Banking Quiz 16/10/2018




Q1. Which Bank has launched an overdraft (OD) facility for micro and small enterprise (MSE) customers across its branches nationally?
City Bank
Ujjivan Small Finance Bank
Airtel Payments Bank
State Bank of India
India Post Payments Bank
Solution:
Ujjivan Small Finance Bank, a wholly-owned subsidiary of Ujjivan Financial Services Ltd, has launched an overdraft (OD) facility for micro and small enterprise (MSE) customers across its branches nationally. The facility is an add-on product to the existing MSE term loans offered by the bank. The OD facility is offered to all MSEs with a turnover of Rs 50 lakh or more, at a competitive rate of interest.

Q2. Which organisation has launched ‘bond-i', the world’s first bond to be created, allocated, transferred and managed by using distributed ledger technology?
Asian Development Bank
Reserve Bank of India
United Nations Organisation
International Monetary Fund
World Bank
Solution:
The World Bank launched ‘bond-i', the world’s first bond to be created, allocated, transferred and managed by using distributed ledger technology. This two-year bond successfully raised 110 million Australian dollars (USD 80.48 million).

Q3. India and Singapore have signed the Second Protocol amending the CECA in New Delhi which will boost bilateral trade between the two countries. What is the full form of CECA?
Comprehensive Economic Cooperation Agreement
Comprehensive Economic Cooperation Agency
Comprehensive Economic Company Agreement
Comprehensive Energy Cooperation Agreement
Common Economic Cooperation Agreement
Solution:
India and Singapore have signed the Second Protocol amending the Comprehensive Economic Cooperation Agreement in New Delhi which will boost bilateral trade between the two countries. The Protocol was signed in New Delhi by Rajneesh, Joint Secretary, Ministry of Commerce and Industry and Francis Chong, Senior Director, Ministry of Trade and Industry, Government of Singapore.

Q4. The Defence Acquisition Council (DAC), chaired by Defence Minister Smt Nirmala Sitharaman accorded approval for procurement for the Services amounting to approximately ___________________ crores.
Rs. 52,000 crores
Rs. 87,000 crores
Rs. 50,000 crores
Rs. 46,000 crores
Rs. 10,000 crores
Solution:
The Defence Acquisition Council (DAC), chaired by Defence Minister Smt Nirmala Sitharaman accorded approval for procurement for the Services amounting to approximately Rs. 46,000 crores. The DAC in a landmark decision approved procurement of 111 Utility Helicopters for the Indian Navy at a cost of over Rs. 21,000 crores. This is the first project under the MoD’s prestigious Strategic Partnership (SP) Model that aims at providing the significant fillip to the Government’s ‘Make in India’ programme.

Q5. In which city, India Banking Conclave 2018 was held recently?
Mumbai
Kolkata
New Delhi
Chennai
Bengaluru
Solution:
India Banking Conclave 2018 was held in New Delhi. The India Banking Conclave 2018 was organized by Centre for Economic Policy Research (CEPR). Knowledge Partner of the conclave was NITI Aayog. The conclave focused on reforming the banking sector.

Q6. The Centre for Economic Policy Research (CEPR) was founded in _______________ to enhance the quality of economic policy-making within Europe and beyond, by fostering high quality, policy-relevant economic research, and disseminating it widely to decision-makers in the public and private sectors.
1991
1988
1978
1983
1975
Solution:
The Centre for Economic Policy Research (CEPR) was founded in 1983 to enhance the quality of economic policy-making within Europe and beyond, by fostering high quality, policy-relevant economic research, and disseminating it widely to decision-makers in the public and private sectors. Drawing together the expertise of its Research Fellows and Affiliates, CEPR initiates, funds and coordinates research activities and communicates the results quickly and effectively to decision makers around the world. The Centre is an independent, non-profit organization and takes no institutional policy positions.

Q7. Tamil Nadu Chief Minister Edappadi K. Palaniswami laid the foundation stone for setting up of a Special Investment Region (SIR) in northern Krishnagiri district to attract investments. The foundation stone for the ________________ crore project was laid through video conferencing from the State Secretariat.
Rs 2,420 crore
Rs 6,310 crore
Rs 10,730 crore
Rs 12,670 crore
Rs 1,000 crore
Solution:
Tamil Nadu Chief Minister Edappadi K. Palaniswami laid the foundation stone for setting up of a Special Investment Region (SIR) in northern Krishnagiri district to attract investments. The foundation stone for the Rs 2,420 crore project was laid through video conferencing from the State Secretariat.

