Banking Quiz for Canara Bank and Syndicate Bank PO Exam 2018

Dear Aspirants,

Banking Quiz for Canara Bank and Syndicate Bank PO Exam 2018

Banking Awareness for Canara Bank PO

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness (Quiz based on Current Affairs) not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. Which Bank has recently decided to exit by March-end its South Africa operations after 21 years amid a probe into alleged compliance lapses by the bank there?
(a) Punjab National Bank
(b) Bank of Baroda
(c) Indian Overseas Bank
(d) State Bank of India
(e) Union Bank of India

S1. Ans.(b)
Sol. State-owned Bank of Baroda has decided to exit by March-end its South Africa operations after 21 years amid a probe into alleged compliance lapses by the bank there. The bank stated that it is exiting operations in South Africa as part of its strategic plan for rationalisation of overseas branches.

Q2. ________________ and the United Nations World Food Programme signed a Strategic Partnership Agreement committing an unprecedented $370 million dollars to WFP over the next four years. 
(a) South Korea
(b) Spain
(c) South Sudan
(d) Singapore
(e) Sweden

S2. Ans.(e)
Sol. Sweden and the United Nations World Food Programme signed a Strategic Partnership Agreement committing an unprecedented $370 million dollars to WFP over the next four years. The contribution for the period 2018-2021 is the biggest ever made by a donor within a WFP Strategic Partnership Agreement.

Q3. The CCI has imposed a fine of around Rs. 136 crores on search engine major Google for unfair business practices in the Indian market for online search. CCI stands for-
(a) Competition Commission of India
(b) Competition Council of India 
(c) Competition Commission of International
(d) Core Commission of India 
(e) Company Commission of India

S3. Ans.(a)
Sol. The Competition Commission of India (CCI) has imposed a fine of around Rs. 136 crores on search engine major Google for unfair business practices in the Indian market for online search.

Q4. Which company has become the first Indian company to cross the Rs6-lakh crore mark in market capitalisation as its shares touched a 52-week high of Rs974.5?
(a) Bharat Heavy Electricals Limited
(b) Mahindra & Mahindra
(c) Bharti Airtel Limited
(d) Reliance Industries
(e) Tata Consultancy Services

S4. Ans.(d)
Sol. Reliance Industries (RIL) become the first Indian company to cross the Rs6-lakh crore mark in market capitalisation as its shares touched a 52-week high of Rs974.5. RIL is owned 40% by its chairman Mukesh Ambani, making him the richest Indian with the personal wealth of $40.7 billion and the 20th richest globally, according to Bloomberg’s billionaire index.

Q5. National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) has partnered with DP World to create an investment platform for ports, terminals, transportation and logistics businesses in India. Where is the corporate headquarters of NIIF?
(a) Hyderabad
(b) New Delhi
(c) Mumbai
(d) Bengaluru
(e) Pune

S5. Ans.(c)
Sol. The National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) has made its First investment. NIIF has partnered with DP World to create an investment platform for ports, terminals, transportation and logistics businesses in India. The corporate headquarters of NIIF is in Mumbai.

Q6. Which company has bagged an order worth Rs 560 crore from NTPC for setting up a system for emission control at Dadri in Uttar Pradesh recently?
(a) RIL
(b) TCS
(c) HPCL
(d) GAIL
(e) BHEL

S6. Ans.(e)
Sol. Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) has bagged an order worth Rs 560 crore from NTPC for setting up a system for emission control. BHEL has secured the order for "supply and installation of the flue gas desulphurisation (FGD) system from NTPC for 2x490 MW National Capital Power Station at Dadri in Uttar Pradesh.

Q7. Retirement fund body EPFO has reduced the interest rate on deposits to 8.55% for 2017-18 from 8.65% for 2016-17. What is the meaning of "F" in EPFO?
(a) Fresh
(b) Following
(c) Financial
(d) Fund
(e) Finish

S7. Ans.(d)
Sol. Retirement fund body Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) has reduced the interest rate on deposits to 8.55% for 2017-18 from 8.65% for 2016-17 following a general decline in interest rates.

