Banking Quiz Soltions for SBI Clerk Exam 2018 | 11th March 2018

Dear Aspirants,

Banking Quiz

Banking Awareness for SBI Clerk 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. The Government has announced which Project on the lines of Operation Flood to realise agriculture potential of the country?
(a) Operation Agriculture
(b) Operation Earth
(c) Operation Water
(d) Operation Green
(e) Operation Farmer

S1. Ans.(d)
Sol. On the lines of ‘‘Operation Flood’’ a new Scheme ‘‘Operation Greens’’ was announced with an outlay of Rs 500 Crore to address the challenge of price volatility of perishable commodities like tomato, onion and potato with the satisfaction of both the farmers and consumers.

Q2. The government in budget session has promised an Agrimarket infrastructure fund with a corpus of what amount?
(a) Rs 2,000 crore
(b) Rs 5,000 crore
(c) Rs 16,000 crore
(d) Rs 20,000 crore
(e) Rs 32,000 crore

S2. Ans.(a)
Sol. FM Minister Arun Jaitley also announced an Agri-Market Infrastructure Fund that would have a corpus of Rs 2,000 crore to develop and upgrade infrastructure in 22,000 Grameen Agricultural Markets and 585 state-run Agricultural Produce Marketing Committee markets, where farmers are obliged to sell their produce.

Q3. FM has announced setting up a FAIDF for fisheries sector and an AHIDF for financing infrastructure requirement of animal husbandry sector with a total corpus of ______________ for the two new funds.
(a) Rs 30,000 crore
(b) Rs 20,000 crore
(c) Rs 10,000 crore
(d) Rs 40,000 crore
(e) Rs 60,000 crore

S3. Ans.(c)
Sol. After the establishment of Dairy Infrastructure Fund, FM Arun Jaitley has announced setting up a Fisheries and Aqua culture Infrastructure Development Fund (FAIDF) for fisheries sector and an Animal Husbandry Infrastructure Development Fund (AHIDF) for financing infrastructure requirement of animal husbandry sector with a total corpus of  Rs.10,000 crore for the two new funds.

Q4. As announced in the budget session, what is the worth of the Indian Economy?
(a) 3.5 trillion
(b) 4.5 trillion 
(c) 5.5 trillion
(d) 1.5 trillion
(e) 2.5 trillion

S4. Ans.(e)
Sol. Indian economy is a $2.5 trillion economy. India is expected to become the fifth largest economy very soon. Indian society, polity and economy have shown remarkable resilience in adjusting to structural reforms.

Q5. NAM is envisaged as a pan-India electronic trading portal which seeks to network the existing APMC and other market yards to create a unified national market for agricultural commodities. NAM stands for-
(a) National Agriculture Management
(b) National Agriculture Market
(c) National Agriculture Money
(d) National Agency Market
(e) Non Agriculture Market

S5. Ans.(b)
Sol. National Agriculture Market (NAM) is envisaged as a pan-India electronic trading portal which seeks to network the existing APMC and other market yards to create a unified national market for agricultural commodities. NAM is a “virtual” market but it has a physical market (mandi) at the back end.

Q6. Economic Survey sees average crude oil prices rising __________ in FY 2019.
(a) 30%
(b) 24%
(c) 42%
(d) 12%
(e) 54%

S6. Ans.(d)
Sol. The survey said that the oil price is expected to grow by average 12% in the FY19.

Q7. How much GVA growth has been seen in FY18?
(a) 6.9 per cent
(b) 6.7 per cent
(c) 6.5 per cent
(d) 6.3 per cent
(e) 6.1 per cent

S7. Ans.(e)
Sol. The Economic Survey has predicted gross value added for FY18 at 6.1 percent as against 6.6 percent for the previous financial year.

