Banking Quiz for Canara Bank and Syndicate Bank PO Exam 2018 (Based on Union Budget 2018-19)

Dear Aspirants,

Banking Quiz for Canara Bank and Syndicate Bank PO Exam 2018

Banking Awareness for Canara Bank PO

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness (Quiz based on Union Budget 2018-19) not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. In Union Budget 2018-19, the Government has made a commitment to the welfare of farmers and doubling farmers income by which year?
(a) 2024
(b) 2020
(c) 2022
(d) 2028
(e) 2026

S1. Ans.(c)
Sol. Referring to the Government?s commitment to the welfare of farmers and doubling farmers? income by 2022, the Finance Minister announced a slew of new schemes and measures.

Q2. FM Arun Jaitley stated the volume of institutional credit for agriculture sector from year-to-year increased from Rs.8.5 lakh crore in 2014-15 to Rs.10 lakh crore in 2017-18 and he proposed to raise this to ___________ crore for the year 2018-19. 
(a) Rs. 11 lakh crore
(b) Rs. 13 lakh crore
(c) Rs. 15 lakh crore
(d) Rs. 17 lakh crore
(e) Rs. 18 lakh crore

S2. Ans.(a)
Sol. FM Arun Jaitley stated the volume of institutional credit for agriculture sector from year-to-year increased from Rs.8.5 lakh crore in 2014-15 to Rs.10 lakh crore in 2017-18 and he proposed to raise this to Rs.11 lakh crore for the year 2018-19.

Q3. How much amount has been allocated for Ministry of Food Processing in Union Budget 2018-19?
(a) Rs.2600 crore 
(b) Rs.2100 crore 
(c) Rs.1000 crore 
(d) Rs.1700 crore 
(e) Rs.1400 crore

S3. Ans.(e)
Sol. Allocation of Ministry of Food Processing has been doubled from Rs.715 crore in 2017-18 to Rs.1400 crore in 2018-19.

Q4. The Finance Minister stated that estimated budgetary expenditure on health, education and social protection for 2018-19 is ______________________ against estimated expenditure of Rs.1.22 lakh crore in 2017-18.
(a) Rs.1.52 lakh crore
(b) Rs.1.38 lakh crore
(c) Rs.1.27 lakh crore
(d) Rs.1.63 lakh crore
(e) Rs.1.85 lakh crore

S4. Ans.(b)
Sol. The Finance Minister stated that estimated budgetary expenditure on health, education and social protection for 2018-19 is Rs.1.38 lakh crore against estimated expenditure of Rs.1.22 lakh crore in 2017-18.

Q5. The Budget has proposed an outlay of how much crore for the textile sector in 2018-19?
(a) Rs. 6000 crore
(b) Rs. 12320 crore
(c) Rs. 9100 crore
(d) Rs. 7148 crore
(e) Rs. 4203 crore

S5. Ans.(d)
Sol. The Budget proposed an outlay of Rs.7148 crore for the textile sector in 2018-19 as against Rs.6,000 Crore in 2016.

Q6. FM has announced increase of budgetary allocation on infrastructure for 2018-19 to ______________ against estimated expenditure of Rs.4.94 lakh crore in 2017-18.
(a) Rs. 5.97 lakh crore
(b) Rs. 8.42 lakh crore 
(c) Rs. 9.38 lakh crore 
(d) Rs. 10.15 lakh crore 
(e) Rs. 17.22 lakh crore

S6. Ans.(a)
Sol. Emphasising that infrastructure is the growth driver of economy, the Finance Minister estimated that investment in excess of Rs.50 lakh crore is needed to increase growth of GDP and connect the nation with a network of roads, airports, railways, ports and inland waterways. He announced increase of budgetary allocation on infrastructure for 2018-19 to Rs.5.97 lakh crore against estimated expenditure of Rs.4.94 lakh crore in 2017-18.

Q7. How much amount has been pegged of the Railways Capital Expenditure for the year 2018-19?
(a) Rs. 2,57,123 crore
(b) Rs. 1,48,528 crore
(c) Rs. 4,62,231 crore
(d) Rs. 6,72,732 crore
(e) Rs. 8,32,645 crore

S7. Ans.(b)
Sol. Railways Capital Expenditure for the year 2018-19 has been pegged at Rs.1,48,528 crore. A large part of the Capex is devoted to capacity creation.

