Banking Quiz for Canara Bank and Syndicate Bank PO Exam 2018

Dear Aspirants,

Banking Quiz for Canara Bank and Syndicate Bank PO Exam 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. Mukesh Kumar Jain has been appointed as Managing Director & Chief Executive Officer of ________.
(a) Oriental Bank of Commerce
(b) Allahabad Bank
(c) Canara Bank
(d) Punjab and Sindh Bank
(e) Syndicate Bank

S1. Ans.(a)
Sol. Pursuant to the notification dated 14th July, 2017 issued by Government of India, Shri Mukesh Kumar Jain has been appointed as Managing Director & Chief Executive Officer, Oriental Bank of Commerce and Shri Jain has assumed charge on 15th July, 2017.

Q2. Syndicate Bank was established in 1925 in Udupi, the abode of Lord Krishna in coastal Karnataka with a capital of Rs.8000. Name the Chairman of Syndicate Bank?
(a) Kamal Kishore Singhal
(b) Ajay Vipin Nanavati
(c) Melwyn Rego
(d) S Krishnan
(e) Vandana Kumari Jena

S2. Ans.(b)
Sol. Ajay Vipin Nanavati is the present chairman of Syndicate Bank.

Q3. Punjab & Sind Bank is a government-owned bank, with headquarters in New Delhi. Who is present Chairman & Managing Director of Punjab & Sind Bank?
(a) Harsh Bir Singh
(b) Pradipta K Jena
(c) Jatinderbir Singh
(d) Fareed Ahmed
(e) Govind N Dongre

S3. Ans.(c)
Sol. Jatinderbir Singh is present Chairman & Managing Director of Punjab & Sind Bank.

Q4. Kishor Kharat is Managing Director & Chief Executive Officer of which Bank?
(a) Vijaya Bank
(b) Union Bank of India
(c) Bank of Baroda
(d) Indian Bank
(e) Dena Bank

S4. Ans.(d)
Sol. Kishor Kharat is Managing Director & Chief Executive Officer of Chennai headquartered Indian Bank.

Q5. Who is Ravi Venkatesan in Banking industry?
(a) Deputy Chief Executive of Bank of Baroda
(b) Chief Executive of Bank of Baroda
(c) Executive Director of Bank of Baroda
(d) Managing Director & CEO of Bank of Baroda
(e) Chairman of Bank of Baroda

S5. Ans.(e)
Sol. Mr Ravi Venkatesan is the present Chairman of Bank of Baroda.

Q6. According to accepting public deposits, NBFCs can be classified into ____ broad categories.
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) One
(e) Five

S6. Ans.(a)
Sol. According to accepting public deposits, NBFCs can be classified into two broad categories, viz.,
(i) NBFCs accepting public deposit (NBFCs-D)
(ii) NBFCs not accepting/holding public deposit (NBFCs-ND).

Q7. Which of the following is the country’s largest custodian and depository participant?
(a) CIBIL
(b) SEBI
(c) NABARD
(d) SHCIL
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(d)
Sol. Stock Holding Corporation of India Ltd (SHCIL), India’s largest custodian and depository participant.

Q8. StockHolding was incorporated as a Public Limited Company in- 
(a) 1995
(b) 1992
(c) 1986
(d) 1981
(e) 1979

S8. Ans.(c)
Sol. StockHolding was incorporated as a Public Limited Company in 1986. It has been jointly promoted by leading Banks and Financial Institutions. StockHolding is a subsidiary of IFCI Limited. The equity capital of StockHolding is presently held by LIC, GIC, IFCI Ltd., SU-UTI, NIA, NIC, UIC, and TOICL, all leaders in their respective fields of business.

Q9. StockHolding is a subsidiary of-
(a) IFCI Limited
(b) RBI
(c) Government of India
(d) SIDBI
(e) IDBI Limited

S9. Ans.(a)
Sol. StockHolding was incorporated as a Public Limited Company in 1986. It has been jointly promoted by leading Banks and Financial Institutions. StockHolding is a subsidiary of IFCI Limited.

Q10. Which of the following is the parent organisation of UPI?
(a) RBI
(b) GOI
(c) NPCI
(d) PMMY
(e) SEBI

S10. Ans.(c)
Sol. National Payments Corporation of India (NPCI) is the parent organisation of UPI (Unified Payment Interface).

Q11. The parameters that invite Prompt Corrective Action from the central bank are-
(a) Capital to Risk weighted Asset Ratio
(b) Net Non-Performing Assets (NPA)
(c) Return on Assets (RoA)
(d) Leverage ratio
(e) All of the Above

S11. Ans.(e)
Sol. The parameters that invite corrective action from the central bank are-
1. Capital to Risk weighted Asset Ratio (CRAR)
2. Net Non-Performing Assets (NPA) and
3. Return on Assets (RoA)
4. Leverage ratio

Q12. The PCA framework is applicable only to ______________.
(a) Non-Banking Financial Companies
(b) Financial Management Institutions
(c) Commercial banks
(d) Co-operative Banks
(e) None of the given options is true

S12. Ans.(c)
Sol. The PCA framework is applicable only to commercial banks and not extended to co-operative banks, non-banking financial companies (NBFCs) and FMIs.

Q13. In recent PCA framework, how many Risk Threshold categories are there?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
(e) 6

S13. Ans.(b)
Sol. In the recent PCA framework there are 3 Risk Threshold categories viz. Risk Threshold1, Risk Threshold2, and Risk Threshold3.

Q14. The Banks with a net Non-Performing Asset (NPA) ratio of 6-9 percent will fall under risk category _____________.
(a) 3
(b) 5
(c) 4
(d) 1
(e) 2

S14. Ans.(d)
Sol. Banks with a net NPA ratio of 6-9 percent will fall under risk category 1. Lenders with net NPAs between 9-12 percent of all loans fall into the second risk category, while those with a net NPA ratio above 12 percent fall into the third category.

Q15. Once PCA is triggered by the regulator, the bank faces restrictions on spending money on ________________.
(a) opening branches
(b) recruiting staff
(c) giving increments to employees
(d) Only (a) and (b)
(e) Only (a) (b), and (c)

S15. Ans.(e)
Sol. Once PCA is triggered by the regulator, the bank faces restrictions on spending money on opening branches, recruiting staff and giving increments to employees. Further, the bank can disburse loans only to those companies whose borrowing is above investment grades.


Print Friendly and PDF