Banking Quiz for Canara Bank and Syndicate Bank PO Exam 2018

Dear Aspirants,

Banking Quiz for Canara Bank and Syndicate Bank PO Exam 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. Who is the present Chairman and Managing Director (CMD) of Dena Bank?
(a) Ashwani Kumar
(b) Ramesh S Singh
(c) Shakti Rao
(d) Rakesh Sethi
(e) Amit Chatterjee

S1. Ans.(a)
Sol. Ashwani Kumar is the present Chairman and Managing Director (CMD) of Dena Bank.

Q2. Name the Managing Director & CEO of Andhra Bank.
(a) A Krishnakumar
(b) Kul Bhushan Jain
(c) A K Rath
(d) Suresh N Patel
(e) G Sivakumar

S2. Ans.(d)
Sol. Suresh N Patel, Managing Director & CEO, assumed charge on 02nd November 2015. He is a graduate in Science and Law. He is also a certified member of Indian Institute of Bankers.

Q3. Founded in 1943, UCO Bank is a commercial bank and a Government of India Undertaking. Who is present MD & CEO of UCO Bank?
(a) Charan Singh
(b) G Subramania Iyer
(c) Md Mustafa
(d) Ajay Tyagi
(e) RK Takkar

S3. Ans.(e)
Sol. Founded in 1943, UCO Bank is a commercial bank and a Government of India Undertaking. Its Board of Directors consists of government representatives from the Government of India and Reserve Bank of India as well as eminent professionals like accountants, management experts, economists, businessmen, etc.  RK Takkar is present MD & CEO of UCO Bank.

Q4. Sunil Mehta is MD and CEO of which Bank?
(a) Central Bank of India
(b) United Bank of India
(c) Punjab National Bank
(d) Allahabad Bank
(e) Bank of Baroda

S4. Ans.(c)
Sol. MD & CEO Of Punjab National Bank- Sunil Mehta. He is a Post Graduate in Agriculture, MBA in Finance and a Certified Associate of Indian Institute of Bankers (CAIIB).

Q5. Jai Kumar Garg is Managing Director and CEO of-
(a) State Bank of India
(b) Corporation Bank
(c) Union Bank of India
(d) Indian Overseas Bank
(e) United Bank of India

S5. Ans.(b)
Sol. Jai Kumar Garg has assumed charge as Managing Director and CEO of Corporation Bank on 1st February, 2016. Prior to assuming charge as Managing Director & CEO, he was Executive Director at UCO Bank. He is a professional Chartered Accountant and also a Certified Associate Member of Indian Institute of Bankers (CAIIB).

Q6. According to accepting public deposits, NBFCs can be classified into ____ broad categories.
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) One
(e) Five

S6. Ans.(a)
Sol. According to accepting public deposits, NBFCs can be classified into two broad categories, viz.,
(i) NBFCs accepting public deposit (NBFCs-D)
(ii) NBFCs not accepting/holding public deposit (NBFCs-ND).

Q7. Which of the following is the country’s largest custodian and depository participant?
(a) CIBIL
(b) SEBI
(c) NABARD
(d) SHCIL
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(d)
Sol. Stock Holding Corporation of India Ltd (SHCIL), India’s largest custodian and depository participant.

Q8. StockHolding was incorporated as a Public Limited Company in- 
(a) 1995
(b) 1992
(c) 1986
(d) 1981
(e) 1979

S8. Ans.(c)
Sol. StockHolding was incorporated as a Public Limited Company in 1986. It has been jointly promoted by leading Banks and Financial Institutions. StockHolding is a subsidiary of IFCI Limited. The equity capital of StockHolding is presently held by LIC, GIC, IFCI Ltd., SU-UTI, NIA, NIC, UIC, and TOICL, all leaders in their respective fields of business.

Q9. StockHolding is a subsidiary of-
(a) IFCI Limited
(b) RBI
(c) Government of India
(d) SIDBI
(e) IDBI Limited

S9. Ans.(a)
Sol. StockHolding was incorporated as a Public Limited Company in 1986. It has been jointly promoted by leading Banks and Financial Institutions. StockHolding is a subsidiary of IFCI Limited.

Q10. Which of the following is the parent organisation of UPI?
(a) RBI
(b) GOI
(c) NPCI
(d) PMMY
(e) SEBI

S10. Ans.(c)
Sol. National Payments Corporation of India (NPCI) is the parent organisation of UPI (Unified Payment Interface).

Q11. Which among the following PSBs is not under PCA?
(a) UCO Bank
(b) Oriental Bank of Commerce
(c) Syndicate Bank
(d) Dena Bank
(e) Indian Overseas Bank

S11. Ans.(c)
Sol. Till date, there are 11 public sector banks that have come under PCA viz. United Bank of India, Bank of India, Corporation Bank, Oriental Bank of Commerce, Dena Bank, Central Bank of India, IDBI Bank, Indian Overseas Bank, Bank of Maharashtra, Allahabad Bank and UCO Bank.

Q12. Which among the following were the two banks on which initially restrictions were imposed?
(a) SBI and BOB
(b) Indian Overseas Bank and PNB
(c) Dena Bank and UCO Bank 
(d) IDBI Bank and UCO Bank
(e) Vijaya Bank and Bank of India

S12. Ans.(d)
Sol. IDBI Bank and UCO Bank were the two banks on which initially restrictions were imposed. Both the banks breached risk threshold 2.

Q13. This year has been a season of putting banks under PCA category. What is the meaning of "P" in PCA?
(a) Prompt
(b) Prove
(c) Public
(d) Price
(e) Personal

S13. Ans.(a)
Sol. This year has been a season of putting banks under Prompt Corrective Action (PCA) category. The RBI had revised the PCA framework on 13 April 2017.

Q14. Till date there are how many banks on which PCA has been triggered?
(a) 8
(b) 11
(c) 10
(d) 9
(e) 12

S14. Ans.(b)
Sol. Till date, there are 11 public sector banks that have come under PCA viz. United Bank of India, Bank of India, Corporation Bank, Oriental Bank of Commerce, Dena Bank, Central Bank of India, IDBI Bank, Indian Overseas Bank, Bank of Maharashtra and UCO Bank.

Q15. The Banks with a net NPA ratio above 12 percent fall into the category ___________.
(a) 1
(b) 2
(c) 5
(d) 4
(e) 3

S15. Ans.(e)
Sol. Banks with a net NPA ratio of 6-9 percent will fall under risk category 1. Lenders with net NPAs between 9-12 percent of all loans fall into the second risk category, while those with a net NPA ratio above 12 percent fall into the third category.


Print Friendly and PDF