The Hindu 24/10/2018




Q1. Environment Ministry has launched Harit Diwali, Swasth Diwali campaign recently. Who is the current Minister of Environment?
Prakash Javadekar
Smriti Irani
Rajyavardhan Singh
Harsh Vardhan
MJ Akbar
Solution:
Dr. Harsh Vardhan is the present Minister of Environment, Forest and Climate Change.

Q2. India and Croatia signed two agreements to strengthen cultural and diplomatic cooperation between the two countries. Name the capital of Croatia?
Buenos Aires
Yerevan
Rabat
Ottawa
Zagreb
Solution:
Zagreb is the capital of Croatia.

Q3. Wrestler Bajrang Punia won the silver medal in the final of the Wrestling World Championships. Who won the gold medal?
Shinji Kagawa
Keisuke Honda
Takuto Otoguro
Kento Momota
Shoya Nakajima
Solution:
Wrestler Bajrang Punia won the silver medal after he went down against Japan’s Takuto Otoguro in the 65kg final of the Wrestling World Championships in Budapest, Hungary.

Q4. The first India-China high-level meeting on bilateral security cooperation recently held in ________.
Pune
Mumbai
Shanghai
Beijing
New Delhi
Solution:
The first India-China high-level meeting on bilateral security cooperation held in New Delhi recently. During the meeting, the two sides discussed issues of mutual interest including bilateral cooperation on counter-terrorism and welcomed increased cooperation between India and China in the area of security.

Q5. Which of the following player recently won Men’s Singles badminton event in Denmark Open 2018?
Kidambi Srikanth
Kento Momota
Andy Murray
Lin Dan
Leander Paes
Solution:
Kento Momota won Men’s Singles event in Denmark Open 2018. Held since 1935 as an annual badminton tournament by Danmarks Badminton Forbund the tournament has been hosted in eleven different locations.

Q6. Which country has opened the longest sea-crossing bridge ever built?
UAE
France
Singapore
Japan
China
Solution:
China has opened the longest sea-crossing bridge ever built, nine years after construction began. The Hong Kong-Zhuhai-Macau Bridge connects Hong Kong and Macau to the mainland Chinese city of Zhuhai.

Q7. What is the total length of recently opened longest sea-crossing bridge ever built?
55 Km
44 Km
33 Km
66 Km
22 Km
Solution:
China has opened the longest sea-crossing bridge ever built, nine years after construction began. The Hong Kong-Zhuhai-Macau Bridge connects Hong Kong and Macau to the mainland Chinese city of Zhuhai. The $20-billion bridge spans 55 kilometers.

Q8. Which of the following city recently hosted 4-Day International Dance Festival?
Indore
Mumbai
Goa
Gwalior
Pune
Solution:
Uzbekistan Ambassador to India Farhod Arziev inaugurated a four-day international dance festival titled "Udbhav Utsav" in Gwalior, Madhya Pradesh. Dance troupes from Bulgaria, Turkey and Sri Lanka, apart from 25 teams from India, participated in the event.

Q9. Name the Russia and Pakistan joint military exercise, recently took place in Pakistan?
PakRusEx
Gauri- III
Druzhba-III
Babar Power
RusPaba-I
Solution:
A contingent of the Russian Army arrived in Pakistan to participate in joint training exercise ‘Druzhba-III’. According to the Inter-Services Public Relations (ISPR), this will be the third joint military drill between Islamabad and Moscow.

Q10. Paytm has launched a QR-based smartphone payment settlement service (digital wallet) in Japan. What is the name of the digital wallet?
PayPay
PaytmPay
PayJap
JapPay
SoftPay
Solution:
Paytm has launched a QR-based smartphone payment settlement service in Japan in collaboration with SoftBank and Yahoo Japan Corporation. it is a smartphone-based settlement service that allows users to store money from a bank account in their 'PayPay' wallet and make payments with it.

Q11. The 27th IAEA Fusion Energy Conference (FEC 2018) held at_______.
Gandhinagar
Sriharikota
Pokhran
New Delhi
Narora
Solution:
The 27th IAEA (International Atomic Energy Agency) Fusion Energy Conference (FEC 2018) took place in Gandhinagar, Gujarat. The FEC 2018 aims to provide a forum for the discussion of key physics and technology issues as well as innovative concepts of direct relevance to the use of nuclear fusion as a source of energy.

Q12. Which of the following initiative of the Union Government of India won the top United Nations Investment Promotion Award in recognition of its efforts to boost investments in the renewable energy sector in India?
FDI India
Invest India
Make in India
Swacch Bharat
Vibrant India
Solution:
The ‘Invest India’ initiative of the Union Government won the top United Nations Investment Promotion Award in recognition of its efforts to boost investments in the renewable energy sector in India.

Q13. _______ is the only Indian company among top 10 firms to get foreign labor certification for the H-1B visas for the fiscal year 2018.
Ashok Leyland
Mahindra & Mahindra
Infosys
TCS
Wipro
Solution:
Tata Consultancy Services (TCS) is the only Indian company among top 10 firms to get foreign labor certification for the H-1B visas for the fiscal year 2018, according to data from the US Department of Labor. The H-1B visas are the most sought-after among Indian IT professionals.

Q14. What is the currency of Croatia?
Euro
Croatian Dollar
Croatian Dinar
Croatian Lira
Croatian kuna
Solution:
Croatian kuna is the currency of Croatia.

Q15. Which of the following Indian player recently announced his retirement?
Parthiv Patel
Gautam Gambhir
Praveen Kumar
Ajit Agarkar
Sunil Chhetri
Solution:
Former Indian fast bowler Praveen Kumar has retired from all forms of international cricket. Praveen last played for India in 2012 and represented India in 84 international matches.

               

No comments