Banking Awareness Questions For NICL AO Mains Exam 2017

Dear Readers,

Banking-Awareness-Questions-Fo- NICL-AO Main- Exam-2017

Just a few days are left for NICL AO Exam. It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for NICL AO Mains Exam. These Banking questions will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. Which of the following is the dimension of new 500 rupee note?
(a) 157 × 73 mm
(b) 66 × 150 mm
(c) 66 × 166 mm
(d) 147 × 73 mm
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(b)
Sol. The dimension of new Indian 500-rupee banknote is 66×150 mm, Width–150mm & Height–66mm.

Q2. Which of the following is the base colour of 2000 rupee note?
(a) Stone Grey
(b) Green
(c) Orange – Violet
(d) Magenta
(e) Red – Orange

S2. Ans.(d)
Sol. The base colour of 2000 rupee note is Magenta.

Q3. Which of the following is the dimension of 2000 rupee note?
(a) 157 × 73 mm
(b) 66 × 150 mm
(c) 66 × 166 mm
(d) 147 × 73 mm
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(c)
Sol. The dimension of Indian 2000-rupee banknote is 66 × 166 mm, Width – 166mm & Height – 66mm.

Q4. Which of the following is the colour of new 500 rupee note?
(a) Stone Grey
(b) Green
(c) Orange– Violet
(d) Magenta
(e) Red– Orange

S4. Ans.(a)
Sol. The colour of 500 rupee note is Stone Grey.

Q5. Which of the following features on the reverse of 2000 rupee note?
(a) Mangalyaan
(b) Himalaya Mountains
(c) Red Fort
(d) Parliament of India
(e) Tractor

S5. Ans.(a)
Sol. The reverse side of 2000 rupee note features Mangalyaan, India’s first interplanetary space mission.

Q6. Which of the following features on the reverse of 500 rupee note?
(a) Mangalyaan
(b) Himalaya Mountains
(c) Red Fort
(d) Parliament of India
(e) Tractor

S6. Ans.(c)
Sol. The reverse side of 500 rupee note features is Red Fort.

Q7. ______ is a standard format of Bank Identifier Codes(BIC) for banks to identify banks and financial institutions globally.
(a) RTGS
(b) IFSC
(c) NEFT
(d) SWIFT
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(d)
Sol. Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) Code is a standard format of Bank Identifier Codes (BIC) for banks to identify banks and financial institutions globally.

Q8. How many codes are there in SWIFT code?
(a) 8
(b) 11
(c) 7
(d) Both (b) and (c)
(e) Both (a) and (b)

S8. Ans.(e)
Sol. The Swift code consists of 8 or 11 characters. When 8 digits code is given, it refers to the primary office and 11 digits code refers to the branch office.

Q9. First 4 characters in the SWIFT code refers to-
(a) Bank Code
(b) Country Code
(c) Branch Code
(d) Location Code
(e) None of the given options is true

S9. Ans.(a)
Sol. First 4 characters in SWIFT code represents– bank code (only letters).

Q10. SWIFT stands for-
(a) Station for Worldwide Interbank Financial Telecommunication 
(b) Solution for Worldwide Interbank Financial Telecommunication 
(c) System for Worldwide Interbank Financial Telecommunication 
(d) Service for Worldwide Interbank Financial Telecommunication 
(e) Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication

S10. Ans.(e)
Sol. SWIFT stands for Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. SWIFT provides a network that enables financial institutions worldwide to send and receive information about financial transactions in a secure, standardised and reliable environment.

Q11. The Head Quarters of SWIFT is located in-
(a) Bern, Switzerland
(b) La Hulpe, Belgium
(c) Geneva, Switzerland
(d) New York, USA
(e) Vienna Austria

S11. Ans.(b)
Sol. The Head Quarters of Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) is located in La Hulpe, Belgium.

Q12. What is the initial capital amount to start Small Finance Banks?
(a) 100 crore
(b) 200 crore
(c) 500 crore
(d) 1000 crore
(e) 5000 crore

S12. Ans.(a)
Sol. The firms must have a capital of 100 crores to set up small finance banks.

Q13. The promoters of Small Finance Banks should have _______ experience in banking and finance?
(a) 08 years
(b) 11 years
(c) 07 years
(d) 10 years
(e) 15 years

S13. Ans.(d)
Sol. The promoters of Small Finance Banks should have 10 years experience in banking and finance.

Q14. Which of the following is the first Regional Rural Bank of India?
(a) AP Grameena Vikas Bank
(b) Chaitanya Godavari
(c) Andhra Pragathi
(d) Prathama Bank
(e) Baroda UP Gramin Bank

S14. Ans.(d)
Sol. Prathama Bank is the first Regional Rural Bank of India.

Q15. India Post Payments Bank (IPPB) has been recently incorporated as a Public Limited Company under the Department of Posts with _______ equity.
(a) 100% GOI equity
(b) 50% GOI and 50% RBI
(c) 50% GOI, 25% RBI, 25% Sponsor Bank
(d) 50% Sponsor Bank and 50% RBI
(e) 50% GOI, 35% RBI, 15% Sponsor Bank

S15. Ans.(a)
Sol. India Post Payments Bank (IPPB) has been recently incorporated as a Public Limited Company under the Department of Posts with 100% GOI equity.

You may also like to Read: