Banking Awaeness 11th Oct 2018




Q1. The government has set up a four-member group of ministers (GoM) headed by trade minister Suresh Prabhu to advise Prime Minister Narendra Modi on whether to continue with or withdraw from the 16-member RCEP negotiations. What is the full form of RCEP?
Random Comprehensive Economic Partnership
Regional Composition Economic Partnership
Regional Comprehensive Economic Preparation
Regional Comprehensive Economic Partnership
Regional Comprehensive Economic Profit
Solution:
The government has set up a four-member group of ministers (GoM) headed by trade minister Suresh Prabhu to advise prime minister Narendra Modi on whether to continue with or withdraw from the 16-member Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) negotiations.

Q2. The National Highways Authority of India (NHAI) signed an MoU with _____________ for getting Long Term Unsecured Loan of Rs 25000 crore for 10 years with 3 years of moratorium on repayments.
SBI
NABARD
PNB
SIDBI
ICICI Bank
Solution:
The National Highways Authority of India (NHAI) signed an MoU with the State Bank of India (SBI) for getting Long Term Unsecured Loan of Rs 25000 crore for 10 years with 3 years of moratorium on repayments. This is the SBI’s highest long-term unsecured loan to any entity.

Q3. NABARD has sanctioned Rs.772 crore for eight water projects in the rural areas of-
Bihar
Uttar Pradesh
Rajasthan
Punjab
Haryana
Solution:
According to the state Minister for Public Health Engineering Banwari Lal, National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has sanctioned Rs 772 crore for eight water projects in the rural areas of Haryana.

Q4. _____________________ has launched Move Hack, a global mobility hackathon to crowdsource solutions aimed at the future of mobility in India.
Finance Ministry
SEBI
NITI Aayog
RBI
World Bank
Solution:
NITI Aayog has launched Move Hack, a global mobility hackathon to crowdsource solutions aimed at the future of mobility in India. Envisaged to be one of the largest hackathons globally, Move Hack is focused on 10 themes and structured over three legs: online, followed by Singapore leg, and the finals in New Delhi.

Q5. Loksabha Speaker Sumitra Mahajan handed over __________________ croreth LPG connection under Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) to Smt Takrdiran of Delhi in the Parliament House.
6 croreth
5 croreth
3 croreth
7 croreth
8 croreth
Solution:
Loksabha Speaker Sumitra Mahajan handed over 5 croreth LPG connection under Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) to Smt Takrdiran of Delhi in the Parliament House. The 5 crore feat has been achieved in the time period of over 2 years.

Q6. The Union Ministry of Water Resources, _______________________ and the National Water Development Agency (NWDA) signed a revised Memorandum of Agreement (MoA) for funding of central share of 99 prioritised irrigation projects under Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY).
SIDBI
RBI
NABARD
SEBI
IRDAI
Solution:
The Union Ministry of Water Resources, the NABARD and the National Water Development Agency (NWDA) signed a revised Memorandum of Agreement (MoA) for funding of central share of 99 prioritised irrigation projects under Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY).

Q7. In various Financial News, many times we have come across a term LITF. What is the full form of LITF?
Long Term Irrigation Fund
Long Term Irrigation Funding
Long Term Investment Fund
Long Timing Irrigation Fund
Ledger Term Irrigation Fund
Solution:
LTIF stands for Long Term Irrigation Fund.

Q8. The value of transactions made through mobile wallets touched a record _________________ crore in June 2018, according to the RBI data.
Rs.52,574 crore
Rs.23,201 crore
Rs.42,304 crore
Rs.86,983 crore
Rs.14,632 crore
Solution:
The value of transactions made through mobile wallets touched a record Rs14,632 crore in June, according to the Reserve Bank of India (RBI) data. The data showed the rise of 4.2% from Rs.14,047 crore in May.

Q9. Union Minister of Commerce & Industry and Aviation Suresh Prabhu launched 'Niryat Mitra' – mobile App in New Delhi. The app developed by-
TCS
FIEO
UGC
Wipro
NPCI
Solution:
Union Minister of Commerce & Industry and Aviation Suresh Prabhu launched 'Niryat Mitra' – mobile App in New Delhi. The app developed by the Federation of Indian Export Organisations (FIEO) is available both on Android and on IOS platforms.

Q10. The FIEO represents the Indian entrepreneurs spirit of enterprise in the global market. FIEO stands for-
Funding of Indian Export Organisations
Financial of Indian Export Organisations
Federation of Indian Economy Organisations
Federation of Indian Export Organisations
Federation of International Export Organisations
Solution:
The Federation of Indian Export Organisations or FIEO represents the Indian entrepreneurs spirit of enterprise in the global market. Known popularly as "FIEO", this apex body of Indian export promotion organizations was set up jointly by the Ministry of Commerce, Government of India and private trade and industry in the year 1965.

Q11. The Reserve Bank of India (RBI) will transfer _________________________ crore of its surplus money to the government, the highest since 2015-16, in a partial relief for the latter struggling to replenish public sector banks.
Rs.70,000
Rs.50,000
Rs.40,000
Rs.90,000
Rs.60,000
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) will transfer Rs.50,000 crore of its surplus money to the government, the highest since 2015-16, in a partial relief for the latter struggling to replenish public sector banks.

Q12. ___________________ hosted an Investors’ Conference at Pravasi Bharatiya Kendra for the Holistic Development of Islands along with the respective UT Administration.
SIDBI
Finance Ministry
IRDAI
RBI
NITI Aayog
Solution:
NITI Aayog hosted an Investors’ Conference at Pravasi Bharatiya Kendra for the Holistic Development of Islands along with the respective UT Administration. The Conference was inaugurated by Amitabh Kant, CEO, NITI Aayog.

Q13. Union Cabinet has given the approval for raising of four additional battalions of National Disaster Response Force (NDRF) to strengthen the India's disaster response set up at an estimated cost of-
Rs.4201 crore
Rs.100 crore
Rs.637 crore
Rs.2302 crore
Rs.4200 crore
Solution:
Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has given the approval for raising of four (4) additional battalions of National Disaster Response Force (NDRF) to strengthen the India's disaster response set up at an estimated cost of Rs 637 crore.

Q14. Which Bank has launched a new digital platform 'MyDeal' to simplify capital raising process through capital markets by providing real-time access to information such as investors' feedback, profiles, client orders and deal pricing?
HSBC
ICICI Bank
Yes Bank
Standard Chartered
Citi Bank
Solution:
Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) has launched a new digital platform 'MyDeal' to simplify capital raising process through capital markets by providing real-time access to information such as investors' feedback, profiles, client orders and deal pricing.

Q15. PayPal, a digital payments platform has announced its strategic partnership with and ___________________ to offer safer, faster and convenient payment experiences for the bank's cardholders.
Kotak Mahindra Bank
Axis Bank
State Bank of India
HDFC Bank
Bank of Baroda
Solution:
PayPal, a digital payments platform has announced its strategic partnership with and HDFC Bank to offer safer, faster and convenient payment experiences for the bank's cardholders. To initiate incremental digital spend, the HDFC cards will be presented as a payment option during enrollment and subsequent payments, with the ability for consumers to easily open PayPal accounts and set it as their preferred payment method.

               

No comments