TOD



00:00:00

Q1. 'स्वच्छता पाखवाड़ा' (मार्च 2017 में) के दौरान किए गए अभ्यास में स्वच्छता पैरामीटर पर बंदरगाहों की पहली रैंकिंग सूची में हल्दिया बंदरगाह सबसे ऊपर है. हल्दिया बंदरगाह _____________ में स्थित है. 
चेन्नई
पश्चिम बंगाल
ओडिशा
गोवा
महाराष्ट्र
Solution:
Haldia Port in West Bengal has topped the List in the First-Ever Ranking of Ports on Sanitation Parameters. The exercise was undertaken during the ‘Swachhta Pakhwada’ observed from the 16th to 31st of March 2017.

Q2. पश्चिम बंगाल का वर्तमान गवर्नर कौन है?
केशरी नाथ त्रिपाठी
श्रीनिवास दादासाहेब पाटिल
चेन्नामनेनी विद्यासागर राव
पद्मनाभा बालकृष्ण आचार्य
तथागत राय
Solution:
Keshari Nath Tripathi is an Indian Politician and the present Governor of West Bengal. Earlier, he was the speaker of Uttar Pradesh legislative assembly and the president of Uttar Pradesh unit of Bharatiya Janata Party.

Q3. नरेंद्र मोदी सरकार में वर्तमान केंद्रीय जनजातीय मामलों के मंत्री कौन हैं?
नरेंद्र सिंह तोमर
कालराज मिश्रा
जुएल ओराम
प्रकाश जावड़ेकर
हरसिम्रत कौर बादल
Solution:
The Ministry was set up in 1999 after the bifurcation of Ministry of Social Justice and Empowerment with the objective of providing more focused approach on the integrated socio-economic development of the Scheduled Tribes (STs), the most underprivileged of the Indian Society. Jual Oram is Union Minister for the Ministry of Tribal Affairs.

Q4. निम्नलिखित में से साइलेंट वैली नेशनल पार्क किस भारतीय राज्य में स्थित है?
तमिलनाडु
केरल
पश्चिम बंगाल
असम
मेघालय
Solution:
Silent Valley National Park is a national park with a core zone of 236.74 square kilometres (making it the largest national park in Kerala). It is located in the Nilgiri Hills, Mannarkkad, within the Palakkad District of Kerala, South India. It is famous for its population of the endangered Lion-tailed Macaque, Tiger, Leopard, Jungle Cat, Leopard Cat, Sloth bear, otter, Travancore flying squirrel, Porcupine and Elephant etc.

Q5. निम्नलिखित में से कौन-सा बैंकों में जोखिम प्रबंधन का उपाय नहीं है?
सीआरआर
आरटीजीएस
एसएलआर
जमा बीमा
दिए गए विकल्पों में से कोई सही नहीं है
Solution:
Cash reserve Ratio (CRR) is the amount of funds that the banks have to keep with the RBI. Statutory liquidity ratio (SLR) is the Indian government term for reserve requirement that the commercial banks in India require to maintain in the form of gold, government approved securities before providing credit to the customers. Deposit insurance is mandatory, and pays claims from a pool of funds to which every depository institution regularly contributes. RTGS (Real Time Gross Settlement) and NEFT (National Electronic Funds Transfer) are electronic payment systems that allow individuals to transfer funds between banks.

Directions (6-10): निम्नलिखित सूचना का ध्यानपूर्वक अध्ययन कर प्रश्नों का उत्तर दीजिये.
A, B, C, D, E, F, G और H आठ व्यक्ति एक पंक्ति में बैठते हैं और उन सभी का मुख उत्तर दिशा की ओर है परन्तु इसी कर्म में हो यह आवश्यक नहीं. वे सभी एक बहु-मंजिला बिल्डिंग की अलग-अलग मंजिलों पर रहते हैं जैसे तीसरी, 6ठी, 13वीं, 19वीं, 27वीं, 31वीं, 43वीं और 47वीं परन्तु इसी क्रम में हो यह आवश्यक नहीं. 13वीं मंजिल पर रहने वाला व्यक्ति 6ठी मंजिल पर रहने वाले व्यक्ति के दाएं से दूसरे स्थान पर बैठा है. C 27वीं मंजिल पर रहता है. A, 47वीं मंजिल पर रहने वाले व्यक्ति के बाएं से चौथे स्थान पर बैठा है. D, H के निकट नहीं बैठा. न तो A और न ही 47वीं मंजिल पर रहने वाले व्यक्ति पंक्ति के अंतिम छोर पर बैठे है. B, F के बाएं से तीसरे स्थान पर बैठा है. तीसरी मंजिल पर रहने वाले व्यक्ति G और 47वीं मंजिल पर रहने वाले व्यक्ति के बीच केवल एक व्यक्ति बैठा है. G और 43वीं मंजिल में रहने वाले व्यक्ति के बीच दो व्यक्ति बैठे हैं. H, 43वीं मंजिल में रहने वाले व्यक्ति के निकटतम बाईं ओर बैठा है. H और 31वीं मंजिल पर रहने वाले F के बीच दो व्यक्ति बैठे हैं.

