Banking Quiz for Canara Bank and Syndicate Bank PO Exam 2018

Dear Aspirants,

Banking Quiz for Canara Bank and Syndicate Bank PO Exam 2018


With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. Which Bank has tied up with Digital invoice discounting marketplace - Invoicemart to discount invoices for MSMEs?
(a) ICICI Bank
(b) State Bank of India
(c) Vijaya Bank
(d) Bank of Baroda
(e) Canara Bank

S1. Ans.(d)
Sol. Digital invoice discounting marketplace- Invoicemart has tied up with state-run lender Bank of Baroda to discount invoices for MSMEs. Buyers and sellers registered in the marketplace will now be able to access funding from Bank of Baroda.

Q2. India’s most-valued lender ____________________ crossed Rs 5 trillion market capitalisation for the first time, making it only the third Indian company to achieve this milestone.
(a) ICICI Bank
(b) HDFC Bank
(c) State Bank of India
(d) Axis Bank
(e) Bank of India

S2. Ans.(b)
Sol. India’s most-valued lender HDFC Bank Ltd crossed Rs 5 trillion market capitalisation for the first time, making it only the third Indian company to achieve this milestone.

Q3. Amplus Energy Solutions announced entering into a pact with private sector lender ___________ for strategic tie-up to co-finance projects in the solar energy space in India. 
(a) Axis Bank
(b) ICICI Bank
(c) HDFC Bank
(d) IDFC Bank
(e) Yes Bank

S3. Ans.(e)
Sol. Amplus Energy Solutions announced entering into a pact with private sector lender Yes Bank for strategic tie-up to co-finance projects in the solar energy space in India. The memorandum of understanding (MoU) was signed at International Solar Alliance pavilion at the World Future Energy Summit, Abu Dhabi.

Q4. Which Bank has signed an MoU with LIC to offer Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY)? 
(a) Capital Local Area Bank Limited
(b) Equitas Holdings P Limited
(c) AU Small Finance Bank
(d) India Post Payments Bank
(e) Fincare Small Finance Bank

S4. Ans.(c)
Sol. Banking finance company AU Small Finance Bank has signed an MoU with LIC to offer Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY). Under the MoU, LIC will give a life cover of Rs2 lakh in case of death to the customer at a nominal premium of Rs330 per annum.

Q5. India Ratings and Research has projected the country’s economic growth to improve to __________ in 2018-19 from ________ in 2017-18, buoyed by robust consumption demand and low commodity prices.
(a) 7.1 percent and 6.5 percent
(b) 7.2 percent and 6.4 percent
(c) 7.3 percent and 6.3 percent
(d) 6.8 percent and 6.9 percent
(e) 6.4 percent and 6.1 percent

S5. Ans.(a)
Sol. India Ratings and Research has projected the country’s economic growth to improve to 7.1 percent in 2018-19 from 6.5 percent in 2017-18, buoyed by robust consumption demand and low commodity prices.

Q6. The World Economic Forum (WEF) has ranked India at __________ position on a global manufacturing index - below China’s 5th place but above other BRICS peers, Brazil, Russia and South Africa.
(a) 30th
(b) 32nd
(c) 34th
(d) 36th
(e) 38th

S6. Ans.(a)
Sol. The World Economic Forum (WEF) has ranked India at 30th position on a global manufacturing index - below China’s 5th place but above other BRICS peers, Brazil, Russia and South Africa.

Q7. Who is the present Managing Director & CEO of Bank of Baroda?
(a) Sunil Mehta 
(b) PS Jayakumar
(c) Kalyan Basu
(d) Usha Ananthasubramanian
(e) Arun Shrivastava 

S7. Ans.(b)
Sol. PS Jayakumar is the present Managing Director & CEO of Bank of Baroda.

Q8. Reserve Bank of India labelled HDFC Bank as DSIBs in other words, 'too big to fail'. DSIBs stands for-
(a) Domestic Systemically Important Below
(b) Domestic Systemically Important Base
(c) Domestic Systemically Important Banks
(d) Domestic Systemically Important Branch
(e) Domestic Systemically Important Brand

S8. Ans.(c)
Sol. Reserve Bank of India labelled HDFC Bank as ‘Domestic Systematically Important Banks’ (DSIBs)— in other words, 'too big to fail'.

