TOD




Q1. The country’s Gross Enrolment Ratio (GER) in higher education has registered an increase from 2015-16 to 2016-17. Which of the following state has the highest GER in the country?
Kerala
Karnataka
Goa
Tamil Nadu
West Bengal
Solution:
The country’s Gross Enrolment Ratio (GER) in higher education has registered an increase from 24.5% in 2015-16 to 25.2% in 2016-17, according to the All India Higher Education Survey (AIHES) launched by Union Human Resource Development (HRD) Minister Prakash Javadekar. According to AIHES of 2016-17, Tamil Nadu has the highest GER in the country at 46.9%. Bihar has the least GER of 14.9%.

Q2. On the banks of which river is the Jamshedpur, the steel city of India, situated?
Tapti
Narmada
Subarnarekha
Hooghly
Ganga
Solution:
City is located in the bank of rivers Subarnarekha and Kharkai, Subarnarekha flows from north of the city where as Kharkai flows from the west. Jamshedpur is the most populous city of Indian state Jharkhand, while it is the largest city in Jharkhand it is also a major industrial zone in Eastern India. Jamshedpur is the first planned industrial city of India, founded by Jamsetji Tata. It is also known as Steel City, Tatanagar.

Q3. Shivkasi in Tamil Nadu is famous for which industry?
Glass
Leather
Diamond
Fireworks
Textile
Solution:
It is situated in Virudhunagar district of Tamilnadu state. It is a dry and hot region. Sivakasi is well known all over India for its industries like Fire works, Match Industries, Printing Industries.

Q4. In which city is the Indian Institute of Pulses Research located?
Lucknow
Nagpur
Indore
Kanpur
Banglore
Solution:
It was established in the year 1983 by the Indian Council of Agricultural Research (ICAR) to carry out basic strategic and applied research on major pulse crops. It is situated on Grand Trunk Road and is about twelve kilometer from Kanpur Central Railway Station towards New Delhi.

Q5. Which of the following state has signed the Host City Contract with the Indian Olympic Association (IOA) for hosting the 39th National Games in 2022?
Assam
Karnataka
Rajasthan
Meghalaya
Kerala
Solution:
Meghalaya signed the Host City Contract with the Indian Olympic Association (IOA) for hosting the 39th National Games in 2022.

Directions (6-10): In each of the questions below are given four statements followed by four conclusions numbered I, II, III & IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. 

Q6. Statements: 
Some books are cars.
All cars are shops.
All shops are nets.
Some nets are dresses.
Conclusions: 
I. Some dresses are cars.
II. Some nets are books.
III. Some shops are books.
IV. Some dresses are books.
Only I and III follow
Only II and III follow
Only I and IV follow
Only II, III and IV follow
None of these
Solution:

Q7. Statements: 
Some cars are kites.
Some kites are desks.
All desks are jungles.
All jungles are trains.
Conclusions: 
I. Some trains are cars.
II. Some jungles are cars.
III. Some trains are desks.
IV. Some jungles are kites.
Only I and III follow
Only I, II and III follow
Only III and IV follow
Only II, III and IV follow
None of these
Solution:

Q8. Statements: 
All mobile are clips.
Some clips are fruits.
Some fruits are lanes.
All lanes are roads.
Conclusions: 
I. Some roads are fruits.
II. Some lanes are clips.
III. Some fruits are mobile.
IV. Some roads are clips.
Only I and II follow
Only I and III follow
Only I, II and III follow
Only II, III and IV follow
None of these
Solution:

Q9. Statements: 
All pens are shirts.
Some shirts are jeans.
Some jeans are wheels.
Some wheels are buses.
Conclusions: 
I. Some buses are jeans.
II. Some wheels are shirts.
III. Some wheels are pens.
IV. Some buses are shirts.
None follows
Only I follows
Only II follows
Only III follows
Only IV follows
Solution:

