TOD




Directions (1-5): In each of the questions below is given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. 
Q1. Statements: 
Some green is blue. 
No blue is red. 
Conclusions: 
I. Some green is not red. 
II. All green being red is a possibility.
None follows
Only I follows
Only II follows
Either I or II follow
Both I and II follow
Solution:


Q2. Statements: 
All white is pink. 
All pink is black. 
Conclusions:
 I. Some black is white. 
II. All black being white is a possibility.
None follows
Only I follows
Only II follows
Either I or II follow
Both I and II follow
Solution:


Q3. Statements: 
All water is sun. 
Some water is moon.
 Conclusions:
 I. Some sun is not moon. 
II. All water being moon is a possibility.
None follows
Only I follows
Only II follows
Either I or II follow
Both I and II follow
Solution:


Q4. Statements: 
Some tree is page. 
All page is copy. 
Conclusions: 
I. Some copy is tree.
 II. All tree being copy is a possibility.
None follows
Only I follows
Only II follows
Either I or II follow
Both I and II follow
Solution:


Q5. Statements: 
All street is city. 
No city is park. 
Conclusions: 
I. No street is park.
II. Some street being park is a possibility.
None follows
Only I follows
Only II follows
Either I or II follow
Both I and II follow
Solution:


Q6. The “in-principle” approval for setting up ‘small finance banks’ granted by RBI will be valid for-
12 Months
24 Months
10 Months
18 Months
30 Months
Solution:
The “in-principle” approval granted will be valid for 18 months to enable the applicants to comply with the requirements under the Guidelines and fulfil other conditions as may be stipulated by the RBI.

Q7. In a first, a Post Office Passport Seva Kendra (POPSK) run by an all-woman team has started operations in ____________.
Hissar, Haryana
Phagwara, Punjab
Chennai, Tamil Nadu
Bengaluru, Karnataka
None of these
Solution:
In a first, a Post Office Passport Seva Kendra (POPSK) run by an all-woman team has started operations in Phagwara, Punjab. The seva kendra was inaugurated by Union Minister Vijay Sampla in the local head Post Office.

Q8. India signed an agreement in the field of Renewable Energy with which country?
Argentina
UK
Peru
Chile
Cambodia
Solution:
India and Peru signed agreement in field of Renewable Energy.

Q9. Who among the following appoints the “Authorized Dealers” for foreign exchange transactions?
GOI
RBI
PSBs
FEDAI
FIMMDA
Solution:
Foreign Exchange Dealer's Association of India (FEDAI) was set up in 1958 as an Association of banks dealing in foreign exchange in India (typically called Authorized Dealers - ADs) as a self regulatory body and is incorporated under Section 25 of The Companies Act, 1956. It's major activities include framing of rules governing the conduct of inter-bank foreign exchange business among banks vis-à-vis public and liaison with RBI for reforms and development of forex market.

Q10. NTPC Dadri or National Capital Power Station (NCPS) owned and operated by NTPC is located in
Madhya Pradesh
West Bengal
Uttar Pradesh
Haryana
None of these
Solution:
NTPC Dadri or National Capital Power Station (NCPS) owned and operated by NTPC is located in the Gautam Budh Nagar district of Uttar Pradesh, about 48km from the Indian capital New Delhi.

Q11. Out of the three numbers, the ratio of the first and the second is 8 : 9 and that of the second and third is 3 : 4. If the product of the first and third numbers is 2400, then the second number is :
45
40
30
55
65
Solution:



Q12. A sum of Rs. 6,000 is deposited for 3 years at 5% per annum compound interest (compounded annually). The difference of interest for 3 years and 2 years will be:
Rs. 75
Rs. 30.75
Rs. 330.75
Rs. 375
Rs. 475
Solution:


Q13. 4 men and 6 women get Rs. 1600 by doing a piece of work in 5 days. 3 men and 7 women get Rs. 1740 by doing the same work in 6 days. In how many days, 7 men and 6 women can complete the same work getting Rs. 3760?
6 days
8 days
10 days
12 days
16 days
Solution:


Q14. A, B and C can complete the work in 18, 36 and 54 days respectively. A started the work and worked for 8 days, then B and C joined him and they all worked together for some days. A left the job one day before completion of work. For how many days they all worked together?
10 days
8 days
5 days
7 days
12 days
Solution:


Q15. A train meets with an accident after travelling 30 km, after which it moves with ⅘th of its original speed and arrives at the destination 45 minutes late. Had the accident happened 18 km further on, it would have been reached the destination 9 minutes before the time in the first case. Find the original speed of the train.
25 kmph
15 kmph
30 kmph
7.5 kmph
14 kmph
Solution:
Suppose usual speed of the train is v. We observe that the difference in the time is because of the middle 18 km. in the first case train is running at normal speed and in the second case it is running at ⅘th of the normal speed. 

Directions (16-20): Which of the following phrases (I), (II), and (III) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct without changing the meaning of the sentence? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., “No correction required” as the answer.

Q16. Some people believed that Americans are upsetting about the division of the middle class into a downwardly mobile working class and a thriving, educated upper-middle class. (I) are to believe that Americans were upset (II) believe that Americans are upset (I) will believed that Americans are upset
Only (I)
Both (I) & (III)
Only (II)
Both (I) & (II)
No correction required
Solution:
The correct phrase is 'believe that Americans are upset' as the sentence is in present tense.

Q17. India needing to further build on the inclusive nature of smart urbanization, which has integrated a broader set of industries and exhibited greater employment growth. (I) India needs to further build on (II) India needing to further build upon (III) India has a requirement of building on
Only (I)
Only (II)
Only (III)
All of the above
No correction required
Solution:
The correct phrase is 'India needs to further build on' as it makes the sentence logically and grammatically correct.

Q18. Desired the limited availability, it becomes important to look at newer energy storage technologies that can find a use in mobility applications. (I) Given the ample availability (II) Managing the availability (III) Given the limited availability
Only (I)
Both (I) & (III)
Only (III)
Both (I) & (II)
No correction required
Solution:
The correct phrase is 'Given the limited availability' because the sentence talks about finding new technologies, which means that the availability is limited.

Q19. There is an attitude among some that doctors are infallible saviors, creates a reluctance to admitting error. (I) having to create a reluctance to admit error. (II) creating a reluctance to admit error (III) Of creating a reluctance to admitting error.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
All of the above
No correction required
Solution:
The correct phrase is 'creating a reluctance to admit error' as it is logically and grammatically correct.

Q20. Inspite efforts to reform the legal system of loan recovery and build a responsible credit culture by educating borrowers, banks’ asset quality in India continues to deteriorate. (I) Although efforts to reform the legal system of loan recovery (II) Despite efforts to reforming the legal system of loan recovery (III) Despite efforts to reform the legal system of loan recovery
Only (I)
Both (I) & (III)
Only (II)
Only (III)
No correction required
Solution:
The correct phrase is 'Despite efforts to reform the legal system of loan recovery'. Despite is used to show contrast here and we use noun or pronoun after despite.

               

No comments