Banking Quiz for Canara Bank and Syndicate Bank PO Exam 2018 (Based on Union Budget 2018-19)

Dear Aspirants,

Banking Quiz for Canara Bank and Syndicate Bank PO Exam 2018

Banking Awareness for Canara Bank PO

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness (Quiz based on Union Budget 2018-19) not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. The Government has announced which Project on the lines of Operation Flood to realise agriculture potential of the country?
(a) Operation Agriculture
(b) Operation Earth
(c) Operation Water
(d) Operation Green
(e) Operation Farmer

S1. Ans.(d)
Sol. On the lines of ‘‘Operation Flood’’ a new Scheme ‘‘Operation Greens’’ was announced with an outlay of Rs 500 Crore to address the challenge of price volatility of perishable commodities like tomato, onion and potato with the satisfaction of both the farmers and consumers.

Q2. The government in budget session has promised an Agrimarket infrastructure fund with a corpus of what amount?
(a) Rs 2,000 crore
(b) Rs 5,000 crore 
(c) Rs 16,000 crore 
(d) Rs 20,000 crore 
(e) Rs 32,000 crore 

S2. Ans.(a)
Sol. FM Minister Arun Jaitley also announced an Agri-Market Infrastructure Fund that would have a corpus of Rs 2,000 crore to develop and upgrade infrastructure in 22,000 Grameen Agricultural Markets and 585 state-run Agricultural Produce Marketing Committee markets, where farmers are obliged to sell their produce.

Q3. FM has announced setting up a FAIDF for fisheries sector and an AHIDF for financing infrastructure requirement of animal husbandry sector with a total corpus of ______________ for the two new funds.
(a) Rs 30,000 crore 
(b) Rs 20,000 crore 
(c) Rs 10,000 crore
(d) Rs 40,000 crore 
(e) Rs 60,000 crore

S3. Ans.(c)
Sol. After the establishment of Dairy Infrastructure Fund, FM Arun Jaitley has announced setting up a Fisheries and Aqua culture Infrastructure Development Fund (FAIDF) for fisheries sector and an Animal Husbandry Infrastructure Development Fund (AHIDF) for financing infrastructure requirement of animal husbandry sector with a total corpus of  Rs.10,000 crore for the two new funds.

Q4. As announced in the budget session, what is the worth of the Indian Economy?
(a) 3.5 trillion 
(b) 4.5 trillion  
(c) 5.5 trillion 
(d) 1.5 trillion 
(e) 2.5 trillion

S4. Ans.(e)
Sol. Indian economy is a $2.5 trillion economy. India is expected to become the fifth largest economy very soon. Indian society, polity and economy have shown remarkable resilience in adjusting to structural reforms.

Q5. NAM is envisaged as a pan-India electronic trading portal which seeks to network the existing APMC and other market yards to create a unified national market for agricultural commodities. NAM stands for-
(a) National Agriculture Management
(b) National Agriculture Market
(c) National Agriculture Money
(d) National Agency Market
(e) Non Agriculture Market

S5. Ans.(b)
Sol. National Agriculture Market (NAM) is envisaged as a pan-India electronic trading portal which seeks to network the existing APMC and other market yards to create a unified national market for agricultural commodities. NAM is a “virtual” market but it has a physical market (mandi) at the back end.

Q6. What is the name of the free LPG connection scheme expanded to eight crore households, as announced in the Budget Session?
(a) Roshani Mission
(b) PMGKY
(c) Ujjwala Yojana
(d) APY
(e) Smoke Exit

S6. Ans.(c)
Sol. More women can expect freedom from hazardous kitchen smoke as the government has proposed to expand its free cooking gas programme to 8 crore poor families from 5 crore earlier.

Q7. According to the government, how many toilets are targeted to be build under Swacch Bharat Scheme in the next fiscal 2018-19?                      
(a) 2 crore
(b) 5 crore
(c) 8 crore
(d) 11 crore
(e) 20 crore

S7. Ans.(a)
Sol. Over two crore toilets will be constructed across the country under the Swachh Bharat Mission (SBM) in the next fiscal (2018-19).