Q8. According to the Department of Industrial Policy and Promotion data, Foreign Direct Investment, FDI in India rose 23% to ______________ dollars during the April to June quarter of this fiscal (2018-19).
32.1 billion dollars
15.9 billion dollars
12.8 billion dollars
57.3 billion dollars
82.5 billion dollars
Solution:
According to the Department of Industrial Policy and Promotion data, Foreign Direct Investment, FDI in India rose 23% to 12.8 billion dollars during the April to June quarter of this fiscal (2018-19). The foreign fund inflows in April-June 2017-18 stood at 10.4 billion dollars.

Q9. Which Bank has announced that the Department of Financial Services report has rated it as number one state-owned bank in terms of digital transactions?
State Bank of India
HDFC Bank
Bank of Baroda
ICICI Bank
Punjab National Bank
Solution:
Punjab National Bank (PNB) has announced that the Department of Financial Services report has rated it as number one state-owned bank in terms of digital transactions. The Nirav Modi scam-hit bank is also rated as the sixth overall amongst all banks in India for digital performance.

Q10. ___________________ has been named the world's best bank by Global Finance magazine, in a reflection of its ability to invest in digital innovation while still maintaining stable operations for its customers.
Citi Bank
DBS Bank
Standard Chartered
HSBC
Bank of China
Solution:
DBS Bank has been named the world's best bank by Global Finance magazine, in a reflection of its ability to invest in digital innovation while still maintaining stable operations for its customers. DBS is the first Asian bank to receive the accolade from the New York-based publication, which last year gave the title to ING Bank.

Q11. Alphabet Inc’s Google has partnered with four Indian banks to grant consumer loans online, as the fight for a $1 trillion digital finance market intensifies. Which of the following is not one of the four banks?
HDFC Bank Limited
ICICI Bank Limited
Kotak Mahindra Bank Limited
Federal Bank Limited
South Indian Bank Limited
Solution:
Alphabet Inc’s Google has partnered with four Indian banks to grant consumer loans online, as the fight for a $1 trillion digital finance market intensifies. The U.S. search giant has teamed with HDFC Bank Ltd., ICICI Bank Ltd., Kotak Mahindra Bank Ltd. and Federal Bank Ltd. to offer instant, pre-approved loans to customers.

Q12. The Union Cabinet has given its approval for revision of the project outlay for setting up of India Post Payments Bank (IPPB) from Rs. 800 crore to Rs. ___________________ crore.
Rs. 2,435 crore
Rs. 1,735 crore
Rs. 2,735 crore
Rs. 1,435 crore
Rs. 8,030 crore
Solution:
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has given its approval for revision of the project outlay for setting up of India Post Payments Bank (IPPB) from Rs. 800 crore to Rs. 1,435 crore. The additional sum of Rs. 635 crore in the revised cost estimates is on account of Rs 400 crore for Technology Costs and Rs 235 crore for Human Resource Costs.

Q13. The government of India and the _____________________ signed a $375 million loan agreement to contribute to double farming incomes in Madhya Pradesh by expanding irrigation networks and system efficiency.
World Bank
International Monetary Fund
Asian Development Bank
International Bank for Reconstruction and Development
New Development Bank
Solution:
The government of India and the Asian Development Bank (ADB) signed a $375 million loan agreement to contribute to double farming incomes in Madhya Pradesh by expanding irrigation networks and system efficiency.

Q14. Union Minister of Commerce& Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, is leading the Indian delegation for the 6th Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) Trade Ministers’ Meeting which has concluded in-
China
Singapore
Malaysia
Japan
Russia
Solution:
Union Minister of Commerce& Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, is leading the Indian delegation for the 6th RCEP Trade Ministers’ Meeting which has concluded in Singapore.

Q15. The Asian Development Bank (ADB) and the Government of lndia signed a $346 million loan to finance improvement of over 400 kilometers of state highways that will enhance connectivity and access to economic centers across 12 districts in-
Karnataka
West Bengal
Rajasthan
Maharashtra
Andhra Pradesh
Solution:
The Asian Development Bank (ADB) and the Government of lndia signed a $346 million loan to finance improvement of over 400 kilometers of state highways that will enhance connectivity and access to economic centers across 12 districts in Karnataka.

               

No comments