TOD




Q1. The Govt. has announced which Project on the lines of Operation Flood to realize agriculture potential of the country?
Operation Blue Project
Operation Blue moon
Operation Green Money
Operation Green
Operation Green Rain
Solution:
The Govt. has announced Operation Green Project on the lines of Operation Flood to realise agriculture potential of the country.

Q2. India has slipped to which place on an annual Global Democracy Index according to the data compiled by the Economist Intelligence Unit (EIU)?
34th
42nd
38th
39th
45th
Solution:
India has slipped to 42nd place on an annual Global Democracy Index according to the data compiled by the Economist Intelligence Unit (EIU). India has moved down from 32nd place last year. The top 3
Countries in the list are-
1. Norway,
2. Iceland, and
3. Sweden.

Q3. The government and World Bank signed a $100 million (about Rs 6,400 crore) loan agreement to promote rural economy in selected blocks of which Indian state?
Kerala
Maharashtra
Tamil Nadu
Goa
Madhya Pradesh
Solution:
The government and World Bank signed a $100 million (about Rs 6,400 crore) loan agreement to promote rural economy in selected blocks of Tamil Nadu across 26 districts, benefiting over 4 lakh people.

Q4. In the Union Budget 2018, how much amount has been allocated for the National Livelihood Mission?
Rs. 5580 Crore
Rs. 5750 Crore
Rs. 5389 Crore
Rs. 4450 Crore
Rs. 7450 Crore
Solution:
In the Union Budget 2018, the amount of 5750 Crore has been allocated for the National Livelihood Mission.

Q5. SCSS offers regular income, highest safety and tax saving, making it a popular product for those over _____ years of age.
64 years
62 years
60 years
65 years
80 years
Solution:
The Senior Citizens Savings Scheme (SCSS) offers regular income, highest safety and tax saving, making it a popular product for those over 60 years of age.

Directions (6-10): Study the following information to answer the given questions: 
In a certain code 
 ‘for profit order now’ is written as “ho ja ye ga”,
 ‘right now for him’ is written as “ga ve ja se” and
‘place order for profit’ is written as “ho du ye ga”.

Q6. What is the code for ‘him’?
ga
ve
ja
se
Cannot be determined
Solution:
(6-10)

Q7. What does ‘du’ stand for?
profit
order
place
for
now

Q8. Which of the following may represent ‘fo ve du’ ?
in right spirits
only in profit
order only him
place in right
order only now

Q9. What is the code for ‘profit’?
ye
ga
bi
ho/ye
ho

Q10. Which of the following may represent ‘only for now’?
ja bi zo
du zo ga
zo ga ja
zo ga ye
du bi ja

Directions (11-15): Study the following graph carefully & answer the questions that follows:
 Production of tyres by different companies in three consecutive years (in lakh)  

Q11. What is approximate difference between average production of the 6 companies in 2002 and average production of same companies in 2004?
3.3 lakh
5 lakh
5.5 lakh
4.5 lakh
4 lakh
Solution:

Q12. What is percentage increase production by company A from 2002 to 2003?
35%
7 (11/13)%
25%
20%
None of these
Solution:

Q13. Which of following companies recorded the maximum percentage growth from 2002 to 2004?
A
D
E
C
None of these
Solution:

Q14. Production of company E in 2002 & production of company C in 2004 together is what percent of production of company D in 2003?
120 %
220 %
200 %
150 %
250 %
Solution:

Q15. What is the ratio of production of company B in2003 and company C in 2002 together to the company D and F in year 2004 together?
11 : 7
2 : 5
7 : 11
11 : 9
9:11
Solution:

Directions (16-20): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence. 

Q16. Centre should …………… ministries whose functions …………… with the state ministries to save money, deliver efficiency and avoid duplication of work.
finish, differ
establish, contradict
constitute, matches
abolish, overlap
block, vary
Solution:
Abolish and overlap best fit the meaning of the sentence.

Q17. Many people …………… genetically modified food but the reality is that all the food that we eat has been genetically modified naturally by thousands of years of ……………
praise, manipulation
grow, mismanagement
criticize, farming
avoid, experience
condemn, abuse
Solution:
Criticize and farming best fit the meaning of the sentence.

Q18. Given that only seven percent of the country’s labour force is in the organized sector, training options …………… for the unorganized sectors should also be ……………
available, enhanced
absent, improved
lacking, sustained
existing, restricted
offered, limited
Solution:
Available and enhanced best fit the meaning of the sentence.

Q19. Government initiatives and participation of many industrial houses in …………… loans to the villagers have led to the …………… of the farmers.
providing, plight
disbursing, betterment
denying, revitalization
subsidizing, suffering
taking, advancement
Solution:
Disbursing and betterment best fit the meaning of the sentence

Q20. Indians will …………… one-fourth of total work force in the next five years but India needs to introspect whether its education system is …………… for these demographic dividends.
become, adequate
consist, incompetent
constitute, unequipped
represent, sound
comprise, prepared
Solution:
Become and adequate best fit the meaning of the sentence.