TOD




Q1. The headquarters of the Animal Welfare Board of India (AWBI) has been shifted from Tamil Nadu to ___________ for "better coordination" between the environment ministry and the board.
Kerala
Karnataka
Madhya Pradesh
Uttar Pradesh
Haryana
Solution:
The headquarters of the Animal Welfare Board of India (AWBI) has been shifted from Chennai to Haryana's Ballabhgarh for "better coordination" between the environment ministry and the board.

Q2. The National Sports Day of India is dedicated to the legendary hockey player Dhyan Chand on?
15th August
05th September
10th December
24th October
29th August
Solution:
The National Sports Day in India is celebrated on August 29 every year. This day marks the birthday of Dhyan Chand, the hockey player who won gold medals in Olympics for India in the years 1928, 1932 and 1936.

Q3. Vijaya Bank is a medium-sized Public Sector Bank with presence across India. It is one of the nationalised banks in India. What is the tagline of Vijaya Bank?
The Name you can bank upon
Tradition of trust
A friend you can bank upon
The Banker to Every Indian
None of the given options is true
Solution:
Vijaya Bank, was founded on 23rd October 1931 by late Shri A.B.Shetty and other enterprising farmers in Mangalore, Karnataka. The bank was nationalised on 15th April 1980. The bank has built a network of 2030 branches, 13 Extension Counters and 1865 ATMs as on 31.12.2016, that span all States and Union Territories in the country.

Q4. North Korea, officially the Democratic People's Republic of Korea, is a country in East Asia, in the northern part of the Korean Peninsula. What is the capital of North Korea?
Seoul
Beijing
Bangkok
Tokyo
Pyongyang
Solution:
North Korea, officially the Democratic People's Republic of Kore, is a country in East Asia constituting the northern part of the Korean Peninsula. Pyongyang is the nation's capital and largest city. To the north and northwest the country is bordered by China and by Russia along the Amnok and Tumen rivers.

Q5. The Fourth India-Europe 29 Business Forum was held recently in ______________.
Bengaluru
London
Durham
New Delhi
Birmingham
Solution:
The Fourth India-Europe 29 Business Forum was held in New Delhi. The Forum was created for the first time in 2014 by Ministry of External Affairs and Federation of Indian Chambers and Commerce (FICCI) to provide an institutionalized platform for promoting business exchanges between India and the twenty nine countries of Central Europe region.

Directions (6-10): Study the information and answer the following questions: 
In a certain code language 
 " you had leave India " is coded as " L2% Z19% V15% M18% "
 " one hand press your " is coded as " M12% Z19* I11% L2*"
 " should come for event " is coded as " S8* L24* L21% E22% "

Q6. What is the code for ‘enhance’ in the given code language?
N22%
M2%
M22*
M22%
None of these
Solution:
(6-10)
These are the latest pattern of coding-decoding questions. In these questions we are applying following concept: -

Q7. What is the code for ‘former’ in the given code language?
L21*
M21*
L2*
L21%
None of these

Q8. What is the code for ‘country’ in the given code language?
M24%
K24%
L24%
J24%
None of these

Q9. What is the code for ‘introduce’ in the given code language?
M18*
N18%
M1%
M18%
None of these

Q10. What is the code for ‘arrived’ in the given code language?
J26%
I2%
I26%
K26%
None of these

Q11. Two solid cylinders of radii 4 cm and 5 cm and lengths 6 cm and 4 cm, respectively are recast into cylindrical disc of thickness 1 cm. The radius of the disc is
7 cm
14 cm
21 cm
28 cm
32 cm
Solution:

Q12. The diameter of the base of a cylindrical drum is 35 dm and the height is 24 dm. It is full of kerosene. How many tins each of size 25 cm × 22 cm × 35 cm can be filled with kerosene from the drum? (use π=22/7)
1200
1020
600
120
160
Solution:

Q13. A path of uniform width surrounds a circular park. The difference of internal and external circumferences of this circular path is 132 m. Its width is (take π=22/7)
22 m
20 m
21 m
24 m
26 m
Solution:

Q14. A person observed that he required 30s time to cross a circular ground along its diameter than to cover it once along the boundary. If his speed was 30 m/min, then the radius of the circular ground is (take π=22/7).
10.5 m
3.5 m
5.5 m
7.5 m
8.5 m
Solution:

Q15. The area of a triangle is 216 cm² and its sides are in the ratio 3 : 4 : 5. The perimeter of the triangle is
6 cm
12 cm
36 cm
72 cm
24 cm
Solution:

Directions (16-20): In each of the questions given below a sentence is given which is divided into 5 parts. Out of the given 5 parts, one is grammatically correct and the rest are not. It is then followed by 5 options which gives one of the option as a correct one. Choose the option which is grammatically correct. If all the parts are grammatically correct then answer according to the options given below. 

Q16. They are complicited in this(A)/ violent by their deliberate negligence,(B)/ to saying the least, if not(C)/ active support, by not come(D)/ to the rescue of Muslims in a timely manner(E).
A
B
C
D
E
Solution:
(E)They are complicit in this violence by their deliberate negligence, to say the least, if not active support, by not coming to the rescue of Muslims in a timely manner.

Q17. We kept spoken to all the(A)/ responsible officers, they kept(B)/ reassure us that there was nothing(C)/ to worrying about and that(D)/ they would taken care(E).
B
C
D
E
A
Solution:
(B)We kept speaking to all the responsible officers, they kept reassuring us that there was nothing to worry about and that they would take care.s

Q18. They should have been preparing(A)/ to such a calamity(B)/. It looks like callous(C)/ disregarding for the safety of(D)/ the student minority in that country(E).
A
E
B
D
C
Solution:
(C)They should have been prepared for such a calamity. It looks like callous disregard for the safety of the student minority in this country.

Q19. A company may be opening(A)/ a significant number of new stores(B)/ almost every year, which in turn(C)/ could cause its total revenue(D)/ to increase year after year(E).
D
B
All are correct
A
C
Solution:
(All are correct)A company may be opening a significant number of new stores almost every year, which in turn could cause its total revenue to increase year after year.

Q20. This shows the government’s arrogant(A)/ and unilateral move to bulldozer(B)/ all the financing business(C)/ without discuss them on(D)/ the floor of the House(E).
E
A
C
D
B
Solution:
(A)This shows the government’s arrogance and unilateral move to bulldoze all the financial business without discussing them on the floor of the House.

               

No comments