Banking Awareness Questions for NABARD Prelims Exam 2017

Dear Readers,

Banking-Awareness-Questions-for-NABARD-Prelims-Exam-2017

Just a few days are left for NABARD Prelims Exam It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for NABARD and IBPS Exam, These Banking questions will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. The origin of the State Bank of India goes back to the first decade of the nineteenth century with the establishment of the Bank of Calcutta in Calcutta on-
(a) 05th October 1956
(b) 05th July 1859
(c) 07th August 1884
(d) 02nd April 1921
(e) 02nd June 1806

S1. Ans.(e)
Sol. The origin of the State Bank of India goes back to the first decade of the nineteenth century with the establishment of the Bank of Calcutta in Calcutta on 2 June 1806. Three years later the bank received its charter and was re-designed as the Bank of Bengal (2 January 1809). A unique institution, it was the first joint-stock bank of British India sponsored by the Government of Bengal. 

Q2. The Bank of Bombay (15 April 1840) and the Bank of Madras (1 July 1843) followed the Bank of Bengal. These three banks remained at the apex of modern banking in India till their amalgamation as the Imperial Bank of India on 27 January-
(a) 1961
(b) 1956
(c) 1949
(d) 1921
(e) 1934

S2. Ans.(d)
Sol. The Bank of Bombay (15 April 1840) and the Bank of Madras (1 July 1843) followed the Bank of Bengal. These three banks remained at the apex of modern banking in India till their amalgamation as the Imperial Bank of India on 27 January 1921.

Q3. With the merger in April 2017, State Bank of India has entered the league of 'Top 50 Global Banks' with a balance sheet size of-
(a) Rs. 54 trillion
(b) Rs. 32 trillion
(c) Rs. 41 trillion
(d) Rs. 67 trillion
(e) Rs. 52 trillion

S3. Ans.(c)
Sol. With the merger, State Bank of India has entered the league of 'Top 50 Global Banks' with a balance sheet size of Rs. 41 trillion. SBI was earlier placed at 54th rank globally but after the merging, it moved to the 44th position making it in the top 50 leading banks globally.

Q4. SBI was earlier placed at 54th rank globally but after the merging, it moved to _______ position making it in the top 50 leading banks globally.
(a) 42nd
(b) 44th
(c) 47th
(d) 51st
(e) 40th

S4. Ans.(b)
Sol. With the merger, State Bank of India has entered the league of 'Top 50 Global Banks' with a balance sheet size of Rs. 41 trillion. SBI was earlier placed at 54th rank globally but after the merging it moved to 44th position making it in the top 50 leading banks globally.

Q5. What is the tagline of State Bank of India (SBI) after the merger?
(a) Banker to every Indian
(b) The Name you can Bank Upon
(c) A Faithful & Friendly Financial Partner
(d) Experience Next Generation Banking
(e) A Tradition of Trust

S5. Ans.(a)
Sol. After the merger, the tagline of SBI has remained same i.e. "Banker to every Indian".
Q6. Where is the headquarter of SBI?
(a) Mumbai
(b) Chennai
(c) Kolkata
(d) New Delhi
(e) Pune

S6. Ans.(a)
Sol. Headquarter of SBI is in Mumbai, Maharashtra.

Q7. After the merger of Associates of SBI, the total customer base of the bank reaches _____ crore. 
(a) 41 crore
(b) 37 crore
(c) 34 crore
(d) 47 crore
(e) 53 crore

S7. Ans.(b)
Sol. After the merger of Associates of SBI, the total customer base of the bank reaches 37 crores.

Q8. Name the person, who is present Chairman of State Bank of India (SBI)?
(a) B Sriram 
(b) Rajnish Kumar 
(c) Arundhati Bhattacharya
(d) Dinesh Kumar Khara 
(e) PK Gupta

S8. Ans.(c)
Sol.  List of Directors on the Central Board of State Bank of India w.e.f. 26th June 2017.
1. Arundhati Bhattacharya (Chairman)
2. B. Sriram (Managing Director)
3. Rajnish Kumar (Managing Director)
4. Dinesh Kumar Khara (Managing Director)
5. P. K. Gupta (Managing Director)

Q9. After the merger of Associates of SBI, nearly _________ ATMs across the country.
(a) 63,000 ATMs
(b) 47,000 ATMs
(c) 51,000 ATMs
(d) 59,000 ATMs
(e) 42,000 ATMs

S9. Ans.(d)
Sol. After the merger of Associates of SBI, nearly 59,000 ATMs across the country.

Q10. Which among the following Bank is not merged with State Bank of India (SBI) in April 2017?
(a) State Bank of Bikaner and Jaipur (SBBJ)
(b) State Bank of Mysore (SBM)
(c) State Bank of Travancore (SBT)
(d) State Bank of Patiala (SBP)
(e) State Bank of Indore (SBI)

S10. Ans.(e)
Sol. 1st April 2017 was the record date in India as the merger of State Bank of India took place (SBI) with five of its associate banks and Bhartiya Mahila Bank. The five associate banks are State Bank of Bikaner and Jaipur (SBBJ), State Bank of Mysore (SBM), State Bank of Travancore (SBT), State Bank of Hyderabad (SBH) and State Bank of Patiala (SBP). In August 2010 State Bank of Indore officially merged into State Bank of India.

You may also like to Read: