Banking Awareness Questions for NABARD Prelims Exam 2017

Dear Readers,

Banking-Awareness-Questions-for-NABARD-Prelims-Exam-2017

Just a few days are left for NABARD Prelims Exam It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for NABARD and IBPS Exam, These Banking questions will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. Which bank has tied up with PFG Forex for remittance facility for the benefit of Indian expatriates from Australia recently?
(a) Punjab National Bank
(b) Bank of Baroda
(c) State Bank of India
(d) Kotak Mahindra Bank
(e) South Indian Bank

S1. Ans.(e)
Sol. South Indian Bank has tied up with PFG Forex for remittance facility for the benefit of Indian expatriates from Australia. The new facility will leverage the bank to reach the Indian diaspora.

Q2. The United Forum of Bank Unions has decided to observe July __________ the 48th anniversary of nationalisation of major banks, as ‘Save public sector banks’ day.
(a) July 18th 
(b) July 19th
(c) July 20th
(d) July 17th
(e) July 21st

S2. Ans.(b)
Sol. The United Forum of Bank Unions has decided to observe July 19, 2017 the 48th anniversary of nationalisation of major banks, as ‘Save public sector banks’ day. Members will wear a commemorative badge on the day, display posters in front of all branches, distribute leaflets and hold rallies/demonstrations at all centres across the country.

Q3. Indus OS has partnered with __________ to launch OS-integrated UPI payment platform in India.
(a) IDFC Bank
(b) Axis Bank
(c) ICICI Bank
(d) YES Bank
(e) HDFC Bank

S3. Ans.(d)
Sol. Indus OS has partnered with YES Bank to launch OS-integrated UPI (Unified Payment Interface) payment platform in India. Users with Indus OS will be able to use this UPI payment platform on SMS, dialler interface, and on third party apps like WhatsApp. This means P2P transactions, as well as utility payments, can be made via SMS or messaging. The platform is expected to launch in this quarter.

Q4. Where is the headquarter of South Indian Bank?
(a) Thrissur
(b) Bengaluru
(c) Kochi
(d) Chennai
(e) Pune

S4. Ans.(a)
Sol. Headquarter of South Indian Bank is in Thrissur, Kerala.

Q5. __________ is a payment system launched by National Payments Corporation of India and regulated by the Reserve Bank of India which facilitates the instant fund transfer between two bank accounts on the mobile platform.
(a) NACH
(b) BHIM
(c) UPI
(d) CPI
(e) BBPS

S5. Ans.(c)
Sol. Unified Payments Interface (UPI) is a payment system launched by National Payments Corporation of India and regulated by the Reserve Bank of India which facilitates the instant fund transfer between two bank accounts on the mobile platform.

Q6. FSB is an international body for the global financial system, has placed India in the league of countries that are 'compliant or largely compliant’ on the implementation of priority area reforms. FSB stands for-
(a) Fiscal Stability Board 
(b) Financial Solution Board 
(c) Financial Stability Bank
(d) Financial Stability Bureau
(e) Financial Stability Board

S6. Ans.(e)
Sol. The Financial Stability Board (FSB), an international body for the global financial system, has placed India in the league of countries that are 'compliant or largely compliant’ on the implementation of priority area reforms. Ahead of the G20 Summit in Germany to be attended by Prime Minister Narendra Modi, among other world leaders, the FSB has submitted its status report on progress in financial regulatory reforms in various jurisdictions, including India.

Q7. Who is the Chief Executive Offier (CEO) of YES Bank?
(a) Uday Kotak
(b) Chanda Kochhar
(c) Aditya Puri
(d) Rana Kapoor
(e) Shikha Sharma

S7. Ans.(d)
Sol. The CEO of YES Bank is Rana Kapoor.

Q8. Where is the Secretariat office of FSB?
(a) Paris, France
(b) New York, USA
(c) Basel, Switzerland
(d) Nairobi, Kenya
(e) London, UK

S8. Ans.(c)
Sol. Financial Stability Board (FSB) Secretariat office is in Basel, Switzerland.

Q9. What is the meaning of "I" in UPI?
(a) International
(b) Interface
(c) Indian
(d) Institute
(e) Initial

S9. Ans.(b)
Sol. UPI stands for Unified Payment Interface.

Q10. The payments bank will be registered as a public limited company under the Companies Act, 2013 and licensed under Section 22 of-
(a) Banking Regulation Act, 1949
(b) Reserve Bank of India Act, 1934
(c) State Bank of India Act, 1955
(d) NABARD Act, 1981
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(a)
Sol. The payments bank will be registered as a public limited company under the Companies Act, 2013 and licensed under Section 22 of the Banking Regulation Act, 1949.

Q11. Which among the following international organisation has announced its approval to a $329 million loan to build access roads across 4,000 villages in Gujarat recently?
(a) OPEC
(b) IMF
(c) AIIB
(d) ADB
(e) World Bank

S11. Ans.(c)
Sol. China based Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) announced its approval to a $329 million loan to build access roads across 4,000 villages in Gujarat. The funds have been approved to construct road linkages for last-mile connectivity to schools and tribal areas in 33 districts of the state.

Q12. Takehiko Nakao is present president of-
(a) Asian Development Bank
(b) World Bank
(c) New Development Bank
(d) International Monetary Fund
(e) Asian Infrastructure Investment Bank

S12. Ans.(a)
Sol. Takehiko Nakao is present president of the Asian Development Bank.

Q13. Siemens AG opened its first digital factory in India, also the third globally after one each in Germany and China, as the industrial conglomerate pitches smart facilities to small and medium scale enterprises in the country. Siemens AG based in-
(a) Canada
(b) France
(c) China
(d) Germany
(e) Japan

S13. Ans.(d)
Sol. Siemens AG opened its first digital factory in India, also the third globally after one each in Germany and China, as the industrial conglomerate pitches smart facilities to small and medium scale enterprises in the country. Siemens AG is a German conglomerate company headquartered in Berlin and Munich and the largest industrial manufacturing company in Europe with branch offices abroad.

Q14. The Asian Development Bank (ADB) was conceived in the early __________ as a financial institution that would be Asian in character and foster economic growth and cooperation in one of the poorest regions in the world.
(a) 1950s
(b) 1960s
(c) 1940s
(d) 1970s
(e) 1980s

S14. Ans.(b)
Sol. The Asian Development Bank was conceived in the early 1960s as a financial institution that would be Asian in character and foster economic growth and cooperation in one of the poorest regions in the world.

Q15. Who is the present president of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)?
(a) Li Keqiang
(b) Wang Yi
(c) Xie Xuren 
(d) Lou Jiwei 
(e) Jin Liqun

S15. Ans.(e)
Sol. Jin Liqun is present president of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB).

You may also like to Read: