Banking Quiz for SBI Clerk Exam 2018 | 9th March 2018

Dear Aspirants,

Banking Quiz

Banking Awareness for SBI Clerk 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. Central Registry of Securitisation Asset Reconstruction and Security Interest of India (CERSAI) is a Government of India Company licensed under section 8 of the-
(a) Securities Laws (Amendment) Act, 1996
(b) Banking Regulation Act, 1949
(c) Companies Act, 2013
(d) Reserve Bank of India Act, 1934
(e) Securities and Exchange Board of India Act, 1992

S1. Ans.(c)
Sol. Central Registry of Securitisation Asset Reconstruction and Security Interest of India is a Government of India Company licensed under section 8 of the Companies Act, 2013 with Govt. of India having a shareholding of 51% by the Central Government and select Public Sector Banks and the National Housing Bank also being shareholders of the Company.

Q2. In CERSAI, Government of India having a shareholding of ____________ by the Central Government.
(a) 51% 
(b) 49%
(c) 74%
(d) 26%
(e) 100%

S2. Ans.(a)
Sol. Central Registry of Securitisation Asset Reconstruction and Security Interest of India is a Government of India Company licensed under section 8 of the Companies Act, 2013 with Govt. of India having a shareholding of 51% by the Central Government and select Public Sector Banks and the National Housing Bank also being shareholders of the Company.

Q3. Which among the following is not a shareholder of CERSAI?
(a) Central Government
(b) National Housing Bank
(c) Select public sector Banks
(d) RBI
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(d)
Sol. Central Registry of Securitisation Asset Reconstruction and Security Interest of India is a Government of India Company licensed under section 8 of the Companies Act, 2013 with Govt. of India having a shareholding of 51% by the Central Government and select Public Sector Banks and the National Housing Bank also being shareholders of the Company.

Q4. Where is the registered office of CERSAI?
(a) Hyderabad
(b) Nagpur
(c) Kolkata
(d) Mumbai
(e) New Delhi

S4. Ans.(e)
Sol. The registered office of CERSAI is in New Delhi.

Q5. Who is the present MD and CEO of CERSAI?
(a) Mahesh Kumar Jain
(b) Praveen Kumar Sharma 
(c) Ajay Tyagi
(d) Naina Lal Kidwai
(e) Mohammad Mustafa

S5. Ans.(b)
Sol. Praveen Kumar Sharma is the present MD and CEO of CERSAI.

Q6. The Legal Entity Identifier (LEI) is a _____________ alpha-numeric code based on the ISO 17442 standard developed by the International Organization for Standardization (ISO).
(a) 20 digits 
(b) 18 digits 
(c) 22 digits 
(d) 16 digits 
(e) 11 digits

S6. Ans.(a)
Sol. The Legal Entity Identifier (LEI) is a 20-digit, alpha-numeric code based on the ISO 17442 standard developed by the International Organization for Standardization (ISO).

Q7. In which of the following year, Clearing Corporation of India Limited (CCIL) was set up?
(a) 2003
(b) 2001
(c) 1999
(d) 2005
(e) 2007

S7. Ans.(b)
Sol. The Clearing Corporation of India Ltd. (CCIL) was set up in April 2001 to provide guaranteed clearing and settlement functions for transactions in Money, G-Secs, Foreign Exchange and Derivative markets.

Q8. The Clearing Corporation of India Limited (CCIL) was set up to provide guaranteed clearing and settlement functions for-
(a) Derivative markets
(b) Foreign Exchange
(c) G-Secs
(d) transactions in Money
(e) All of the above

S8. Ans.(e)
Sol. The Clearing Corporation of India Ltd. (CCIL) was set up in April, 2001 to provide guaranteed clearing and settlement functions for transactions in Money, G-Secs, Foreign Exchange and Derivative markets.

Q9. Who is the non-executive chairperson of CCIL?
(a) Bhavesh Zaveri
(b) R Sridharan
(c) Usha Thorat
(d) MS Sundara Rajan
(e) Sudhir Joshi

S9. Ans.(c)
Sol. Usha Thorat is the non-executive chairperson of CCIL.

Q10. The Central Government has constituted National Company Law Tribunal (NCLT) under section ___________ of the Companies Act, 2013.
(a) section 8
(b) section 502
(c) section 102
(d) section 408
(e) section 203

S10. Ans.(d)
Sol. The Central Government has constituted National Company Law Tribunal (NCLT) under section 408 of the Companies Act, 2013 (18 of 2013) w.e.f. 01st June 2016.

Q11. In which year National Company Law Tribunal (NCLT) was set up-
(a) 2012
(b) 2013
(c) 2014
(d) 2015
(e) 2016

S11. Ans.(e)
Sol. The Central Government has constituted National Company Law Tribunal (NCLT) under section 408 of the Companies Act, 2013 (18 of 2013) w.e.f. 01st June 2016.

Q12. In the first phase of National Company Law Tribunal, the Ministry of Corporate Affairs have set up eleven Benches, one Principal Bench. The Principal Bench is located in-
(a) Bengaluru
(b) Kolkata
(c) Mumbai
(d) New Delhi
(e) Chennai

S12. Ans.(d)
Sol. In the first phase of the National Company Law Tribunal, Ministry of Corporate Affairs have set up eleven Benches, one Principal Bench at New Delhi and ten Benches at New Delhi, Ahmadabad, Allahabad, Bengaluru, Chandigarh, Chennai, Guahati, Hyderabad, Kolkata and Mumbai. These Benches will be headed by the President and 16 Judicial Members and 09 Technical Members at different locations.

Q13. The NCLAT was constituted under Section 410 of the Companies Act, 2013. What is the meaning of "A" in NCALT?
(a) Agreement
(b) Association
(c) Appellate
(d) Agency
(e) Authority

S13. Ans.(c)
Sol. National Company Law Appellate Tribunal (NCLAT) was constituted under Section 410 of the Companies Act, 2013 for hearing appeals against the orders of National Company Law Tribunal(s) (NCLT), with effect from 1st June 2016.

Q14. Who is the chairperson of NCLAT?
(a) Balvinder Singh
(b) Sudhansu Jyoti Mukhopadhaya
(c) Bansi Lal Bhat
(d) AIS Cheema
(e) MS Sundara Rajan

S14. Ans.(b)
Sol. Sudhansu Jyoti Mukhopadhaya is the present chairperson of NCLAT.

Q15. Serious Fraud Investigation Office (SFIO) has been established and it has started functioning since-
(a) 1st October 2003
(b) 1st October 2004
(c) 1st October 2007
(d) 1st October 2012
(e) 1st October 2015

S15. Ans.(a)
Sol. The Government in the backdrop of the major failure of non-banking financial institutions, phenomenon of vanishing companies, plantation companies, and the recent stock market scam had decided to set up Serious Fraud Investigation Office (SFIO), a multi-disciplinary organization to investigate corporate frauds. The Organization has been established and it has started functioning since 1st October 2003


Print Friendly and PDF