TOD




Directions (1-5): Study the information and answer the following questions: 
 In a certain code language
"morning class prime" is coded as” 4@H 4#V 6#T”
"railway memory puzzle" is coded as “ 6%B 5#B 5#V ”
"February growth identical" is coded as “7%B 5@S 8$O”

Q1. What will be the code for “time”?
3#V
2@H
5%Y
4@B
None of these
Solution:
(1-5)

3#V

Q2. What will be the code for “growth suspense”?
3#V 4$J
2@H 6@R
5@S 7%V
4@B 4#F
None of these
Solution:
5@S 7%V

Q3. What is the code for “arrest”?
3#V
2@H
5%Y
4@B
none of these
Solution:
5#G

Q4. Which of the following is coded as” 6%I”?
found
previous
officer
power
none of these
Solution:
“officer”

Q5. Which of the following is coded as “5#I”?
found
master
common
power
none of these
Solution:
“master”

Directions (6-10): In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below the sentences, there are five options and the blanks are to be filled with the pair of words given below to make the sentences correct. Fill up the sentences with the correct word. 

 Q6. With borrowing costs set to rise and global trade tensions adding to uncertainties for India’s exporters who are yet to capitalize on the rupee weakness, policymakers will need to .............. populism and stick to policy ............... if the tenuous momentum is to be sustained.
elude; imprudence
elope; recklessness
eschew; prudence
chew; wisdom
escape; rashness
Solution:
Eschew- to avoid; to shun; to shy away
Prudence- the quality of being prudent(careful)

Q7. Due to the ............. quality of elections, the formerly fifth largest democracy is classified as an autocracy again. These developments are worrying for citizens because corruption, social exclusion and barriers to fair economic competition continue to be more .............. in autocracies.
enhance; rebellious
improve; submissive
ameliorate; dominant
deteriorate; obedient
worsened; prevalent
Solution:
Worsened- to make worse
Prevalent- superior in frequency or dominant

Q8. In a country which has had three-decade-long military dictatorships, ............. caretaker governments are somewhat of a .............
definite; static
eternal; innovative
permanent; complex
interim; novelty
volatile; antiquated
Solution:
Interim- temporary
Novelty- the state of being new or novel; newness

Q9. Mandatory pre-litigation mediation puts the .............. in the court of the parties involved, rather than looking at external agencies like courts, and urges them to ............ with and resolve disputes.
shuttle; release
ball; engage
sphere; fasten
globe; involved
courage; lost
Solution:
Ball- 'put the ball in the court' is a phrase which should be used in its original form
Engage- to keep busy or occupied

Q10. The youth climbed over the vehicle and started .............. it with stones, then the driver sensitively ............ to take the vehicle out of the crowd.
smashing; managed
mashing; handled
break; involved
defeat; directed
hit; indulged
Solution:
Smashing- the sound of violent impact
Managed- to handle or control

Directions (11-15): Find the approximate value of the following questions. 

 Q11. 117.95 × 8.017 × 4.98 =?
4670
4780
4840
4720
4800
Solution:

Q12. 21.0091 – 6.085 + 13.24 = (35 ÷?) × 2
6.5
2.5
12.5
18.5
20
Solution:

Q13. 9876 ÷ 24.96 + 215.005 – ? = 309.99
395
295
300
315
310
Solution:

Q14. 16.001 × 30.999 × 8.998 =?
4464
4800
4100
3900
5000
Solution:

Q15.

320
360
400
410
430
Solution:

               

No comments