TOD 11.01.2018




Q1. राष्ट्रीय आवास बैंक (NHB) को राष्ट्रीय आवास बैंक अधिनियम, 1 9 87 के तहत ______________ को स्थापित किया गया था.
01 जुलाई 1956
02 अक्टूबर 1976
01 जनवरी 1934
21 मई 1956
09 जुलाई 1988
Solution:
The Hon’ble Prime Minister of India, while presenting the Union Budget for 1987-88 on February 28, 1987 announced the decision to establish the National Housing Bank (NHB) as an apex level institution for housing finance. NHB was set up on July 9, 1988 under the National Housing Bank Act, 1987.

Q2. बीसीएसबीआई(BCSBI) को यह सुनिश्चित करने के लिए स्थापित किया गया था कि बैंकिंग उद्योग से वित्तीय सेवाओं के उपभोक्ता के रूप में आम व्यक्ति को किसी भी प्रकार की हानि न हो और उसे वह प्राप्त हो जो उसे प्रदान करने का वादा किया गया है. BCSBI से क्या तात्पर्य है-?
Branch Codes and Standards Board of India
Banking Codes and Stability Board of India
Banking Codes and Standards Bank of Industry
Banking Codes and Society Board of Investment
Banking Codes and Standards Board of India
Solution:
In November 2003, Reserve Bank of India (RBI) constituted the Committee on Procedures and Performance Audit of Public Services under the Chairmanship of Shri S.S.Tarapore (former Deputy Governor) to address the issues relating to availability of adequate banking services to the common person. Therefore, the Committee recommended setting up of the Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI). BCSBI was set up to ensure that the common person as a consumer of financial services from the banking Industry is in no way at a disadvantageous position and really gets what he/she has been promised.

Q3. राष्ट्रपति रामनाथ कोविन्द ने किस राज्य में राज्य के 17 वें फाउंडेशन दिवस पर 3,455 करोड़ रुपये के कुल व्यय के साथ विभिन्न योजनाओं का शुभारंभ किया है?
छत्तीसगढ़
गोवा
तेलंगाना
उत्तराखंड
झारखंड 
Solution:
President Ram Nath Kovind launched various schemes entailing total expenditure of Rs 3,455 crore in Jharkhand to coincide with the state's 17th Foundation Day.

Q4. प्रसिद्ध हिंदी कवि और ज्ञानपीठ पुरस्कार विजेता का नाम बताइये जिनका हाल ही में नई दिल्ली में निधन हो गया है.
कुमार मंगलम
सुरेश कुमार
बारवरी लाल
कुंवर नारायण
मकेश सहगल
Solution:
Eminent Hindi poet and Jnanpith awardee Kunwar Narayan passed away in New Delhi. He was 90.

Q5. विश्व के सर्वश्रेष्ठ भाग लेने वाले और आकर्षक खेल आयोजन 2023 रग्बी विश्व कप की मेजबानी करने वाले देश का नाम बताइये.
रूस
जापान
फ्रांस
इंडोनेशिया
यूएसए
Solution:
France will host the 2023 Rugby World Cup to stage one of the world’s best attended and lucrative sporting events.

Directions (6-8): नीचे दिए गए प्रश्नों में पांच कथन दिए गए हैं जिनके नीचे पांच निष्कर्ष दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. नीचे दिए गए सभी निष्कर्षों को ध्यान पूर्वक पढ़िए और निर्धारित कीजिये की कौन सा निष्कर्ष दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.. 

Q6. कथन: कुछ आम सेब हैं. कोई सेब मिठाई नहीं हैं. कुछ मिठाइयां पपीते हैं. सभी पपीते केले हैं. कोई केले अंगूर नहीं हैं.
निष्कर्ष:
कुछ आम मिठाई नहीं हैं.
कुछ मिठाई केले हैं.
कुछ मिठाइयां सेब नहीं हैं .
कोई पपीता अंगूर नहीं है.
इनमें से कोई नहीं
Solution:

Q7. कथन: कुछ शर्ट पैट हैं. सभी पैंट जीन्स हैं. कोई जीन्स कपडा नहीं है. कुछ कपड़े ड्रेस हैं. सभी ड्रेस जैकेट हैं.
निष्कर्ष:
कुछ शर्ट जीन्स हैं.
कुछ शर्ट कपड़े नहीं हैं.
कोई पैंट कपडा नहीं है.
कुछ जैकेट कपड़े हैं.
कुछ शर्ट जैकेट हैं.
Solution:

Q8. कथन: सभी बैट बॉल हैं. कुछ बैट फूटबॉल हैं. सभी फूटबाल हॉकी हैं. कोई हॉकी बैडमिंटन नहीं है. सभी सपोर्ट बैडमिंटन हैं.
निष्कर्ष:
कुछ बॉल फुटबॉल हैं.
कुछ हॉकी बैट हैं.
कोई फुटबॉल बैडमिंटन.
सभी फुटबॉल बॉल हैं.
कोई खेल हॉकी नहीं है.
Solution:

Directions (9-10): नीचे दिए गए प्रत्येक प्रश्न में चार कथन दिए गए हैं जिनके नीचे तीन निष्कर्ष I, II और III दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. दिए गए सभी निष्कर्षों को ध्यानपूर्वक पढ़िए और निर्धारित कीजिये की दिए गए निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है. 