Q8. GST data shows growth of ________ in the number of indirect taxpayers.
(a) 30%
(b) 40%
(c) 50%
(d) 60%
(e) 20%

S8. Ans.(c)
Sol. A preliminary analysis of the Goods and Services Tax (GST) data reveals that there has been a 50% increase in the number of indirect taxpayers, besides a large increase in voluntary registrations, especially by small enterprises that buy from large enterprises and want to avail themselves of Input Tax Credits (ITC).

Q9. Average Financial Year 201-18 CPI inflation seen at-
(a) 3.3 per cent
(b) 3.7 per cent
(c) 3.9 per cent
(d) 3.5 per cent
(e) 3.1 per cent

S9. Ans.(b)
Sol. Average CPI inflation seen at 3.7 per cent in 2017-18.

Q10. Agriculture, industry and services sectors are expected to grow at the rate of __________, ________, and ____________ respectively in 2017-18.
(a) 2.1%, 4.4%, and 8.3%
(b) 2.1%, 4.4%, and 8.7%
(c) 2.1%, 4.6%, and 8.3%
(d) 2.8%, 4.4%, and 8.3%
(e) 2.2%, 4.5%, and 8.8%

S10. Ans.(a)
Sol. Agriculture, industry and services sectors are expected to grow at the rate of  2.1%, 4.4%, and 8.3% respectively in 2017-18.

Q11. In Union Budget 2018-19, the Government has made a commitment to the welfare of farmers and doubling farmers income by which year?
(a) 2024
(b) 2020
(c) 2022
(d) 2028
(e) 2026

S11. Ans.(c)
Sol. Referring to the Government?s commitment to the welfare of farmers and doubling farmers? income by 2022, the Finance Minister announced a slew of new schemes and measures.

Q12. FM Arun Jaitley stated the volume of institutional credit for agriculture sector from year-to-year increased from Rs.8.5 lakh crore in 2014-15 to Rs.10 lakh crore in 2017-18 and he proposed to raise this to ___________ crore for the year 2018-19. 
(a) Rs. 11 lakh crore
(b) Rs. 13 lakh crore
(c) Rs. 15 lakh crore
(d) Rs. 17 lakh crore
(e) Rs. 18 lakh crore

S12. Ans.(a)
Sol. FM Arun Jaitley stated the volume of institutional credit for agriculture sector from year-to-year increased from
Rs.8.5 lakh crore in 2014-15 to Rs.10 lakh crore in 2017-18 and he proposed to raise this to Rs.11 lakh crore for the year 2018-19.

Q13. How much amount has been allocated for Ministry of Food Processing in Union Budget 2018-19?
(a) Rs.2600 crore
(b) Rs.2100 crore
(c) Rs.1000 crore
(d) Rs.1700 crore
(e) Rs.1400 crore

S13. Ans.(e)
Sol. Allocation of Ministry of Food Processing has been doubled from Rs.715 crore in 2017-18 to Rs.1400 crore in 2018-19.

Q14. The Finance Minister stated that estimated budgetary expenditure on health, education and social protection for 2018-19 is ______________________ against estimated expenditure of Rs.1.22 lakh crore in 2017-18.
(a) Rs.1.52 lakh crore
(b) Rs.1.38 lakh crore
(c) Rs.1.27 lakh crore
(d) Rs.1.63 lakh crore
(e) Rs.1.85 lakh crore

S14. Ans.(b)
Sol. The Finance Minister stated that estimated budgetary expenditure on health, education and social protection for 2018-19 is Rs.1.38 lakh crore against estimated expenditure of Rs.1.22 lakh crore in 2017-18.

Q15. The Budget has proposed an outlay of how much crore for the textile sector in 2018-19?
(a) Rs. 6000 crore
(b) Rs. 12320 crore
(c) Rs. 9100 crore
(d) Rs. 7148 crore
(e) Rs. 4203 crore

S15. Ans.(d)
Sol. The Budget proposed an outlay of Rs.7148 crore for the textile sector in 2018-19 as against Rs.6,000 Crore in 2016.