Q8. Under the Regional connectivity scheme of UDAN initiated by the Government last year, 56 unserved airports and 31 unserved helipads would be connected. UDAN stands for-
(a) Utho Desh ka Aam Nagrik
(b) Ude Dono ka Aam Nagrik
(c) Ude Desh ka Aam Nagrik
(d) Ude Desh ka Aam Nation
(e) Ude Desh ka Agency Nagrik

S8. Ans.(c)
Sol. Under the Regional connectivity scheme of UDAN (Ude Desh ka Aam Nagrik) initiated by the Government last year, 56 unserved airports and 31 unserved helipads would be connected.

Q9. The Budget 2018-19 has proposed to expand the airport capacity more than five times to handle a billion trips a year under a new initiative. What is the name of that initiative?
(a) NAYA Nirman
(b) NATION Nirman
(c) NAVAL Nirman
(d) NABH Nirman
(e) NOTA Nirman

S9. Ans.(d)
Sol. The Budget proposes to expand the airport capacity more than five times to handle a billion trips a year under a new initiative - NABH Nirman. Under the Regional connectivity scheme of UDAN (Ude Desh ka Aam Nagrik) initiated by the Government last year, 56 unserved airports and 31 unserved helipads would be connected.

Q10. Government will establish a unified authority for regulating all financial services in IFSCs in India. What is the meaning of "S" in IFSCs?
(a) Selling
(b) Solutions
(c) Scheme
(d) System
(e) Service

S10. Ans.(e)
Sol. To encourage raising funds from bond market, the Finance Minister urged regulators to move from „AA? to „A? rating for investment eligibility. He said that the Government will establish a unified authority for regulating all financial services in International Finance Service Centre (IFSCs) in India.

Q11. The Union Budget 2018-19 has doubled the allocation on Digital India programme to Rs __________ crore in 2018-19.
(a) Rs 1231 crore
(b) Rs 16321 crore
(c) Rs 3073 crore
(d) Rs 7029 crore
(e) Rs 10123 crore

S11. Ans.(c)
Sol. Department of Science & Technology will launch a Mission on Cyber Physical Systems to support establishment of centres of excellence for research, training and skilling in robotics, artificial intelligence, digital manufacturing, big data analysis, quantum communication and internet of things. The Budget doubled the allocation on Digital India programme to Rs 3073 crore in 2018-19.

Q12. To further Broadband access in villages, the Government has proposed to set up ____________ wifi hotspots to provide net connectivity to five crore rural citizens. 
(a) five lakh
(b) two lakh
(c) four lakh
(d) six lakh
(e) eight lakh

S12. Ans.(a)
Sol. To further Broadband access in villages, the Government proposes to set up five lakh wifi hotspots to provide net connectivity to five crore rural citizens. The Finance Minister allocated Rs. 10000 crore in 2018-19 for creation and augmentation of Telecom infrastructure.

Q13. How much disinvestment target has been set for Financial Year 2018-19?
(a) Rs.72,500 crore
(b) Rs.50,000 crore
(c) Rs.70,000 crore
(d) Rs.60,000 crore
(e) Rs.80,000 crore

S13. Ans.(e)
Sol. The Finance Minister announced that 2017-18 disinvestment target of Rs.72,500 crore has been exceeded and expected receipts of Rs.1,00,000 crore. He set disinvestment target of Rs.80,000 crore for 2018-19.

Q14. According to Union Budget 2018-19, Three Public Sector Insurance companies will be merged into a single insurance entity. Which of the following is not them?
(a) Oriental India insurance Co. Ltd
(b) United India Assurance Co. Ltd
(c) National Insurance Co. Ltd
(d) General Insurance Corporation of India
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(d)
Sol. Three Public Sector Insurance companies- National Insurance Co. Ltd., United India Assurance Co. Ltd., and Oriental India insurance Co. Ltd., will be merged into a single insurance entity.

Q15. To celebrate the 150 Birth Anniversary of Mahatma Gandhi, Father of the Nation from 02nd October 2019, the Budget set aside _____________ for the activities leading to the commemoration programme.
(a) Rs. 250 crore 
(b) Rs. 150 crore
(c) Rs. 100 crore 
(d) Rs. 350 crore 
(e) Rs. 450 crore

S15. Ans.(b)
Sol. To celebrate the 150 Birth Anniversary of Mahatma Gandhi, Father of the Nation from 2nd October 2019, the Budget set aside Rs.150 crore for the activities leading to the commemoration programme.


Print Friendly and PDF