Q8. Name the scheme that government is proposing to launch for solid waste management in the Union Budget 2018-19?
(a) GOBAR-NASH
(b) GOBAR-OUT
(c) GOBAR-VINASH
(d) GOBAR-BOND
(e) GOBAR-DHAN

S8. Ans.(e)
Sol. Over two crore toilets will be constructed across the country under the Swachh Bharat Mission (SBM) in the next fiscal, with the government also proposing to launch a new scheme called GOBAR-DHAN for solid waste management in the Union Budget.

Q9. How much amount has been allocated for the National Livelihood Mission in Union Budget 2018-19?
(a) Rs 11,300 crore
(b) Rs 5,750 crore
(c) Rs 3,000 crore
(d) Rs 10,000 crore
(e) Rs 17,100 crore

S9. Ans.(b)
Sol. FM Arun Jaitley has announced increase in allocation for the National Rural Livelihood Mission (NRLM) to Rs 5,750 crore in 2018-19 from Rs 4,500 crore.

Q10. The government has allocated _________________ crore to health and family welfare in the Union Budget 2018-19, an 11.5 per cent rise over the Rs 47,353 crore allocated last fiscal.
(a) Rs 28,800 crore
(b) Rs 37,400 crore
(c) Rs 43,600 crore
(d) Rs 52,800 crore
(e) Rs 17,100 crore

S10. Ans.(d)
Sol. The government has allocated Rs 52,800 crore to health and family welfare in the Union Budget 2018-19, an 11.5 per cent rise over the Rs 47,353 crore allocated last fiscal. According to the Budget outlay, the government made a 13 per cent increase in the funding to AYUSH ministry from Rs 1,429 crore to Rs 1,626 crore.

Q11. How much fund has been allocated as a national support by the government to all Tuberculosis Patients?
(a) 3600 Crore (Rs. 500 per patient)
(b) 3000 Crore (Rs. 500 per patient)
(c) 1800 Crore (Rs. 500 per patient)
(d) 1200 Crore (Rs. 500 per patient)
(e) 600 Crore (Rs. 500 per patient)

S11. Ans.(e)
Sol. In an attempt to eliminate tuberculosis in India, Finance Minister Arun Jaitley has allocated Rs 600 crore in the Budget for nutritional support to TB patients. Under the scheme, Rs 500 per month will be provided to a TB patient undergoing treatment in the country. All TB patients registered within a centralised data, after inspection of their required documents, will get the amount in their bank accounts.

Q12. Every block in the country with 50% tribal people will have a school under which government Scheme?
(a) Arjun scheme
(b) Bhim scheme
(c) Ram scheme
(d) Sudama scheme
(e) Eklavya scheme

S12. Ans.(e)
Sol. By 2022, every block with more than 50% ST population and at least 20,000 tribal persons will have an Ekalavya Model Residential School or Ekalavya scheme, Union finance minister Arun Jaitley said in his budget speech.

Q13. How much fund has been allocated by the government for the PM Saubhagya Yojana in Union Budget 2018-19?
(a) Rs.42,000 crore
(b) Rs.36,000 crore
(c) Rs.28,000 crore
(d) Rs.20,000 crore
(e) Rs.16,000 crore

S13. Ans.(e)
Sol. Rs.16,000 crore set apart for PM Saubhagya Yojana has been allocated by the government for the PM Saubhagya Yojana in Union Budget 2018-19.

Q14. What is the name of the program initiated by the govt which is responsible for water supply in around 500 cities?
(a) PMMY Programme
(b) APY Programme
(c) AMRUT Programme
(d) PMGSY
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(c)
Sol. The Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) programme focuses on water supply to all households in 500 cities.

Q15. What is the name of the portal being developed by the Department of Commerce, that will provide a single window linking all stakeholders?
(a) National Mission Portal 
(b) National Saving Portal
(c) National Logistics Portal
(d) National Clean Portal
(e) National Labour Portal

S15. Ans.(c)
Sol. The government's plan to develop a National Logistics Portal as a single online window to link all stakeholders will significantly help the logistics industry by dealing with a single ministry.


Print Friendly and PDF