Q9.कथन: 
कुछ पेन किताबे हैं.
कोई किताब पेड़ नहीं है.
सभी पेड़ हरे हैं.
कोई हरा सूर्य नहीं है.
निष्कर्ष:
I. कुछ पेन हरे हैं.
II. कुछ किताबें सूर्य हैं.
III. कुछ किताबें हरी हैं.
IV. कुछ पेन पेड़ नहीं हैं.
कोई अनुसरण नहीं करता
केवल II अनुसरण करता है
केवल IV अनुसरण करता है
III और IV अनुसरण करते हैं 
केवल III अनुसरण करता है
Solution:

Q10. कथन: 
कुछ हवा हरी हैं.
सभी हरे पेड़ हैं.
कोई पेड़ पानी नहीं है.
सभी कार्बन पानी हैं.
निष्कर्ष:
I. कुछ हवा पेड़ हैं.
II. कुछ हेवा पानी नहीं हैं.
III. कोई हर पानी नहीं हैं.
IV. कोई कार्बन पेड़ नहीं है.
कोई अनुसरण नहीं करता
केवल I अनुसरण करता है
केवल II अनुसरण करता है
केवल III अनुसरण करता है
सभी अनुसरण करते 
Solution:

Directions (11-15): निम्नलिखित पाइ-चार्ट का ध्यानपूर्वक अध्ययन करें और नीचे दिए गए प्रश्नों का उत्तर दें: 
पाई-चार्ट परीक्षा में विभिन्न विषयों में एक छात्र द्वारा प्राप्त अंकों को दर्शाता है. (डिग्री में)
परीक्षा में प्राप्त कुल अंक = 648



Q11. हिंदी में प्राप्त अंक कुल अंकों का कितना प्रतिशत है
13.20 %
13.89 %
14.25 %
18.50 %
19.50 %
Solution:

Q12. संस्कृत और अंग्रेजी में प्राप्त अंकों के बीच का प्रतिशत अंतर ज्ञात कीजिये ?
3.5%
2%
2.25%
2.5%
3.3%
Solution:

Q13. गणित और कंप्यूटर में प्राप्त कुल अंकों का अंग्रेजी और विज्ञान में प्राप्त कुल अंकों से अनुपात ज्ञात कीजिये?
22 : 19
35 : 41
11 : 13
42 : 37
19 : 22
Solution:

Q14. हिंदी, संस्कृत और कंप्यूटर में प्राप्त औसत अंक कितने है
110.5
110
112.2
106.8
108.5
Solution:

Q15. हिंदी और अंग्रेजी में प्राप्त कुल अंक गणित में प्राप्त अंकों से कितने अधिक है?
73.50
74.50
74
66.60
78
Solution:

Directions (16-20): Read the following passages carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions. 
PASSAGE – I Despite the economic crunch worldwide that saw pulverization of some of the largest banking and finance giants, Indian banking houses have managed to show positive growth this quarter. Some of India’s leading national banks have posted a net profit rise of more than 40% over the last quarter amid global turmoil. This would come as a big shot in the arm for the investors and consumers of these banks even though apprehension is mounting on other banking and broking firms worldwide. One of the main reasons behind the success of these banks this quarter would be their direct banking by the Government India. People take solace in their investments in public sector watching the bailout packages being cashed out by governments all over the world to save big business houses.
 PASSAGE – II Other private banks in India have also reported a substantial net profit over the last quarter. Given the international and domestic scenario, one cannot put this down as a mundane achievement. While others are on a cost cutting spree and firing employees, Indian Companies are actually working on boosting staffing in banking and broking sectors. This can be seen as a big boon in the days to come when the current recession eases and the economy gradually comes back on to the fast track. The finance minister has assured Indian public about the sound health of all Indian banks. This could also be evident from the fact that there have been no mergers and takeovers in Indian Banking sector in a contrast to world scenario where finance houses are looking for mergers to cut costs on operations. We definitely are not looking to thrive; rather we are looking for growth, It is just that the pace of growth is a little slow now as compared to a year or two before. These are hard times of test the hard. The weak in business and career will be weeded out and it is sometimes very beneficial for business on the long run

Q16. What, according to the author, is the reason for the success for Indian national banks in this quarter?
Indian national banks do not have any commitments in troubled foreign markets
These banks can never face the financial crisis because of their sheer size
These banks are ready to give loans at a very low rate of interest
The public is ready to invest in these banks because of the knowledge that these banks get strong support from the Government.
None of these
Solution:
he public is ready to invest in these banks because of the knowledge that these banks get strong support from the Government.(Refer last two sentences of para 1)

Q17. What does the phrase ‘shot in the arm’ as used in the passage mean?
Shock
Fear
Encouragement
Anxiety
None of these
Solution:
something that has a sudden and positive effect on something, providing encouragement and new activity. Hence Option C.

Q18. How, according to the author, is the current recession beneficial?
Worldwide, companies have realized that India is a strong power to reckon with
India is surging ahead of the other companies throughout the world
After the recession is over international companies will turn to India for investments
Recession is bringing down the prices of essential commodities
None of these
Solution:
Refer to these lines. "While others are on a cost cutting spree and firing employees, Indian Companies are actually working on boosting staffing in banking and broking sectors. ". Here author talks about the benefits of recession only on the banking sector in India.

Q19. What, according to the author, will be a big boon in the days to come?
The economy coming back on the fast track
The slowing down of the economy
Increased hiring in Indian financial sector in times of economic slowdown
The cost cutting carried out by all the companies
None of these
Solution:
Increased hiring in Indian financial sector in times of economic slowdown ( Refer para 2)

Q20. Which of the following statements is definitely true in the context of the passage?
(A) India has not been affected by the economic slowdown. 
(B) Indian Banks are showing growth in this quarter despite the recession. 
(C) While banking industry in the West was severely affected by the recession in the past, it is now gradually recovering and showing a positive growth.
Only (A)
Only (B)
Only (C)
Only (A) and (B)
Only (B) and (C)
Solution:
(A) is not true because the passage says that “the pace of growth is a little slow now.” (B) is true from the very first sentence of the passage. (C) is false as the recession still has its impact in the passage.