Q8. Name the Bank, which has launched its new Sonic Identity, which is essentially a musical logo called 'MOGO', as part of its branding initiatives.
(a) ICICI Bank
(b) HDFC Bank
(c) IndusInd Bank
(d) State Bank of India
(e) Federal Bank

S8. Ans.(c)
Sol. IndusInd Bank launched its new Sonic Identity, which is essentially a musical logo called 'MOGO', as part of its branding initiatives. The objective for associating to a sonic identity is building the Bank's brand imagery with the strategic use of music and sound for brand experiences and audience connection.

Q9. The country’s largest lender SBI wrote off bad loans worth _______________ in 2016-17, the highest among all the public sector banks, which had a collective write off of Rs 81,683 crore for the fiscal. 
(a) Rs 10,339 crore
(b) Rs 20,339 crore
(c) Rs 30,339 crore
(d) Rs 40,339 crore
(e) Rs 50,339 crore

S9. Ans.(b)
Sol. The country’s largest lender SBI wrote off bad loans worth Rs 20,339 crore in 2016-17, the highest among all the public sector banks, which had a collective write off of Rs 81,683 crore for the fiscal. The data pertains to the period when the associate banks of State Bank of India (SBI) were not merged with it.

Q10. Reserve Bank of India has made banks' priority sector norms lenient by saying that all loans to MSME will henceforth qualify as priority sector lending. MSME stands for-
(a) Micro Small and Medium Enterprises
(b) Micro System and Medium Enterprises 
(c) Micro Small and Management Enterprises 
(d) Micro Small and Medium Energy 
(e) Micro Service and Medium Enterprises

S10. Ans.(a)
Sol. Reserve Bank of India has made banks' priority sector norms lenient by saying that all loans to micro small and medium enterprises (MSME) will henceforth qualify as priority sector lending. This was a long time demand from banks.

Q11. Which Bank has announced the listing of the Bank’s debut US $600 million bond issue under its maiden US $1 billion medium-term note (MTN) bond on country’s first international exchange BSE’s IndiaINX at the International Financial Services Centre (IFSC) at GIFT City in Gandhinagar?
(a) Federal Bank
(b) Kotak Mahindra Bank
(c) Axis Bank
(d) Yes Bank
(e) South Indian Bank

S11. Ans.(d)
Sol. Private sector lender, Yes Bank has announced the listing of the Bank’s debut US $600 million bond issue under its maiden US $1 billion medium-term note (MTN) bond on country’s first international exchange BSE’s IndiaINX at the International Financial Services Centre (IFSC) at GIFT City in Gandhinagar.

Q12. Name the organisation, which has announced area development plans worth Rs 1,918 crore for Punjab to supplement farmers' income.
(a) SIDBI
(b) NABARD
(c) RBI
(d) SEBI
(e) FICCI

S12. Ans.(b)
Sol. The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) announced area development plans worth Rs 1,918 crore for Punjab to supplement farmers' income.

Q13. PNB Housing Finance Ltd has tied up with International Finance Corporation (IFC), part of the World Bank Group, to raise $800 million for green and affordable housing in India. Where is the headoffice of IFC? 
(a) Geneva
(b) London
(c) Paris
(d) New York
(e) Washington, D.C.

S13. Ans.(e)
Sol. PNB Housing Finance Ltd has tied up with International Finance Corporation (IFC), part of the World Bank Group, to raise $800 million for green and affordable housing in India. Washington DC, USA is the headoffice of IFC.

Q14. Fitch placed _____________ on Rating Watch Negative (RWN), reflecting a possibility of downgrade following the USD 1.77 billion fraud.
(a) Allahabad Bank
(b) State Bank of India
(c) Punjab National Bank
(d) Bank of Baroda
(e) United Bank of India

S14. Ans.(c)
Sol. Fitch placed Punjab National Bank on Rating Watch Negative (RWN), reflecting a possibility of downgrade following the USD 1.77 billion fraud. The fraud is the biggest ever in the banking history.

Q15. Capital First announced that the regulator National Housing Bank (NHB) has approved the merger of the company along with Capital Home Finance and Capital First Securities Limited with-
(a) IDFC Bank
(b) Bandhan Bank
(c) ICICI Bank
(d) Federal Bank
(e) Axis Bank

S15. Ans.(a)
Sol. Capital First announced that the regulator National Housing Bank (NHB) has approved the merger of the company along with Capital Home Finance and Capital First Securities Limited with IDFC Bank.


Print Friendly and PDF