the decision to establish the National Housing Bank (NHB) as an apex level institution for housing finance. Following that, the National Housing Bank Bill (91 of 1987) providing the legislative framework for the establishment of NHB was passed by Parliament in the winter session of 1987 and with the assent of the Hon’ble President of India on December 23, 1987, became an Act of Parliament. The National Housing Policy, 1988 envisaged the setting up of NHB as the Apex level institution for housing. In pursuance of the above, NHB was set up on July 9, 1988 under the National Housing Bank Act, 1987. NHB is wholly owned by Reserve Bank of India, which contributed the entire paid-up capital.

Q9. The Banking Ombudsman Scheme was introduced under __________ of the Banking Regulation Act, 1949 by RBI with effect from 1995.
(a) Section 25A
(b) Section 35A
(c) Section 45A
(d) Section 15A
(e) Section 55A

S9. Ans.(b)
Sol. The Banking Ombudsman Scheme enables an expeditious and inexpensive forum to bank customers for resolution of complaints relating to certain services rendered by banks. The Banking Ombudsman Scheme is introduced under Section 35 A of the Banking Regulation Act, 1949 by RBI with effect from 1995.

Q10. National Housing Bank (NHB), is an apex financial institution for housing, having headquarters in-?
(a) Mumbai
(b) New Delhi
(c) Bengaluru
(d) Hyderabad
(e) Kolkata

S10. Ans.(b)
Sol. National Housing Bank (NHB), a wholly owned subsidiary of RBI, was set up by an Act of Parliament in 1987 having headquarters in New Delhi.

Q11. ___________ is an electronic fund transfer system that operates on a Deferred Net Settlement (DNS) basis which settles transactions in batches.
(a) NEFT
(b) RTGS
(c) NPCI
(d) BBPS
(e) IMPS

S11. Ans.(a)
Sol. National Electronics Funds Transfer (NEFT) is an electronic fund transfer system that operates on a Deferred Net Settlement (DNS) basis which settles transactions in batches.

Q12. The Central Office of the Reserve Bank was initially established in Calcutta (now Kolkata) but was permanently moved to Mumbai in-
(a) 1949
(b) 1937
(c) 1943
(d) 1945
(e) 1934

S12. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India was established on April 1, 1935 in accordance with the provisions of the Reserve Bank of India Act, 1934. The Central Office of the Reserve Bank was initially established in Calcutta but was permanently moved to Mumbai in 1937.

Q13. The Reserve Bank of India (RBI) is vested with the responsibility of conducting monetary policy. This responsibility is explicitly mandated under which act?
(a) Companies Act, 1956
(b) Negotiable Instruments Act, 1881
(c) Reserve Bank of India Act, 1934
(d) Banking Regulation Act, 1949
(e) None of the given options is true 

S13. Ans.(c)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) is vested with the responsibility of conducting monetary policy. This responsibility is explicitly mandated under the Reserve Bank of India Act, 1934.

Q14. A facility under which scheduled commercial banks can borrow additional amount of overnight money from the Reserve Bank by dipping into their Statutory Liquidity Ratio (SLR). It is called? 
(a) Repo Rate
(b) Reverse Repo Rate
(c) Bank Rate 
(d) Marginal Standing Facility (MSF)
(e) Liquidity Adjustment Facility (LAF)

S14. Ans.(d)
Sol. Marginal Standing Facility (MSF) is a facility under which scheduled commercial banks can borrow additional amount of overnight money from the Reserve Bank by dipping into their Statutory Liquidity Ratio (SLR).

Q15. National Housing Bank (NHB) was set up on ______________ under the National Housing Bank Act, 1987.
(a) 01st July 1956
(b) 02nd October 1976
(c) 01st January 1934
(d) 21st May 1956
(e) 09th July 1988

S15. Ans.(e)
Sol. The Hon’ble Prime Minister of India, while presenting the Union Budget for 1987-88 on February 28, 1987 announced the decision to establish the National Housing Bank (NHB) as an apex level institution for housing finance. NHB was set up on July 9, 1988 under the National Housing Bank Act, 1987.