Current Affairs Questions for Syndicate Bank PO Exam 2018: 28th Jan 2018

Dear Readers,


current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 28th Jan

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The Country celebrated its 69th Republic Day on 26th January in Rajpath, New Delhi. The Heads of how many ASEAN countries were the chief guests at Republic Day?
(a) 8
(b) 9
(c) 10
(d) 11
(e) 12

S1. Ans.(c)
Sol. The Country celebrated its 69th Republic Day on 26th January in Rajpath, New Delhi to be resplendently displaying the country's pride and glory. Heads of ten ASEAN countries are chief guests at Republic Day.

Q2. The President has recently approved the Padma awards for 85 individuals. Ghulam Mustafa Khan awarded Padma Vibhushan in the field of ______________.
(a) Literature & Education
(b) Art (Music)
(c) Public Affairs
(d) Art (Painting)
(e) Others (Spiritualism)

S2. Ans.(b)
Sol. The President has approved the awards for 85 individuals, which includes 3 Padma Vibhushan, 9 Padma Bhushan and 73 Padma Shri. Ghulam Mustafa Khan awarded Padma Vibhushan in the field of Art (Music).

Q3. Name the defence personnel of the Indian Air Force (IAF) who has posthumously received India’s highest peacetime gallantry award, Ashok Chakra.
(a) Arvind Parikh
(b) Abhay Bang
(c) Sudhanshu Biswas
(d) Jyoti Prakash Nirala
(e) Arup Kumar Dutta

S3. Ans.(d)
Sol. The R-Day parade is being led by Parade Commander Lt. Gen. Asit Mistry. The family members of Corporal Jyoti Prakash Nirala (Posthumous) of the Indian Air Force (IAF), who died fighting militants in Kashmir valley, received India’s highest peacetime gallantry award, Ashok Chakra. This is the third Ashok Chakra for the IAF and its first for ground combat.

Q4. In the recently announced Padma Awards 2018, which of the following sports personalities were awarded with Padma Bhushan?
(a) Both (b) and (d)
(b) Pankaj Advani
(c) Virat Kohli
(d) Mahendra Singh Dhoni
(e) Both (c) and (d)


S4. Ans.(a)
Sol. In the recently announced Padma Awards 2018, Pankaj Advani, (Billiards/Snooker) and Mahendra Singh Dhoni, Cricket were awarded Padma Bhushan Awards.

Q5. Name the veteran Banker who has been elected the first woman chairman of Indian Banks’ Association (IBA).
(a) Shikha Sharma
(b) Chanda Kochhar
(c) Arundhati Bhattacharya
(d) Aisha De Sequeira
(e) Usha Ananthasubramanian

S5. Ans.(e)
Sol. Usha Ananthasubramanian, MD and CEO, Allahabad Bank, has been elected the first woman chairman of Indian Banks’ Association (IBA). Usha was elected IBA Chairman for the year 2017-18 by its Managing Committee.

Q6. The original constitution of India was handwritten by ____________.
(a) Prem Behari Narain Raizada
(b) B. N. Rau
(c) K. M. Munshi
(d) Durga Das Basu
(e) Frank Anthony


S6. Ans.(a)
Sol. The original constitution of India was handwritten by Prem Behari Narain Raizada.

Q7. Name the city that has become the first Indian Metro to get a Floating Market.
(a) Chennai
(b) Mumbai
(c) Delhi
(d) Kolkata
(e) Panaji

S7. Ans.(d)
Sol. Kolkata has become the first Indian Metro to get a Floating Market. The market will be located on a water-body with boats doubling up as shops. The market, located on the eastern fringes of the city, was inaugurated by West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee.

Q8. Name the state government that has launched the release of benefits under 'Mahatma Gandhi Sarbat Vikas Yojana' (MGSVY) aimed at the inclusive growth of the distressed sections of the society.
(a) Haryana
(b) Rajasthan
(c) Punjab
(d) Gujarat
(e) Sikkim

S8. Ans.(c)
Sol. Punjab chief minister Amarinder Singh launched the release of benefits under 'Mahatma Gandhi Sarbat Vikas Yojana' (MGSVY) aimed at the inclusive growth of the distressed sections of the society.

Q9. India and ___________ released first ever set of commemorative postage stamps to mark the long-term friendly bilateral relationships between the two countries.
(a) Indonesia
(b) France
(c) UAE
(d) Portugal
(e) Vietnam

S9. Ans.(e)
Sol. India and Vietnam released first ever set of commemorative postage stamps to mark the long-term friendly bilateral relationships between the two countries.

Q10. The Ministry of Finance has announced that Payments Banks and Small Finance Banks will offer social security scheme named ____________ to their subscribers.
(a) Digital India Yojana
(b) Atal Pension Yojana
(c) Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana
(d) Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana
(e) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana

S10. Ans.(b)
Sol. The Ministry of Finance has announced that "Payments Banks and Small Finance Banks" will offer social security scheme Atal Pension Yojana (APY) to their subscribers. It was done to strengthen the existing channels of APY distribution.




You may also like to Read:
           

Share you IBPS PO Interview experience at Contact@Bankersadda.com