Banking Quiz for IBPS Clerk Mains and IPPB Officers Exam

Dear Aspirants,



Just a few days are left for IPPB Manager/Officers and IBPS Clerk Mains. It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for IPPB Manager/Officers and IBPS Clerk Mains. These questions related to Banking Awareness will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. The Indian Institute of Corporate Affairs (IICA) and ___________ has signed an agreement for the training of employees of the latter in the area of payment banking.
(a) IPPB
(b) SBI
(c) NABARD
(d) SEBI
(e) BOB

S1. Ans.(a)
Sol. The Indian Institute of Corporate Affairs (IICA) and India Post Payments Bank (IPPB) has signed an agreement for the training of employees of the latter in the area of payment banking.

Q2. In which state, Andhra Pradesh Grameena Vikas Bank (APGVB) has operationalised its first desktop ATM?
(a) Andhra Pradesh
(b) Telangana
(c) Odisha
(d) Kerala
(e) Tamil Nadu

S2. Ans.(b)
Sol. The Andhra Pradesh Grameena Vikas Bank (APGVB) has operationalised its first desktop ATM in Telangana. The mini-ATM within the branch premises will facilitate customers to withdraw small amounts.

Q3. The NABARD has sanctioned _____________ crore loan assistance under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) to Odisha towards irrigation and rural bridge projects for the last quarter of this fiscal.
(a) Rs 100.27 crore
(b) Rs 573.34 crore
(c) Rs 372.51 crore
(d) Rs 750.68 crore
(e) Rs 830.43 crore

S3. Ans.(c)
Sol. The NABARD has sanctioned Rs 372.51 crore loan assistance under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) to Odisha towards irrigation and rural bridge projects for the last quarter of this fiscal.

Q4. The Reserve Bank of India has initiated 'Prompt Corrective Action' (PCA) against Allahabad Bank over its high bad loans. There are total _________ Public Sector Banks on which RBI has initiated PCA till date (as on 04th January 2018).
(a) 08
(b) 09
(c) 10
(d) 11
(e) 12

S4. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India has initiated 'prompt corrective action' (PCA) against Allahabad Bank over its high bad loans. High net non-performing assets (NPA) and a negative return on assets (ROA) for two years in a row have prompted the action. The action would help improve its risk management, asset quality and profits. There are total 11 banks on which RBI has initiated PCA till date (as on 04th January 2018).

Q5. RBI will shortly issue Rs10 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series. The new denomination has the motif of _________________ on the reverse.
(a) Mahadev Akhandalamani Temple, Aradi
(b) Maa Tara Tarini Temple, Raipur
(c) Jagannath Temple, Puri 
(d) Parshurameshwara Temple, Bhubaneswar
(e) Sun Temple, Konark

S5. Ans.(e)
Sol. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs10 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series. The new denomination has the motif of Sun Temple, Konark on the reverse. The base colour of the note is Chocolate Brown. The dimension of the banknote will be 63 mm x 123 mm.

Q6. Telangana Industrial Health Clinic Ltd (TIHCL), a State government initiative has got RBI clearance to register and function as a NBFC. What is the meaning of "C" in NBFC?
(a) Content
(b) Common
(c) Commercial
(d) Company
(e) Core

S6. Ans.(d)
Sol. Telangana Industrial Health Clinic Ltd (TIHCL), a State government initiative, has got RBI clearance to register and function as a non-banking finance company (NBFC).

Q7. Which among the following Payments Bank has partnered Induslnd Bank to introduce a facility to create a fixed deposit (FD) when the customer balance exceeds Rs. 1 lakh at the end of the day?
(a) India Post Payments Bank
(b) Paytm Payments Bank
(c) Airtel Payments Bank 
(d) Fino Payments Bank
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(b)
Sol. Paytm Payments Bank has partnered Induslnd Bank to introduce a facility to create a fixed deposit (FD) when the customer balance exceeds Rs. 1 lakh at the end of the day. Paytm Payments Bank customers can redeem their deposits instantly, anytime without paying any pre-closure or miscellaneous charges and can earn up to 6.85 percent annual interest.

Q8. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs10 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series. The base colour of the note is- 
(a) Navy Blue
(b) Saffron
(c) Baby Pink
(d) Magenta
(e) Chocolate Brown

S8. Ans.(e)
Sol. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs10 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series. The new denomination has the motif of Sun Temple, Konark on the reverse. The base colour of the note is Chocolate Brown. The dimension of the banknote will be 63 mm x 123 mm.

Q9. India’s first home-grown high purity gold reference standard - the Bharatiya Nirdeshak Dravya (BND-4201) - was launched at the India Government Mint, Mumbai. The India Government Mint operates ________ mints in the country for the production of coins.
(a) five
(b) three
(c) four
(d) two
(e) six

S9. Ans.(c)
Sol. India’s first home-grown high purity gold reference standard - the Bharatiya Nirdeshak Dravya (BND-4201) - was launched at the India Government Mint, Mumbai. BND-4201, which is the reference material for gold of ‘9999’ fineness (gold that is 99.99 per cent pure), will be beneficial to the consumers and public at large to ensure purity of gold. The India Government Mint operates four mints in the country for the production of coins.

Q10. The World Bank has committed ____________ loan to India for the STRIVE project for skill development.
(a) Rs 800 crore
(b) Rs 1300 crore
(c) Rs 2300 crore
(d) Rs 3800 crore
(e) Rs 1700 crore

S10. Ans.(a)
Sol. The World Bank has committed $125 million (around Rs800 crore) loan to India for the STRIVE project for skill development. The objective of the operation (Skills Strengthening for Industrial Value Enhancement) is to improve access to quality and market-driven vocational training as well as apprenticeships. The financing agreement was signed between the World Bank and the Finance Ministry.

Q11. Who is present President of World Bank?
(a) Jim Yong Kim
(b) Takehiko Nakao
(c) Jin Liqun
(d) Roberto Azevedo
(e) Pascal Lamy

S11. Ans.(a)
Sol. Jim Yong Kim is present President of World Bank.

Q12. The dimension of the new Rs 10 banknote will be-
(a) 56 mm x 136 mm
(b) 63 mm x 123 mm
(c) 71 mm x 142 mm
(d) 67 mm x 166 mm
(e) 74 mm x 183 mm

S12. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India has announced to issue Rs10 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series, bearing the signature of Dr. Urjit R. Patel, Governor, RBI. The new denomination has motif of Sun Temple, Konark on the reverse, depicting the country's cultural heritage. The base colour of the note is Chocolate Brown. The dimension of the banknote will be 63 mm x 123 mm.

Q13. Who is the present Chairman of IndusInd Bank?
(a) Renu Satti
(b) Gopal Chandra
(c) R Seshasayee
(d) Vijay Shekhar Sharma
(e) Vinod Rai

S13. Ans.(c)
Sol. IndusInd Bank Chairman- R. Seshasayee, Headquarter- Mumbai, Owner- Hinduja Group.

Q14. The Reserve Bank of India has initiated 'Prompt Corrective Action' (PCA) against Allahabad Bank over its high bad loans. Where is the headquarters of Allahabad Bank?
(a) Mumbai
(b) Allahabad
(c) New Delhi
(d) Kolkata
(e) Chennai

S14. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India has initiated 'prompt corrective action' (PCA) against Allahabad Bank over its high bad loans. Allahabad Bank MD & CEO- Usha Ananthasubramanian, Headquarters- Kolkata.

Q15. The Electoral bonds will be issued in multiples of Rs1,000, Rs10,000, Rs1 lakh, Rs10 lakh and Rs1 crore and will be available at specified branches of-
(a) Central Bank of India
(b) Union Bank of India
(c) Bank of Baroda
(d) Punjab National Bank
(e) State Bank of India

S15. Ans.(e)
Sol. The Electoral bonds will be issued in multiples of Rs1,000, Rs10,000, Rs1 lakh, Rs10 lakh and Rs1 crore and will be available at specified branches of State Bank of India. They can be bought by the donor with a KYC-compliant account. Donors can donate the bonds to their party of choice which can then be cashed in via the party's verified account within 15 days.


Print Friendly and PDF