Full Length TOD




Q1. Rafael Nadal has won the French Open title 2018 by beating _________________ in straight sets.
Andy Murray
Dominic Thiem
Novak Djokovic
Roger Federer
Stan Wawrinka
Solution:
World number one Rafael Nadal won an 11th French Open title by beating Austrian Dominic Thiem in straight sets. Nadal, 32, won 6-4 6-3 6-2 to earn his 17th Grand Slam, three adrift of Roger Federer's all-time men's record.

Q2. The WHO has commended India's progress in reducing the MMR by 77 percent, from 556 per one lac live births in 1990 to 130 per one lac live births in 2016. What is the meaning of "R" in MMR?
Random
Rapid
Rating
Rate
Ratio
Solution:
The WHO has commended India's progress in reducing the maternal mortality ratio (MMR) by 77 percent, from 556 per one lac live births in 1990 to 130 per one lac live births in 2016. This progress puts the country on track towards achieving the Sustainable Development Goal target of an MMR below 70 by 2030. India's present MMR is below the Millennium Development Goal target.

Q3. India Meteorological Department (IMD) will use flash flood guidance system for the first time in the country to forecast floods. Currently, the Central Water Commission issues flood warnings. Who is Director General of IMD?
Keshari Nath Tripathi
Sanjay Mitra
Kanduri Jayaram Ramesh
MK Jain
Sharad Kumar
Solution:
India Meteorological Department (IMD) will use flash flood guidance system for the first time in the country to forecast floods. Currently, the Central Water Commission issues flood warnings. Kanduri Jayaram Ramesh is Director General of IMD

Q4. ________________ will now monitor the cleanliness of its trains using WhatsApp groups supervised by senior officials.
Northern Railways
Eastern Railways
Western Railways
Southern Railways
Central Railways
Solution:
The Northern Railways will now monitor the cleanliness of its trains using WhatsApp groups supervised by senior officials. Every department, be it the pantry, bedrolls etc., will have separate WhatsApp groups, in which status report of cleanliness will be uploaded on a daily basis.

Q5. The Dow Jones Industrial Average, or simply the Dow, is a stock market index based in-
Germany
Japan
USA
China
Brazil
Solution:
The Dow Jones Industrial Average, or simply the Dow, is a stock market index that shows how 30 large, publicly owned companies based in the United States have traded during a standard trading session in the stock market.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Seven boxes A, B, C, D, E, F, G are kept one above the other containing different number of chocolates. Not more than three boxes are kept below A. Two boxes are kept between A and the box containing 41 chocolates, which is kept above Box A. D contains thrice the number of chocolates than box B. Box C contains 50 number of chocolates. The number of chocolates in box G is a cube of a number. Only one box is kept between box containing 41 chocolates and the box which contains 39 chocolates. Only one box is between the box containing 50 chocolates and the one which contains 39 chocolates. Two boxes are between the box containing 50 chocolates and the one which contains 64 chocolates. The number of boxes between C and D is same as the number of boxes between C and the box which contains 13 chocolates. Box F contains 80 chocolates. One box contains 83 chocolates.

Q6. How many box/boxes is/are kept between Box D and Box B?
one
two
three
more than three
none
Solution:
(6-10)

Q7. How many chocolates are kept in box E?
50
13
83
41
none of these

Q8. Which among the following boxes contains the maximum and minimum number of chocolates respectively?
G, E
B, D
B, A
A, B
none of these

Q9. Which of the following combination is not true?
50-C
13-B
41-E
64-G
All are true

Q10. Which among the following boxes is kept immediately below box B?
G
C
A
No One
none of these

Directions (11-15): Study the graph carefully to answer the questions that follow.


Q11. What is the difference between the number of candidates appeared from institutions B, C, D and F together and candidates passed from institutions A, E and G together?

100
900
1000
540
None of these
Solution:

Q12. What is the average number of candidates passed from all the institutions together?
700
490
350
625
None of these
Solution:

Q13. Number of candidates passed from institutions C and E together is approximately, what per cent of the total number of candidates appeared from institutions A and G together?
72%
62%
54%
75%
67%
Solution:

Q14. From which institution, the difference between the appeared candidates and passed candidates is maximum? (a) (b) (c) (d) (e)
B
G
D
F
None of these
Solution:

Q15. What is the respective ratio between the number of candidates who have failed from institution B and the number of candidates who have appeared from institution F?
2 : 5
2 : 3
4 : 3
1 : 3
None of these
Solution:

Directions (16-20): In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below each sentence, there are five options and each blank is to filled with the same word given below to make the sentence correct. Fill up the sentences with the correct word. 

Q16. (I) He was an .............. man, clinging to a guitar twanging Christianity in the face of public opinion. 
(II) They were quite .............. in their opinions and sneered at my "naivety" in accepting your suggestions.
dominant
submissive
lenient
obstinate
unreliable
Solution:
Obstinate- stubborn

Q17. (I) Thus Christ ............ in the stocks and stones the old evil spirits that tenanted them, and took their place. 
(II) They have been ............ by the more gorgeous looking hybrids, which have been evolved during the past two years.
accept
ousted
harbor
shelter
impel
Solution:
Ousted- to remove or expel

Q18. (I) It is possible to regard the ............... policy dispassionately as an interesting illustration of Jefferson's love of peace. 
(II) He now laid an .............. upon Megara by which the Megarians were forbidden on pain of death to pursue trading operations with any part of the Athenian Empire.
allowance
suffering
embargo
endorsement
agreement
Solution:
Embargo- an official ban

Q19. (I) But he was so handsome, and she so ........... he wanted to go out with her, that she ignored the instincts warning her it would never last. 
(II) He jumped and turned toward her, equally .............. that she had snuck up on him.
incurious
scandalize
amazed
jaded
impassive
Solution:
Amazed- surprised

Q20. (I) We have .............. of cause, of infinity, of good and Flint. 
(II) They would feel bound to disregard their sporadic .............., and act only for reasons that would be clearly set out in black and white.
logic
knowledge
reasonable
ignorance
intuitions
Solution:
Intuitions- immediate cognition without the use of conscious rational processes