TOD




Q1. The Budget Revised Estimates for expenditure in 2017-18 are ________________ (net of GST compensation transfers to the States) as against the Budget Estimates of Rs.21.47 lakh crore.
Rs. 21.57 lakh crore
Rs. 21.67 lakh crore
Rs. 21.77 lakh crore
Rs. 21.87 lakh crore
Rs. 21.97 lakh crore
Solution:
The Budget Revised Estimates for expenditure in 2017-18 are Rs.21.57 lakh crore (net of GST compensation transfers to the States) as against the Budget Estimates of Rs.21.47 lakh crore.

Q2. In Union Budget 2018-19 FM Arun Jaitley has proposed to revise emoluments for the vice president to how much amount?
6 lakhs per month
5 lakhs per month
2 lakhs per month
3 lakhs per month
4 lakhs per month
Solution:
The Budget proposes to revise emoluments to Rs.5 lakh for the President, Rs 4 lakhs for the Vice President and Rs.3.5 lakh per month to Governor. These emoluments were last revised in 2006.

Q3. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved the proposal of Department of Fertilizers to continue Urea Subsidy Scheme upto 2019-20 at a total estimated cost of ______________ (approx).
Rs. 1,65,000 crores
Rs. 1,45,000 crores
Rs. 1,25,000 crores
Rs. 1,15,000 crores
Rs. 1,00,000 crores
Solution:
The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved the proposal of Department of Fertilizers to continue Urea Subsidy Scheme upto 2019-20 at a total estimated cost of Rs. 1,64,935 crore and for disbursement of fertilizer subsidy. This decision implies that there will be no increase in price of urea, till 2020.

Q4. The World Happiness Report is a landmark survey of the state of global happiness. Name the country that has topped the World Happiness Report 2018.
Denmark
Finland
Switzerland
Norway
Iceland
Solution:
The World Happiness Report is a landmark survey of the state of global happiness. The World Happiness Report 2018, ranks 156 countries by their happiness levels, and 117 countries by the happiness of their immigrants. Finland was the happiest country in the list. Burundi in East Africa is the unhappiest place in the world. The study reveals the US has slipped to 18th place, five places down on 2016. India ranks 133rd in the report after Pakistan (75th), China (86th) and Nepal (101st).

Q5. Name the Indian city that came on top in the fifth edition of the Annual Survey of India’s City-Systems (ASICS).
Thiruvananthapuram
Bengaluru
Mumbai
Pune
New Delhi
Solution:
Pune came on top in the fifth edition of the Annual Survey of India’s City-Systems (ASICS), edging out Thiruvananthapuram which had topped the previous two editions of the survey. Bengaluru was ranked at the bottom.

Directions (6-10): In these questions, relationships between different elements are shown in the statements. These statements are followed by two conclusions. Give answer 

 Q6.
if only conclusion I follows
if only conclusion II follows
if either conclusion I or conclusion II follows
if neither conclusion I nor conclusion II follows
if both conclusions I and II follow
Solution:
I. H ≥ R > T = L [True]
II. T < R ≤ H > K [False]

Q7.
if only conclusion I follows
if only conclusion II follows
if either conclusion I or conclusion II follows
if neither conclusion I nor conclusion II follows
if both conclusions I and II follow
Solution:
I. G ≤ D < N ≤ P [True]
II. G < B ≤ J [True]

Q8.
if only conclusion I follows
if only conclusion II follows
if either conclusion I or conclusion II follows
if neither conclusion I nor conclusion II follows
if both conclusions I and II follow
Solution:
I. E < I > N = R ≥ S [False]
II. N = R ≥ S [True]

Q9.
if only conclusion I follows
if only conclusion II follows
if either conclusion I or conclusion II follows
if neither conclusion I nor conclusion II follows
if both conclusions I and II follow
Solution:
I. Y ≥ M [False]
 II. S ≥ Y ≥ M < W > O [False]

Q10.
if only conclusion I follows
if only conclusion II follows
if either conclusion I or conclusion II follows
if neither conclusion I nor conclusion II follows
if both conclusions I and II follow
Solution:
I. F ≤ C ≤ V = Z < X [True]
 II. C ≤ V = Z <X=U [False]

Q11. The respective ratio between the present ages of son, mother, father and grandfather is 2 : 7 : 8 : 12. The average age of son and mother is 27 yr. What will be mother’s age after 7 yr?
40 yr
41 yr
48 yr
49 yr
None of these
Solution:

Q12. Mr Giridhar spends 50% of his monthly income on house hold items and out of the remaining he spends 50% on transport, 25% on entertainment, 10% on sports and the remaining amount of Rs. 900 is saved. What is Mr Giridhar’s monthly income?
Rs. 6000
Rs. 12000
Rs. 9000
Cannot be determined
None of these
Solution:

Q13. The cost of fencing a circular plot at the rate of Rs. 15 per m is Rs. 3300. What will be the cost of flooring the plot at the rate of Rs. 100 per sq. m.?
Rs. 385000
Rs. 220000
Rs. 350000
Cannot be determined
None of these
Solution:

Q14. The simple interest accrued on a sum of certain principal in 8 yr at the rate of 13% per year is Rs. 6500. What would be the compound interest accrued on that principal at the rate of 8% per year in 2 yr?
Rs. 1040
Rs. 1020
Rs. 1060
Rs. 1200
None of these
Solution:

Q15. Akash scored 73 marks in subject A. He scored 56% marks in subject B and X marks in subject C. Maximum marks in each subject were 150. The overall percentage marks obtained by Akash in all the three subjects together were 54%. How many marks did he score in subject C?
84
86
79
73
None of these
Solution:

Directions (16-20): Which of the following phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., “No correction required” as the answer. 

Q16. The Central and State government authorities as well as the medical community have contributed the measures to contain the threat of a possible outbreak of the Nipah virus infection, which has so far claimed at least four lives in Kozhikode district.
have revealed the necessary vaccinations
have ignored the facts
have stepped up efforts
have never specified actions
No Correction required
Solution:
‘have stepped up efforts’ as the sentence is about the threat of a possible outbreak of Nipah Virus, necessary steps have been taken in relation to this.

Q17. Her body was not handed over to relatives for post-mortem and was cremated at the electric crematorium, West Hill, with the consent of the family.
for probability of being neglected by them
for possibility of being sent to the other mortuary
for fear of being isolated
for fear of viral infection
No Correction required
Solution:
‘for fear of viral infection’ as the body of the dead was kept away from the relatives and had not been handed over to them because of the fear of the viral infection.

Q18. He plans to focus on bringing together experts and cycling enthusiasts. To begin with, he would reach out to all the contestants and encourage their participation in the movement.
persuade them to be firm
report their action
disapprove their application
cancel their participation
No Correction required
Solution:
No Correction Required

Q19. It was thanks to her writings that readers spread her novel chapters across various Telugu magazines.
readers always censured
readers never read
readers awaited
readers always explained
No Correction required
Solution:
‘readers awaited’ as the context reflects the positive tone of the statement, readers were always awaited for her new novel chapters.

Q20. It was the popularity of novels that disheartened for her film career, many weeklies rode on her fame to sell copies and that she could distinguish her writing style from her contemporaries like Latha, Santha Devi and Ranganayakamma helped.
that paved way
that blocked the opportunities
that closed the doors
that called
No Correction required
Solution:
‘that paved way’ as the popularity of the novels paved the way for her to enter into the film industry.

               

No comments