TOD




Q1. Name the person who has been recently appointed as the chief election commissioner (CEC) of India.
Nasim Zaidi
Farrukh Khan
Padmeshwar Shah
Rupesh Goyal
Om Prakash Rawat
Solution:
Election Commissioner Om Prakash Rawat was appointed as the chief election commissioner (CEC) of India. Mr Rawat is the 22nd CEC of India. He succeeded Achal Kumar Joti.

Q2. In the 63rd Filmfare Awards 2018, who was the winner in the category of Best Director?
S. S. Rajamouli
Mani Ratnam
Priyadarshan
Rajkumar Hirani
Ashwiny Iyer Tiwari
Solution:
In the 63rd Filmfare Awards 2018, Ashwiny Iyer Tiwari for 'Bareilly Ki Barfi' was the winner in the category of Best Director.

Q3. The founder and Executive Chairman of World Economic Forum (WEF) is _____________.
Klaus Schwab
Orit Gadiesh
Herman Gref
Angel Gurria
Yo-Yo Ma
Solution:
The founder and Executive Chairman of World Economic Forum (WEF) is Klaus Schwab.

Q4. The first Post Office Passport Seva Kendra (POPSK) of Puducherry was recently inaugurated by ______________.
Arun Jaitley
Venkaiah Naidu
Sushma Swaraj
Ram Nath Kovind
Kiran Bedi
Solution:
The first Post Office Passport Seva Kendra (POPSK) of Puducherry was inaugurated by Smt. Sushma Swaraj, Minister for External Affairs at Karaikal.

Q5. For providing postal services, the whole country has been divided into _______ postal circles.
21
25
23
27
29
Solution:
For providing postal services, the whole country has been divided into 23 postal circles. Each Circle is co-terminus? with a State except for Gujarat Circle (which also administers the Union Territories of Daman & Diu and Dadra & Nagar Haveli), Kerala Circle (which includes the Union Territory of Lakshadweep)?, Maharashtra Circle (which has within its jurisdiction the State of Goa), North East Circle (which comprises six North Eastern States - Arunachal Pradesh, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland & Tripura), Punjab Circle (which has within its administrative jurisdiction, the Union Territory of Chandigarh), and Tamil Nadu Circle (which also administers the Union Territory of Pondicherry). Each of these Circles is headed by a Pr. Chief Postmaster General or Chief Postmaster General. Each Circle is further divided into Regions comprising field units, called Divisions (Postal / RMS Divisions). Each Region is headed by a Postmaster General. In the Circles and Regions there are other functional units like Circle Stamp Depots, Postal Stores Depots and Mail Motor Service etc. Besides these 23 Circles, there is another Circle, called Base Circle, to cater to the postal communication needs of the Armed Forces. The Base Circle is headed by an Additional Director General, Army Postal Service in the rank of a Major General. The officer cadre of the Army Postal Service comprises officers on deputation from the Civil Posts. Seventy five percent of the other ranks of the Army Postal Service are also drawn from the Department of Posts and the remaining personnel are recruited by the Army.

Directions (6-10): In each of the questions below are given four statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. 

Q6. Statements: 
All door are paint.
All paint are windows.
All windows are walls.
Some windows are water.
Conclusions: 
I. Some walls are windows.
II. All door are walls.
III. Some windows are door.
IV. Some water are windows.
Only I, II and III follow
Only II, III and IV follow
Only I, III and IV follow
Only I, II and IV follow
All are true.
Solution:

Q7. Statements: 
Some boy are girls.
Some girls are womens.
All womens are aunt.
Some aunt are uncle.
Conclusions: 
I. Some uncle are girls.
II. Some girls are aunt.
III. Some aunt are womens.
IV. Some womens are boy.
None follows
Only I follows
Only II follows
Only II and III follow
Only IV follows
Solution:

Q8. Statements: 
All bench are desk.
Some desk are rods.
All rods are papers.
Some papers are windows.
Conclusions: 
I. Some windows are bench.
II. Some papers are desk.
III. Some desk are bench.
IV. Some papers are bench.
Only I and II follow
Only II and III follow
Only III and IV follow
Only I and III follow
None of these
Solution:

Q9. Statements: 
Some cool are warm.
Some warm are winter.
Some winter are hands.
Some hands are ears.
Conclusions: 
I. Some ears are winter.
II. Some winter are cool.
III. Some hands are warm.
 IV. Some cool is ears.
None follows
Only II follows
Only IV follows
Only either II or IV follows
Only III follows
Solution:

Q10. Statements: 
All bad are cart.
Some cart are yard.
All yard are seat.
Some seat are tables.
Conclusions: 
I. Some seat are cart.
II. Some tables are seat.
III. Some cart are bad.
IV. Some seat are yard.
Only II, III and IV follow
Only I, II and III follow
Only I, III and IV follow
All follow
None of these
Solution:

Directions (11-15): The following pie chart show the percentage distribution of data of total sum come from various sectors and percentage distribution of total sum gone to various sector respectively given by the finance minister of India Mr. Arun Jately in his Budget speech of 2018-19. 


 

Q11. Total amount come from income tax and customs together is approximately what percent of total amount gone to central sector scheme and other Expenditure?

154%
139%
121%
132%
143%
Solution:

Q12. What is the difference between average of amount come from GST and other taxes, Union Excise Duties and Non-Tax Revenue together and average of amount gone to interest payments, Pensions and Central sector schemes together (in lakh crore)?
1.15
1.10
1.05
0.50
2.05
Solution:

Q13. What is the ratio of total amount come from corporation tax and non-debt capital receipts together to the total amount gone to states’ share of taxes & duties and subsidies together?
3 : 5
6 : 5
7 : 9
5 : 6
5 : 7
Solution:

Q14. Total amount come from Borrowings and other liabilities is what percent more or less than the total amount gone to states’ share of taxes and duties(approximately)?
1.04% less
1.04% more
1.15% less
1.20% less
10.4% more
Solution:

Q15. Total amount come from Income tax and Non-tax Revenue together is how much percent more than the total amount gone to centrally sponsored schemes and Defence sector together?
Solution:

Directions (16-20): For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that is most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer. 

Q16. Spate: A spate of books on the subject have come out recently.
classic
burden
rough
series
dredge
Solution:
Spate -a large number of similar things coming in quick succession.
synonyms- series, succession, run, cluster, string, outbreak, rash, epidemic, explosion

Q17. Welter: We need to sort through the welter of data we have collected.
plenty
alarming
jumbled
fraternity
piled
Solution:
Welter -move in a turbulent fashion, lie soaked in blood, a large number of items in no order; a confused mass.
synonyms-confusion, jumble, tangle, clutter, mess, hotchpotch, mishmash, flurry

Q18. Cornucopia: The book includes a cornucopia of wonderful stories.
waste
disrespect
rareness
plenty
scarcity
Solution:
Cornucopia -a container that is shaped like a horn and is full of fruits and flowers, a great amount or source of something/an abundant supply of good things of a specified kind.

Q19. Knavery: Other cities may let such things go, but we don't stand for any such knavery here
people
dishonesty
rules
market
boon
Solution:
Knavery -action or practice characteristic of a knave. 2. unprincipled, untrustworthy, or dishonest dealing; trickery. 3. a knavish act or practice.

Q20. Embellished: White walls are embellished with black grass wallpaper and surface details are defined in marble, natural stone and tiles
place
cover
mar
decorate
revealed
Solution:
Embellished-to decorate (something) by adding special details and features, to make (something) more appealing or attractive, make (something) more attractive by the addition of decorative details or features.