Q9. Who is the present Chairman of HDFC Bank?
(a) Uday Kotak
(b) Chanda Kochhar
(c) Shikha Sharma
(d) Aditya Puri
(e) Rajnish Kumar

S9. Ans.(d)
Sol. Aditya Puri is the present Chairman of HDFC Bank.

Q10. Where is the Head Office of AU Small Finance Bank?
(a) Muzaffarpur
(b) Fatehpur
(c) Kanpur
(d) Nagpur
(e) Jaipur

S10. Ans.(e)
Sol. Jaipur, Rajasthan is the Headoffice of AU Small Finance Bank.

Q11. Name the country, which was the largest source of foreign investment in India (21.8 per cent share at market value), followed by the US and the UK, according to a census by the Reserve Bank of India.
(a) UK
(b) Japan
(c) US
(d) Mauritius
(e) Singapore

S11. Ans.(d)
Sol. Mauritius was the largest source of foreign investment in India (21.8 per cent share at market value), followed by the US and the UK, according to a census by the Reserve Bank of India. Singapore and Japan were the next two sources of foreign direct investment (FDI), reported the Census on Foreign Liabilities and Assets of Indian Direct Investment Companies 2016-17, released by RBI.

Q12. Japan has been found to have the best structure of production in the Geneva-based World Economic Forum or WEF's first ‘Readiness for the future of production report’ and is followed by South Korea, Germany, Switzerland, China, Czech Republic, the US, Sweden, Austria and Ireland in the top 10. WEF was established in-
(a) 1982
(b) 1945
(c) 1971
(d) 1944
(e) 1956

S12. Ans.(c)
Sol. WEF was established in 1971.

Q13. World Bank has projected India’s growth rate at ___________ in 2018 and 7.5 for the next two years. 
(a) 7.3 percent
(b) 7.1 percent
(c) 7.5 percent
(d) 7.7 percent
(e) 7.9 percent

S13. Ans.(a)
Sol. World Bank has projected India’s growth rate at 7.3 percent in 2018 and 7.5 for the next two years. According to the 2018 Global Economics Prospect release, despite initial setbacks from demonetisation and Goods and Services Tax (GST), India’s economy is estimated to have grown at 6.7 percent in 2017.

Q14. In the financial year 2016-17, total FDI of US $ 60.08 billion has been received, which is an all-time high. The Cabinet chaired by ______________ has approved amendments in FDI Policy and further liberalized few of the policies of FDI. 
(a) Arvind Subramanian
(b) Urjit Patel
(c) Hasmukh Adhia
(d) Arun Jaitley
(e) Narendra Modi

S14. Ans.(e)
Sol. In the financial year 2016-17, total FDI of US $ 60.08 billion has been received, which is an all-time high. The Cabinet chaired by PM Narendra Modi has approved amendments in FDI Policy and further liberalized few of the policies of FDI.
Key Highlights-
100% FDI under automatic route for Single Brand Retail Trading.
100% FDI under automatic route in Construction Development.
Foreign airlines allowed to invest up to 49% under approval route in Air India.
FIIs/FPIs allowed to invest in Power Exchanges through primary market.
Definition of ‘medical devices’ amended in the FDI Policy.

Q15. Paytm has set up a new entity called Paytm Money Ltd that will offer investment and wealth management products and will invest close to ____________ upfront in the new entity.
(a) $20 million
(b) $10 million
(c) $30 million 
(d) $05 million
(e) $1 million

S15. Ans.(b)
Sol. Paytm has set up a new entity called Paytm Money Ltd that will offer investment and wealth management products and will invest close to $10 million upfront in the new entity. Paytm Money is the fourth product from One97’s stable after Paytm Mall, Paytm Payments Bank and Paytm wallet. It will be available as a separate mobile application to users.


Print Friendly and PDF