Banking Quiz for Canara Bank and Syndicate Bank PO Exam 2018

Dear Aspirants,

Banking Quiz for Canara Bank and Syndicate Bank PO Exam 2018

Banking Awareness for Canara Bank PO

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. Which among the following Bank has introduced a loyalty program for its valued customers?
(a) Bank of Baroda
(b) HDFC Bank
(c) Indian Bank
(d) Punjab National Bank
(e) State Bank of India

S1. Ans.(e)
Sol. The State Bank of India has introduced a loyalty program for its valued customers. This program is called as State Bank Rewardz, the program gives the customers several opportunities to earn reward points and earn many times faster at Max Get More partner outlets.

Q2. Jammu and Kashmir Bank has launched a special financial scheme for journalists of the state, the scheme "J&K Bank Sahafat Finance Scheme" was launched by the bank's chairman and CEO. Who is the present chairman and CEO of Jammu and Kashmir Bank?
(a) Md Mustafa
(b) Parvez Ahmad
(c) Rizwaan Patel
(d) Akram Khan
(e) Suhail Kamaal

S2. Ans.(b)
Sol. Jammu and Kashmir Bank launched a special financial scheme for journalists of the state. The scheme "J&K Bank Sahafat Finance Scheme" was launched by the bank's chairman and CEO Parvez Ahmad.

Q3. Where is the headoffice of IndusInd Bank?
(a) Hyderabad
(b) Kolkata
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Chennai

S3. Ans.(d)
Sol. Head office of IndusInd Bank is in Mumbai.

Q4. The GST Council has decided to implement the e-way bill mechanism throughout the country by _____ after reviewing the readiness of the IT network.
(a) 01st June
(b) 01st September
(c) 01st May
(d) 01st February
(e) 01st January

S4. Ans.(a)
Sol. The GST Council has decided to implement the e-way bill mechanism throughout the country by June 1st after reviewing the readiness of the IT network. Under the Goods and Services Tax (GST) regime, the waybill is replaced by an e-way bill.

Q5. Inflation based on the WPI has accelerated to an eight-month high of 3.93% in November from 3.59% in October 2017. WPI stands for-
(a) Wholesale Product Index 
(b) Wholesale Price India
(c) Wholesale Price Index
(d) Wheat Price Index 
(e) Wholesale Payment Index

S5. Ans.(c)
Sol. Inflation based on the Wholesale Price Index (WPI) accelerated to an eight-month high of 3.93% in November, from 3.59% in October. Data released showed that retail inflation unexpectedly jumped to a 15-month high of 4.88% in November, and industrial production slowed to 2.2% in October.

Q6. Mukesh Kumar Jain has been appointed as Managing Director & Chief Executive Officer of ________.
(a) Oriental Bank of Commerce
(b) Allahabad Bank
(c) Canara Bank
(d) Punjab and Sindh Bank
(e) Syndicate Bank

S6. Ans.(a)
Sol. Pursuant to the notification dated 14th July, 2017 issued by Government of India, Shri Mukesh Kumar Jain has been appointed as Managing Director & Chief Executive Officer, Oriental Bank of Commerce and Shri Jain has assumed charge on 15th July, 2017.

Q7. Syndicate Bank was established in 1925 in Udupi, the abode of Lord Krishna in coastal Karnataka with a capital of Rs.8000. Name the Chairman of Syndicate Bank?
(a) Kamal Kishore Singhal
(b) Ajay Vipin Nanavati
(c) Melwyn Rego
(d) S Krishnan
(e) Vandana Kumari Jena

S7. Ans.(b)
Sol. Ajay Vipin Nanavati is the present chairman of Syndicate Bank.

Q8. Punjab & Sind Bank is a government-owned bank, with headquarters in New Delhi. Who is present Chairman & Managing Director of Punjab & Sind Bank?
(a) Harsh Bir Singh
(b) Pradipta K Jena
(c) Jatinderbir Singh
(d) Fareed Ahmed
(e) Govind N Dongre

S8. Ans.(c)
Sol. Jatinderbir Singh is present Chairman & Managing Director of Punjab & Sind Bank.

Q9. Kishor Kharat is Managing Director & Chief Executive Officer of which Bank?
(a) Vijaya Bank
(b) Union Bank of India
(c) Bank of Baroda
(d) Indian Bank
(e) Dena Bank

S9. Ans.(d)
Sol. Kishor Kharat is Managing Director & Chief Executive Officer of Chennai headquartered Indian Bank.

Q10. Who is Ravi Venkatesan in Banking industry?
(a) Deputy Chief Executive of Bank of Baroda
(b) Chief Executive of Bank of Baroda
(c) Executive Director of Bank of Baroda
(d) Managing Director & CEO of Bank of Baroda
(e) Chairman of Bank of Baroda

S10. Ans.(e)
Sol. Mr Ravi Venkatesan is the present Chairman of Bank of Baroda.

Q11. An FVCI can invest in an Indian company engaged in-
(a) Biotechnology
(b) Dairy industry
(c) Production of bio-fuels
(d) IT related to hardware and software development
(e) All of the above

S11. Ans.(e)
Sol. An FVCI can invest in an Indian company engaged in:-
1. Biotechnology
2. IT related to hardware and software development
3. Nanotechnology
4. Seed research and development
5. Research and development of new chemical entities in pharmaceutical sector
6. Dairy industry
7. Poultry industry
8. Production of bio-fuels
9. Hotel-cum-convention centres with seating capacity of more than three thousand.
10. Infrastructure sector.

Q12. If the shares or convertible debentures are not issued within __________ days from the date of receipt of the inward remittance or date of debit to NRE/FCNR(B)/Escrow account, the amount shall be refunded. 
(a) 210 days
(b) 150 days
(c) 180 days
(d) 120 days
(e) 90 days

S12. Ans.(c)
Sol. If the shares or convertible debentures are not issued within 180 days from the date of receipt of the inward remittance or date of debit to NRE/ FCNR (B)/ Escrow account, the amount shall be refunded. Further, Reserve Bank may on an application made to it and for sufficient reasons permit an Indian Company to refund/ allot shares for the amount of consideration received towards issue of security if such amount is outstanding beyond the period of 180 days from the date of receipt.

Q13. FCCB is a type of corporate bond issued by an Indian company in an overseas market in a currency different from that of the issuer. FCCB stands for-
(a) Foreign Currency Convertible Board 
(b) Foreign Currency Convertible Banking 
(c) Foreign Currency Convertible Bond
(d) Foreign Currency Convertible Base 
(e) Foreign Currency Convertible Basel

S13. Ans.(c)
Sol. A foreign currency convertible bond (FCCB) is a type of corporate bond issued by an Indian company in an overseas market in a currency different from that of the issuer. Investors have the option of redeeming their investment on maturity or converting the bonds into equity any time during the currency of the bond.

Q14. What is the meaning of "C" in ECB?
(a) Concourse
(b) Cashless
(c) Common
(d) Conclusion
(e) Commercial

S14. Ans.(e)
Sol. ECB stands for External Commercial Borrowings.

Q15. ECB can be raised under Track-II for general corporate purpose (including working capital). The minimum average maturity period will be-
(a) 05 years
(b) 10 years
(c) 15 years
(d) 20 years
(e) 25 years

S15. Ans.(b)
Sol. ECB can be raised under Track II for general corporate purpose (including working capital). The minimum average maturity period will be 10 years.


Print Friendly and PDF