Q1. A centralised database with Online connectivity to branches and Internet as well as ATM Network which has been adopted by almost all major banks of our country is known as_________
Investment Baking
Core Banking Solution
Specialised Banking
Core Banking Solution
None of the given options is true
Solution:
Core Banking Solution (CBS) is networking of branches, which enables Customers to operate their accounts, and avail banking services from any branch of the Bank on CBS network.

Q2. Which of the following is the purpose of introducing “Know Your Customer” norms by the banks?
Identifying people who do not pay Income Tax
To bring more and more people under the banking net
To ensure that the money deposited in banks has come from genuine sources
All of the Above
None of the given options is true
Solution:
Know your customer(KYC) is an important step developed globally to prevent identity theft, financial fraud, money laundering and terrorist financing.

Q3. Security Printing and Minting Corporation of India (SPMCIL) Limited was incorporated under the Companies Act, 1956 with its corporate office at-
Mumbai
Kolkata
Bangalore
New Delhi
Nasik
Solution:
Security Printing and Minting Corporation of India (SPMCIL) Limitedis an Indian government-owned corporation that engages in the production of bank notes, coins, non–judicial stamps, postage stamps, and other government related documents for India. It was formed in 2006 as the result of corporatisation of security presses and mints functioning under the India Ministry of Finance. It contains nine units, which include four presses, four mints, and a paper mill. Corporate office of SPMCIL is at Janpath in New Delhi.

Q4. Security Paper Mill (SPM) was formally inaugurated and dedicated to the nation on the 9th March, __________ by the then Deputy Prime Minister, Shri Morarji Desai.
1956
1968
1949
1962
1971
Solution:
Security Paper Mill was established in 1968 at Hoshangabad, Madhya Pradesh. It produces papers for banknotes and non–judicial stamps.

Q5. What is Gross Domestic Product (GDP)?
It is the market value of all final goods and services made in the country.
It is the Cost production of all final goods and services made in the country.
It is the Cost services of all final goods and services made in the country.
It is the market value of all final goods and services made within the borders of a country in a year.
None of the given options is true
Solution:
Gross domestic product (GDP) is the monetary value of all the finished goods and services produced within a country's borders in a specific time period.

Directions (6-10): In each of the questions below are given four statements followed by three conclusions numbered I, II & III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. 
Q6. Statements: 
All juice are milk.
All milk are tea.
Some tea are coffees.
Some coffees are curd.
Conclusions: 
I. some tea are juice.
II. Some curd are tea.
III. Some coffee are milk.
Only I follow
Only I & II follow
Only I & III follow
All I, II & III follow
None of these
Solution:

Q7. Statements:
Some spoon are table.
Some table are plate.
Some table are cup.
No cup is bowl
Conclusions: 
I. Some plate are cup.
II. No plate is cup.
III. No bowl is table.
None follows
Only I follow
Only II follows
Only III follows
Only either I or II follows
Solution:

Q8. Statements: 
Some trees are roots.
Some roots are branches.
All branches are flowers.
All flowers are stems.
Conclusions:
I. All branches are stems.
II. Some roots are flowers.
III. Some roots are stems.
All follow
Only I follow
Only II & III follow
Only I & II follow
None of these
Solution:

Q9. Statements: 
Some knife are pin.
Some pin are needle.
No needle is lock.
All locks are threads.
Conclusions: 
I. No needle is thread.
II. Some pin are locks.
III. Some threads are locks.
Only I follow
Only III follows
Only II & III follow
None follows
None of these
Solution:

Q10. Statements: 
Some state are district.
No district is town.
All towns are village.
Some village are colony.
Conclusions: 
I. No district is village.
II. Some state are colony.
III. Some towns are colony.
Only I follow
Only II follows
Only III follows
None follows
None of these
Solution:

Directions (Q11-15): Read the following graph and answer the questions that follow. 

Q11. What is the difference between TOI reader in Mumbai and Avg. of Tribune readers in all three Metros?
1350
1300
1750
1450
None of these
Solution:

Q12. Total readers in Delhi except ET are approximately what percent of total readers in Mumbai except Chronicle and ET together?
140
150
165
160
170
Solution:

Q13. How many readers are there in all three Metros for all newspapaer?
186900
168900
189600
188600
None of these
Solution:
Delhi :60000+7500=67500
Mumbai : 38000 + 30000 = 68000
Kolkata : 10500 + 12000 + 15000 + 2400 + 4000 + 7500 = 51400
Total users = 67500 + 68000 + 51400 = 186900

Q14. What is the ratio between one third of readers of Mumbai and three times the Hindu Reader in all three metro together?
7 : 11
17 : 31
13 : 77
4 : 25
136 : 675
Solution:

Q15. If total no of readers in Chennai are 30% less than in Kolkata but no of Tribune readers in Chennai are 25% more than the ET reader in Delhi, What is the total no of readers except Tribune in all four metro city now?
190015
109105
190105
180100
None of these
Solution:

Direction (16-20): In each question, the word at the top is used in five different ways, numbered to (a) to (e), Choose the option in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE. Q16. Open
One of my favorite comedians is opening for the band on their current tour.
He began to open about an hour into our date.
He finally began opening up to her.
He opens his home to anyone who needs a place to stay.
A man opened fire in a crowded mall.
Solution:
He began to open out about an hour into our date. open for (someone or something)- to perform before (the main performer at a concert, show, etc.) open out-to become less shy and speak more freel open up-to become less shy and speak more freely open to -to allow (a particular group of people) to enter, use, or participate in (something)

Q17.Rule
There are some diseases your doctor will want to rule out before making a diagnosis.
He applied for the job, but his lack of experience quickly ruled him out.
The bad weather ruled over a picnic.
The board ruled that her behavior was cheating.
The Supreme Court ruled the law unconstitutional.
Solution:
The bad weather ruled out a picnic. rule (someone or something) out or rule out (someone or something) : to no longer consider (someone or something) as a possibility after careful thought or study rule (something) out or rule out (something) : to make (something) impossible : to prevent (something) from happening

Q18.Pass
I realized that I was letting life pass me by.
She will pass down her diamond ring to her niece.
What passes for entertainment around here?
Students should pass their papers in before they leave.
She passed the poem over as her own.
Solution:
She passed the poem off as her own. pass (someone) by-to happen without being noticed or acted upon by (someone) pass (something) down or pass down (something)-to give (something) to a younger person especially within the same family pass for (something)-to be accepted or regarded as (something) pass (someone or something) off as (someone or something) or pass off (someone or something) as (someone or something) : to cause people to wrongly believe that someone or something is someone or something else

Q19. Opt
The company offered a new health insurance plan so that more workers would opt out.
Most employees participated in the pension plan, but a few opted out.
We opted not to buy the extra insurance.
She was offered a job but opted to go to college instead.
A few employees opted out of the pension plan.
Solution:
The company offered a new health insurance plan so that more workers would opt 'in'. opt in -to choose to do or be involved in something opt out -to choose not to do or be involved in something

Q20. Send
Someone should send for a doctor.
Send for our free product catalog.
Police were sent off to restore order.
I sent off the package yesterday.
He had his baggage sent on ahead
Solution:
Police were sent in to restore order send for- send for (someone) : to ask (someone) to come to a place send in (someone) or send (someone) in- to tell (someone) to go to a place to deal with a difficult situation send off (something) or send (something) off-to send (something) by mail or another service send on (something) or send (something) on-to cause (something) to go or to be carried from one place to another

               

No comments