Banking Awareness Questions for IBPS RRBs PO and Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Banking-Awareness-Questions-for-IBPS-RRBs-Exam-2017
Banking Awareness for IBPS Exam 2017

Just a few days are left for IBPS RRB Mains It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for IBPS RRB PO and Clerk Mains. These questions related to Banking Awareness will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. According to accepting public deposits, NBFCs can be classified into ____ broad categories.
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) One
(e) Five

S1. Ans.(a)
Sol. According to accepting public deposits, NBFCs can be classified into two broad categories, viz.,
(i) NBFCs accepting public deposit (NBFCs-D)
(ii) NBFCs not accepting/holding public deposit (NBFCs-ND).

Q2. Which of the following are the country’s largest custodian and depository participant?
(a) CIBIL
(b) SEBI
(c) NABARD
(d) SHCIL
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(d)
Sol. Stock Holding Corporation of India Ltd (SHCIL), India’s largest custodian and depository participant.

Q3. StockHolding was incorporated as a Public Limited Company in- 
(a) 1995
(b) 1992
(c) 1986
(d) 1981
(e) 1979

S3. Ans.(c)
Sol. StockHolding was incorporated as a Public Limited Company in 1986. It has been jointly promoted by leading Banks and Financial Institutions. StockHolding is a subsidiary of IFCI Limited. The equity capital of StockHolding is presently held by LIC, GIC, IFCI Ltd., SU-UTI, NIA, NIC, UIC, and TOICL, all leaders in their respective fields of business.

Q4. StockHolding is a subsidiary of-
(a) IFCI Limited
(b) RBI
(c) Government of India
(d) SIDBI
(e) IDBI Limited

S4. Ans.(a)
Sol. StockHolding was incorporated as a Public Limited Company in 1986. It has been jointly promoted by leading Banks and Financial Institutions. StockHolding is a subsidiary of IFCI Limited.

Q5. Which of the following is the parent organisation of UPI?
(a) RBI
(b) GOI
(c) NPCI
(d) PMMY
(e) SEBI

S5. Ans.(c)
Sol. National Payments Corporation of India (NPCI) is the parent organisation of UPI (Unified Payment Interface).

Q6. Who has been appointed as the Managing Director and Chief Executive Officer of IDFC Bank with effect from July 16th, 2017 for three years?
(a) Sunil Mehta
(b) Melwyn Rego 
(c) Rajkiran Rai G 
(d) Sunil Kakar
(e) Vikram Limaye

S6. Ans.(d)
Sol. IDFC Ltd announced the elevation of its CFO Sunil Kakar as the Managing Director and Chief Executive Officer of the company with effect from July 16th 2017 for three years. Mr. Kakar has also been appointed as additional director. Both the appointments are subject to shareholders' approval at the annual general meeting (AGM). Besides, the company announced that the Board has approved the resignation of veteran banker Vikram Limaye from the post of MD and CEO who is set to join leading stock exchange NSE as its new Managing Director and CEO.

Q7. As per the amendment, the pecuniary jurisdiction of the Banking Ombudsman to pass an award has been doubled to _____ rupees. 
(a) 20 lakh rupees
(b) 10 lakh rupees
(c) 25 lakh rupees
(d) 50 lakh rupees
(e) 5 lakh rupees

Q8. Capital markets regulator SEBI has relaxed takeover norms for the acquisition of stressed assets of listed companies to help the government and the RBI in their efforts to tackle bad loans. What is the meaning of "B" in SEBI?
(a) Base
(b) Business
(c) Broker
(d) Bank
(e) Board

S8. Ans.(e)
Sol. Capital markets regulator, SEBI (Securities Exchange Board of India) relaxed takeover norms for the acquisition of stressed assets of listed companies to help the government and the RBI in their efforts to tackle bad loans. SEBI Chairman Ajay Tyagi took the decision after a board meeting in Mumbai.

Q9. Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has approved USD 150 million equity investment loan to the India Infrastructure Fund. It is the bank's first such loan to fund private projects. AIIB based in-?
(a) France
(b) Australia
(c) China
(d) Germany
(e) USA

S9. Ans.(c)
Sol. China-led Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has approved USD 150 million equity investment loan to the India Infrastructure Fund. It is the bank's first such loan to fund private projects.

Q10. World Bank's Board of Executive Directors has approved a loan assistance of __________ million dollars for the Assam State Public Finance Institutional Reforms (ASPIRe) Project.
(a) 103 million dollars 
(b) 44 million dollars
(c) 502 million dollars 
(d) 328 million dollars 
(e) 1005 million dollars

S10. Ans.(b)
Sol. World Bank's Board of Executive Directors has approved a loan assistance of 44 million dollars for the Assam State Public Finance Institutional Reforms (ASPIRe) Project. The loan was sanction by World Bank (International Bank for Reconstruction and Development) in its meeting held at Washington DC, USA.

Q11. Which among the following Banks has launches ‘Saral-Rural Housing Loan’ Scheme for weaker sections?
(a) ICICI Bank
(b) SBI
(c) PNB
(d) Syndicate Bank
(e) Axis Bank

S11. Ans.(a)
Sol.India’s largest private sector lender Industrial Credit and Investment Corporation of India (ICICI) Bank has launched ‘ICICI Bank Saral-Rural Housing Loan’ Scheme for weaker sections of society. The scheme is new home loan proposition of the bank with special interest rate to cater people from rural areas including women borrowers as well as from weaker sections.

Q12. Which of the following public sector bank emblem figures a dog and the words ‘faithful, friendly’ in it?
(a) Punjab National Bank
(b) Oriental Bank of Commerce
(c) Syndicate Bank
(d) State Bank of India
(e) Indian Overseas Bank

S12. Ans.(c)
Sol. Syndicate Bank emblem figures a dog and the words ‘faithful, friendly’ in it.

Q13. If the Cash Reserve Ratio (CRR) is lowered by the RBI, its impact on credit creation will be-
(a) Increases
(b) Decreases
(c) No impact
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(a)
Sol. The Cash Reserve means, RBI informs the banks to maintain particular cash as reserve. So if the reserve ratio is lower then the bank can utilize those cash for credit purpose.

Q14. Which one of the following is a private bank?
(a) Allahabad bank
(b) Punjab and Sind Bank
(c) Punjab National Bank
(d) South Indian Bank
(e) Bank of Baroda

S14. Ans.(d)
Sol. South Indian Bank Limited is a major private sector bank headquartered at Thrissur in Kerala.

Q15. PAN card issued by the income tax department cannot be used for which of the following purpose?
(a) Proof of identity
(b) Proof of a registered taxpayer
(c) Proof of address
(d) Proof of date of birth
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(c)
Sol. Permanent Account Number (PAN) is a ten-digit alphanumeric number, issued in the form of a laminated card, by the Income Tax Department, to any “person” who applies for it or to whom the department allots the number without an application.