TOD




Directions (1-5): A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and rearrangement. 
Input: Problem 58 solve 48 78 49 man time fly 26 87 what
Step I: 26 problem 58 solve 48 78 49 man time 87 what fly
Step II:26 87 problem 58 solve 48 78 49 time what man fly
Step III:26 87 48 58 solve 78 49 time what problem man fly
Step IV:26 87 48 78 58 49 time what solve problem man fly
Step V:26 87 48 78 49 58 what time solve problem man fly

and Step V is the last step of the rearrangement of the above input. As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input. Input for the questions
Input: why 16 29 not 47 tall 58 violet orange 91 32 small 67 51 boy you

 Q1. Which of the following would be the final arrangement?
16 91 29 67 32 why 47 58 violet 51 you tall small orange not boy
16 91 29 67 why 47 tall 58 violet 32 51 you small orange not boy
16 91 29 67 32 58 why 47 51 you violet tall small orange not boy
16 91 29 67 32 58 47 51you why violet tall small orange not boy
None of these
Solution:
(1-5)
From the given input and final step it is understood that words are arranged in the alphabetical order. Numbers are arranged alternately in the increasing order and alternatively in decreasing order i.e. least number followed by highest number, second least number followed by second highest number and so on….
Input: why 16 29 not 47 tall 58 violet orange 91 32 small 67 51 you boy
Step I: 16 why 29 not 47 tall 58 violet orange 91 32 small 67 51 you boy
Step II:16 91 why 29 47 tall 58 violet orange 32 small 67 51 you not boy
Step III:16 91 29 why 47 tall 58 violet 32 small 67 51 you orange not boy
Step IV:16 91 29 67 why 47 tall 58 violet 32 51 you small orange not boy
Step V: 16 91 29 67 32 why 47 58 violet 51 you tall small orange not boy
Step VI: 16 91 29 67 32 58 why 47 51 you violet tall small orange not boy
Step VII: 16 91 29 67 32 58 47 51you why violet tall small orange not boy

16 91 29 67 32 58 47 51you why violet tall small orange not boy

Q2. In step III, which of the following element would be at 6th position from the left?
91
58
small
tall
None of these
Solution:
tall

Q3. In step V, which of the following words would be at 6th position to the right of 8th from the left element?
small
orange
not
boy
you

Q4. In step IV of the rearrangement, if 16 is related to 29 and 67 is related to 47 in a certain way, which of the following would 58 be related to, following the same pattern?
32
51
91
29
None of these
Solution:
32

Q5. Which of the following is last but one step?
V
VII
VIII
VI
None of these
Solution:
VI

Q6. NITI Aayog and ___________ have signed a Statement of Intent (SOI) to work together towards implementing a Proof-of-Concept (“PoC”) application using Blockchain Technology for fertilizer subsidy management.
National Fertilizers
Chambal Fertilizers
Gujarat Narmada Valley Fertilizers & Chemicals Limited
Hindalco Fertilizer Industries
Gujarat State Fertilizers and Chemicals
Solution:
NITI Aayog and Gujarat Narmada Valley Fertilizers & Chemicals Limited (GNFC) have signed a Statement of Intent (SOI) to work together towards implementing a Proof-of-Concept (“PoC”) application using Blockchain Technology for fertilizer subsidy management.

Q7. Which of the following cannot be called as a debt instrument as referred in financial transactions?
Certificate of deposits
Bonds
Stocks
Commercial papers
Loans
Solution:
A debt instrument is a paper or electronic obligation that enables the issuing party to raise funds by promising to repay a lender in accordance with terms of a contract. Types of debt instruments include notes, bonds, debentures, certificates, mortgages, leases or other agreements between a lender and a borrower.

Q8. J P Nadda, Union Minister for Health and Family Welfare presented the PMSMA 'IPledgefor9' Achievers and MMR Reduction Awards. PMSMA stands for ______________.
Pradhan Mantri Sukanya Matritva Abhiyan
Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan
Pradhan Mantri Surakshit Mati Abhiyan
Pradhan Mantri Matra Seva Abhiyan
None of the given options is true
Solution:
J P Nadda, Union Minister for Health and Family Welfare presented the Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan (PMSMA) 'IPledgefor9' Achievers and MMR Reduction Awards. The ‘IPledgefor9' Achievers Awards were given to individuals and teams of doctors from the private sector and States for their remarkable services, outstanding support of institutions and commitment in achieving the mission’s objectives of safe motherhood to every woman in India.

Q9. The stock market index of London, stock market is referred as-
Sensex
footsie
nifty
bullish
None of the given options is true
Solution:
The Financial Times Stock Exchange 100 Index, also called the FTSE 100 Index, FTSE 100, FTSE, or, informally, the "Footsie", is a share index of the 100 companies listed on the London Stock Exchange with the highest market capitalization.

Q10. Bagalkot is a city in Karnataka state of India and it is situated on river?
Musi
Ghataprabha
Kaveri
Girna
None of these
Solution:
Bagalkot is a city in Karnataka state of India, which is also the headquarters of Bagalkote district. it is situated on branch of River Ghataprabha about 530 km northwest of state capital Bangalore.

Q11. Rama’s expenditure and savings are in the ratio 5 : 3. If her income increases by 12% and expenditure by 15%, then by how much percent do her savings increase?
12%
7%
8%
13%
17%
Solution:

Q12. The population of a town is 15000. If the number of males increases by 8% and that of females by 10%, then the population would increase to 16300. Find the number of females in the town.
4000
6000
3000
5000
5400
Solution:

Q13. A shopkeeper bought some pencils at 2 for Rs. 1, and an equal number at 3 for Rs. 2. He sold the entire lot at 5 for Rs. 3. Find out his gain or loss percentage.
 2 (9/7)% loss
 3 (6/7)% gain
 2 (6/7)% gain
 5 (6/7)% loss
 None of these
Solution:

Q14. The marked price of an article is 50% above cost price. When marked price increased by 20% and selling price is increased by 20%, then profit doubles. If original marked price is Rs. 300, then original selling price is
Rs. 200
Rs. 250
Rs. 240
Rs. 275
Rs. 320
Solution:

Q15. A certain sum of money was invested at a certain rate of simple interest for 6 years, had it been invested at 3% higher rate, it would have yielded Rs.810 more. What was the principle that was invested?
Rs. 27000
Rs. 18000
Rs. 1080
Rs. 4500
Rs. 9000
Solution:

Directions (16-20): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. 

The “audacity of hope” for a country of a billion (16)............ is yet to bear result. The new wave of a technological revolution will not be from pure data or access to consumer behavior. The application of data and their (17)............. with solving social problems, (18)............. better governance and powering elected governments to serve their citizens better is ushering in a new revolution. When Artificial Intelligence is (19)............. with open data, a real paradigm shift begins. With choice and information-sharing now redefining consumer behavior, every company is looking to (20)............. or at least look like it is embracing the new paradigm of data-driven innovation.

Q16.
craving
aim
apathy
aspirations
expectation
Solution:
Aspirations- desires

Q17.
steps
deviation
assimilation
indifferences
amelioration
Solution:
Assimilation- act of imbibing

Q18.
unabling
enabling
abling
preventing
inhibiting
Solution:
Enabling- allowing

Q19.
joins
coupled
pair
counts
stand
Solution:
Coupled- paired

Q20.
cuddled
coupled
hold
embarrass
embrace
Solution:
Embrace- to accept