Banking Quiz for Canara Bank and Syndicate Bank PO Exam 2018

Dear Aspirants,

Banking Quiz for Canara Bank and Syndicate Bank PO Exam 2018


With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. India's largest digital bank _____________ is the only bank providing zero balance accounts and zero charges on digital transactions.
(a) India Post Payments Bank
(b) Paytm Payments Bank
(c) Airtel Payments Bank
(d) Fino Payments Bank 
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(b)
Sol. India's largest digital bank Paytm Payments Bank is the only bank providing zero balance accounts and zero charges on digital transactions. The bank has unveiled 'Paytm Ka ATM' outlets that allows customers to open Saving Accounts and deposit/withdraw money from their bank accounts.

Q2. Name the company, which has become the first-ever broking arm of a bank to take membership of a commodity exchange by registering itself with NCDEX.
(a) South Securities
(b) Kotak Securities
(c) HDFC Securities
(d) ICICI Securities
(e) Axis Securities

S2. Ans.(e)
Sol. Axis Securities, a subsidiary of Axis Bank, has become the first-ever broking arm of a bank to take membership of a commodity exchange by registering itself with NCDEX.

Q3. BSE's India International Exchange (India INX) has received approval from the capital market regulator SEBI on the framework for the listing of debt securities. Who is the present Chairman of SEBI?
(a) Urjit Patel
(b) HK Bhanwala
(c) Ajay Tyagi
(d) UK Sinha
(e) Rajeev Mehrishi

S3. Ans.(c)
Sol. BSE's India International Exchange (India INX) has received approval from the capital market regulator SEBI on the framework for the listing of debt securities. Ajay Tyagi is the present Chairman of SEBI.

Q4. The RBI has triggered PCA against Corporation Bank in view of high non-performing loans and requirement to raise capital recently. PCA stands for-
(a) Prompt Corrective Area
(b) Prompt Corrective Action
(c) Prompt Concern Action
(d) Prompt Common Action
(e) Prime Corrective Action

S4. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) has imposed certain restrictions on Corporation Bank on carrying out banking activities as its share of bad loans rose sharply. The RBI has triggered prompt corrective action (PCA) against it in view of high non-performing loans and requirement to raise capital.

Q5. The Reserve Bank of India (RBI) has imposed ____________ penalty on IndusInd Bank for breaching rules on income classification norms.
(a) Rs 15 crore
(b) Rs 7 crore
(c) Rs 10 crore
(d) Rs 3 crore
(e) Rs 20 crore

S5. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) has imposed Rs 3 crore penalty on IndusInd Bank for breaching rules on income classification norms. As per the RBI Statement, the penalty was imposed after the regulator observed violation of various regulations issued by the RBI on non-performing loans and extension of non-fund based limits.

Q6. Who is the present Chairman and Managing Director (CMD) of Dena Bank?
(a) Ashwani Kumar
(b) Ramesh S Singh
(c) Shakti Rao
(d) Rakesh Sethi
(e) Amit Chatterjee

S6. Ans.(a)
Sol. Ashwani Kumar is the present Chairman and Managing Director (CMD) of Dena Bank.

Q7. Name the Managing Director & CEO of Andhra Bank.
(a) A Krishnakumar
(b) Kul Bhushan Jain
(c) A K Rath
(d) Suresh N Patel
(e) G Sivakumar

S7. Ans.(d)
Sol. Suresh N Patel, Managing Director & CEO, assumed charge on 02nd November 2015. He is a graduate in Science and Law. He is also a certified member of Indian Institute of Bankers.

Q8. Founded in 1943, UCO Bank is a commercial bank and a Government of India Undertaking. Who is present MD & CEO of UCO Bank?
(a) Charan Singh
(b) G Subramania Iyer
(c) Md Mustafa
(d) Ajay Tyagi
(e) RK Takkar

S8. Ans.(e)
Sol. Founded in 1943, UCO Bank is a commercial bank and a Government of India Undertaking. Its Board of Directors consists of government representatives from the Government of India and Reserve Bank of India as well as eminent professionals like accountants, management experts, economists, businessmen, etc.  RK Takkar is present MD & CEO of UCO Bank.

Q9. Sunil Mehta is MD and CEO of which Bank?
(a) Central Bank of India
(b) United Bank of India
(c) Punjab National Bank
(d) Allahabad Bank
(e) Bank of Baroda

S9. Ans.(c)
Sol. MD & CEO Of Punjab National Bank- Sunil Mehta. He is a Post Graduate in Agriculture, MBA in Finance and a Certified Associate of Indian Institute of Bankers (CAIIB).

Q10. Jai Kumar Garg is Managing Director and CEO of-
(a) State Bank of India
(b) Corporation Bank
(c) Union Bank of India
(d) Indian Overseas Bank
(e) United Bank of India

S10. Ans.(b)
Sol. Jai Kumar Garg has assumed charge as Managing Director and CEO of Corporation Bank on 1st February, 2016. Prior to assuming charge as Managing Director & CEO, he was Executive Director at UCO Bank. He is a professional Chartered Accountant and also a Certified Associate Member of Indian Institute of Bankers (CAIIB).

Q11. An FVCI can invest in an Indian company engaged in-
(a) Biotechnology
(b) Dairy industry
(c) Production of bio-fuels
(d) IT related to hardware and software development
(e) All of the above

S11. Ans.(e)
Sol. An FVCI can invest in an Indian company engaged in:-
1. Biotechnology
2. IT related to hardware and software development
3. Nanotechnology
4. Seed research and development
5. Research and development of new chemical entities in pharmaceutical sector
6. Dairy industry
7. Poultry industry
8. Production of bio-fuels
9. Hotel-cum-convention centres with seating capacity of more than three thousand.
10. Infrastructure sector.

Q12. If the shares or convertible debentures are not issued within __________ days from the date of receipt of the inward remittance or date of debit to NRE/FCNR(B)/Escrow account, the amount shall be refunded. 
(a) 210 days
(b) 150 days
(c) 180 days
(d) 120 days
(e) 90 days

S12. Ans.(c)
Sol. If the shares or convertible debentures are not issued within 180 days from the date of receipt of the inward remittance or date of debit to NRE/ FCNR (B)/ Escrow account, the amount shall be refunded. Further, Reserve Bank may on an application made to it and for sufficient reasons permit an Indian Company to refund/ allot shares for the amount of consideration received towards issue of security if such amount is outstanding beyond the period of 180 days from the date of receipt.

Q13. FCCB is a type of corporate bond issued by an Indian company in an overseas market in a currency different from that of the issuer. FCCB stands for-
(a) Foreign Currency Convertible Board 
(b) Foreign Currency Convertible Banking 
(c) Foreign Currency Convertible Bond
(d) Foreign Currency Convertible Base 
(e) Foreign Currency Convertible Basel

S13. Ans.(c)
Sol. A foreign currency convertible bond (FCCB) is a type of corporate bond issued by an Indian company in an overseas market in a currency different from that of the issuer. Investors have the option of redeeming their investment on maturity or converting the bonds into equity any time during the currency of the bond.

Q14. What is the meaning of "C" in ECB?
(a) Concourse
(b) Cashless
(c) Common
(d) Conclusion
(e) Commercial

S14. Ans.(e)
Sol. ECB stands for External Commercial Borrowings.

Q15. ECB can be raised under Track-II for general corporate purpose (including working capital). The minimum average maturity period will be-
(a) 05 years
(b) 10 years
(c) 15 years
(d) 20 years
(e) 25 years

S15. Ans.(b)
Sol. ECB can be raised under Track II for general corporate purpose (including working capital). The minimum average maturity period will be 10 years.