 Q6. E किस मंजिल पर रहता है?
31वीं
6ठी
43वीं
27वीं
13वीं
Solution:
(6-10)

Q7. A और B के बीच कितने व्यक्ति बैठे हैं?
दो
एक
तीन 
चार
इनमें से कोई नहीं

Q8. निम्नलिखित में से D किस मंजिल पर रहता है?
6ठी
13वीं
19वीं
47वीं
43वीं

Q9. निम्नलिखित में से तीसरी मंजिल पर रहने वाले व्यक्ति के निकटतम बाएं कौन बैठा है?
A
F
D
B
 इनमें से कोई नहीं

Q10. निम्नलिखित में से A के दाएं से तीसरे स्थान पर कौन बैठा है?
H
C
F
G
E

Directions (11-15): नीचे दी गई तालिका पांच विद्यार्थियों द्वारा छ: विभिन्न विषयों प्राप्त अंकों को दर्शाती है. इस पर आधारित प्रश्नों के उत्तर दीजिये. 



Q11.जीव विज्ञान में सभी छात्रों द्वारा प्राप्त औसत अंक ज्ञात कीजिये
49.7
47.7
57
42.7
53.7
Solution:

Q12.सभी विषयों में नवीन द्वारा प्राप्त कुल अंक कितने हैं?
414.5
413.5
413
313.5
इनमें से कोई नहीं 
Solution:
Total marks scored by Naveen in all subjects together
 = 200 × 0.63 + 75 × 0.78 + 100 × 0.56 + 100 × 0.89 + 75 × 0.62 + 50 × 0.74
 = 126 + 58.5 + 56 + 89 + 46.5 + 37
 = 413

Q13.रोहित द्वारा प्राप्त संपूर्ण अंकों की प्रतिशत कितनी है?
58%
48.16%
53.16%
78.16%
68.16%
Solution:
Total marks obtained by Rohit
 = 200 × 0.72 + 75 × 0.60 + 100 × 0.46 + 0.92 × 100 + 75 × 0.72 + 50 × 0.56
 = 144 + 45 + 46 + 92 + 54 + 28
 = 409

Q14.मुकेश द्वारा रसायन विज्ञान, हिंदी और गणित में प्राप्त अंकों और उन्हीं विषयों में अमित द्वारा प्राप्त अंकों के मध्य कितना अंतर है?
43
23
22
42
12
Solution:
Total marks obtained by Amit in Chemistry, Hindi and Maths
 = 50 × 0.32 + 100 × 0.49 + 200 × 0.67 = 16 + 49 + 134 = 199
 Total marks obtained by Mukesh in Chemistry, Hindi and Maths
 = 50 × 0.44 + 100 × 0.68 + 200 + 0.66
 = 22 + 68 + 132
 = 222 ∴ Difference = 222 – 199 = 23

Q15.  रवि द्वारा भौतिक विज्ञान में प्राप्त अंक उसके द्वारा हिंदी में प्राप्त अंक के कितने प्रतिशत हैं?
66%
76%
86%
56%
36%
Solution:

Directions (16-20): Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below each sentence should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct. If the sentence is correct as it is given and correction is required, mark (E) as the answer. 

 Q16. Seeing that there was an ongoing sale in one of her favorite stores, Seeta made a bee line for it immediately after entering the Mail.
made a bee’s line for
make bees lined to
made bee – line to
make bee – line to
No correction required
Solution:
No correction required here.
made a bee line for-to move quickly and directly toward something

Q17. Sharon made it to work in the nicks of times, or else she would have missed the meeting.
nick of time
nicked time
nick of timeliness
nick and time
No correction required
Solution:
Option A is the correct choice.
nick of time means just in time; at the last possible instant; just before it's too late.

Q18. Varun was on cloud nine after having stood first in his class.
in ninth cloud
on nine clouds
a cloudy nine
cloud on nine
No correction required
Solution:
No correction required here
 on cloud nine-extremely happy.

Q19. Vithal had a habit of pass the buck when it came to important issues at work.
pass to bucking
passing buck
passing the buck
pass buck
No correction required
Solution:
passing the buck-to pass the blame (to someone else); to give the responsibility (to someone else)

Q20. Puneet raked his brains and tried to find an answer to a tricky question given in the paper but couldn’t find one.
rake his brain
racked his brains
racked brains
raked brain
No correction required
Solution:
racked his brains me to try very hard to think of something.