Q10. Statements: 
All laptops are hammers.
No hammer is a ring.
Some rings are doors.
All doors are chairs.
Conclusions: 
I. Some chairs are laptops.
II. Some chairs are rings.
III. No chairs is a laptops.
IV. Some rings are laptops.
Only I follows
Only II follows
Only III follows
Only either I or III follows
Only either I or III and II follow
Solution:

Directions (11-15): Study the following pie chart which shows the percentage of total number of aspirants applied for various Govt. examinations in 2016 organized by various PSUs  
 

Q11. Average number of aspirants applied for a Govt. exam is approximately how many times the total no. of vacancies?
7
2
4
8
11
Solution:

Q12. If PGCIL reduces two-fifth of its vacancies, then total vacancies will be reduced by how much percent(upto two decimal place)?
13.56%
14.56%
18.2%
17%
None of these
Solution:

Q13. What will be the approximate difference between no. of aspirant per post in ONGC to the no. of aspirant per post in NTPC?
11
9
5
2
1
Solution:

Q14. For each vacancy, 4 will be selected for interview after written exam and one will be finally selected. If no. of vacancies of NTPC increased by 10%. No. of aspirants qualified for Interview for NTPC is approximately how many times the no of aspirants qualified for interview in BHEL and GAIL together.
3
3.5
5
4.5
2
Solution:
As per given statement, clearly For one post, 4 will be selected for Interview
No. of posts/ vacancies in NTPC now = 950 + 95 = 1045
∴ No. of aspirants qualifies for NTPC interview = 1045 × 4 = 4180
No. of aspirants qualifies for BHEL and GAIL interviews = (280 + 70) × 4 = 1400
Desired value = 4180/1400≈3 times

Q15. Out of all vacancies allocated, 15% of the selected aspirants didn’t join. Hence 8% of the NTPC and 10% of PGCIL vacancies remain unfulfilled. What is approximate percent of total vacancies remain unfulfilled for NTPC and PGCIL to the rest of the organizations vacancy which remain unfulfilled.?
33
44
55
50
60
Solution:

Directions (16-20): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error if any will be in one part of the sentence, the number of that part will be the answer. If there is no error, mark (e) as the answer. (Ignore errors of punctuation, if any.) 

Q16.The new rules, if they come into (A)/ force, may not have any (B)/substantial impact on the (C)/ quality of credit rating in India. (D)/ No error /(E)
A
B
C
D
E
Solution:
No error

Q17.Those who want to enjoy the festivities (A)/ without wading into crowded (B)/ streets can opt to just view trending (C)/ photos of the famous Pujas onto their phones.(D)/ No error /(E)
A
B
C
D
E
Solution:
photos of the famous Pujas 'on' their phones.

Q18.An altercation between a police constable and a couple (A)/ during a routine vehicle check in the Ramganj (B)/ area on Friday evening snowballed into a major law and order situation, as (C)/ hundreds of peoples gathered outside the police station and threw stones.(D)/ No error /(E)
A
B
C
D
E
Solution:
Replace "peoples" with "people".
There are three words - people, peoples , people's.
1- people - human being considered collectively. It is the entire body of persons who constitute community.
Ex- I don't care what people think of me.
2- peoples - peoples is a collective noun. It is used for the people of different nations.
Ex- American peoples.
3 - people's - The word is used as people's choice or people's grammar. If you are writing a possessive phrase, then you need to write people's.
You wrote people's love and attention.
You mean their love and attention.
You are writing a possessive phrase which need apostrophe.
Here the appropriate word is people.

Q19.Seeking to preserving buildings and sites of historic, aesthetic, cultural (A)/ or environmental value, the Uttarakhand government is (B)/ planning to bring a special legislation to (C)/ cover unprotected heritage in the state.(D)/ No error /(E)
A
B
C
D
E
Solution:
Replace "preserving" with "preserve.

Q20. The Centre’s decision to put unruly air passengers (A)/ on a no-fly list ranging from three months (B)/ to a lifetime, depending upon the (C)/ gravity of the offence, is stringent but welcome. (D)/ No error /(E)
A
B
C
D
E
Solution:
No error