TOD



00:00:00

Q1. हाल ही में एक दिन के लिए गल्फ ऑयल इंडिया के एक मुख्य कार्यकारी अधिकारी (सीईओ) बन चुके क्रिकेटर का नाम क्या है? 
विराट कोहली
वीरेंद्र सहवाग
सचिन तेंडुलकर
राहुल द्रविड़
एम एस धोनी
Solution:
The former Indian cricket team skipper MS Dhoni became an acting Chief Executive Officer (CEO) of Gulf Oil India just for a day.

Q2. उस कंपनी का नाम बताइए जो हाल ही में भारतीय रिजर्व बैंक (आरबीआई) से एक भुगतान बैंक स्थापित करने के लिए अंतिम लाइसेंस प्राप्त करने के लिए सातवीं संस्था बना है।
वोडाफोन एम-पैसा
आदित्य बिड़ला आइडिया पेमेंट्स बैंक लिमिटेड
भारती एयरटेल पेमेंट सिस्टम
रिलायंस पेमेंट सिस्टम
दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है
Solution:
Aditya Birla Idea Payments Bank Ltd becomes the seventh entity to receive a final licence from the Reserve Bank of India (RBI) to set up a payments bank.

Q3. हाल ही में मंत्रिमंडल ने भारत और __________________ के बीच मास मीडिया के क्षेत्र में सहयोग करने हेतु एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं।
बांग्लादेश
मलेशिया
जापान
भूटान
म्यांमार
Solution:
Cabinet has recently signed an MoU on Cooperation in the field of Mass Media between India and Bangladesh.

Q4. वर्ल्ड ट्रैवल एंड टुरिज़्म काउंसिल (डब्ल्यूटीटीसी),2016 की नई रिपोर्ट के मुताबिक,  देश के सकल घरेलू उत्पाद (जीडीपी) में भारत की यात्रा और पर्यटन क्षेत्र का कुल योगदान,दुनिया में ____________ स्थान रखता है।
तीसरा
पांचवां
नौवा
सातवां
छठां
Solution:
India's travel and tourism sector ranks 7th in the world in terms of its total contribution to the country's Gross Domestic Product (GDP), according to a new report of the World Travel and Tourism Council (WTTC), 2016.

Q5. ___________ मौद्रिक नीति के संचालन की ज़िम्मेदारी के साथ निहित है
भारतीय रिजर्व बैंक
स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
नाबार्ड
सिडबी
वित्त मंत्रालय
Solution:
Monetary policy refers to the policy of the central bank with regard to the use of monetary instruments under its control to achieve the goals specified in the Act. The Reserve Bank of India (RBI) is vested with the responsibility of conducting monetary policy. This responsibility is explicitly mandated under the Reserve Bank of India Act, 1934.

Directions (6-10): निम्नलिखित सूचना का ध्यानपूर्वक अध्ययन कर प्रश्नों का उत्तर दीजिये. 
 आठ व्यक्ति J, K, L, M, N, O, P और Q परिवार के सदस्य हैं. उनमें से चार पुरुष और चार महिला हैं. परिवार में तीन पति, तीन पत्नी, दो पुत्री और दो पुत्र हैं. परिवार के प्रत्येक सदस्य को अलग-अलग रंग पसंद है जैसे लाल, काला, सफेद, पीला, नीला, गुलाबी, बैंगनी और नारंगी. वे सभी एक वृतीय मेज के चरों ओर केंद्र की ओर मुख करके बैठे हैं.

कोई पुरुष सफेद रंग पसंद नहीं करता. Q को नीला रंग पसंद है और वह उस व्यक्ति से विवाहित है जिसे गुलाबी रंग पसंद है. J, L और O, जो पुरुष है और गुलाबी रंग पसंद करता है, का पिता है. J और K एक-दूसरे के सन्निकट नहीं बैठते. सभी महिलाएं एक साथ बैठती हैं.  M को नारंगी रंग पसंद है और वह अपने पिता के बाएं से दूसरे स्थान पर बैठी है. M, L की बेटी है, जो अपने बेटे के दाएं से दूसरे स्थान पर बैठी है. जिस व्यक्ति को बैंगनी रंग पसंद है वह पीला रंग पसंद करने वाले से विवाहित है और न तो J को न ही K को पीला रंग पसंद है. N को सफेद रंग पसंद है और वह काला और बैंगनी रंग पसंद करने वाले व्यक्तियों के बीच बैठा हैं.  P, K का पिता हैं और वह दो पुरुष सदस्यों के बीच बैठा हैं.

 Q6. O, K से किस प्रकार सम्बंधित है?
अंकल    
पिता   
मैटर्नल अंकल
ग्रैंडफादर
इनमें से कोई नहीं
Solution:
(6-10)

Q7. निम्नलिखित में से J को कौन-सा रंग पसंद है?
नारंगी    
गुलाबी        
काला   
लाल     
इनमें से कोई नहीं

Q8. निम्नलिखित में से कौन-सा युग्म सही नहीं है? 
P – पीला
K – काला  
N – सफेद  
J – बैंगनी   
इनमें से कोई नहीं

Q9. निम्नलिखित पांच में से चार एक निश्चित रूप से समान है और एक समूह बनाते है. निम्न में से क्या उस समूह से संबध नहीं है? 
सफेद                           
बैंगनी   
नीला
काला          
नारंगी

Q10. पीला रंग किसे पसंद है? 
J
K
L
P
इनमें से कोई नहीं

Directions (11-15): निम्नलिखित प्रश्न में प्रश्न चिह्न (?) के स्थान पर क्या मान आना चाहिए? 

 Q11. 200.1 × 9.9 – 25 × 62.5 + 12 × 144 = ? – 26.49
1627.98
1842.28
1958.8
1972.88
2172.98
Solution:
1981-1562.5+1728=?-26.49
?=2172.98

Q12.   
 
  
  
  
  
Solution:

Q13. 1265 ÷ 25.3 + 102 × 98 – (23)²= ?
8517
9517
8717
7087
9087
Solution:
50+9996-529=9517

Q14.   
41.56
51.46
51.56
65.56
 इनमें से कोई नहीं
Solution:
Q15. 


1853.78
3259.55
2467.59
2650.29
2493.13
Solution:

Directions (16-20): Four sentences are given with a blank in each. Five words are also given. The blank in each sentence can be filled by one or more of the four words given. Similarly, each word given in the choices can go into any number of sentences. Identify the number of sentences each word can go into and mark as your answer the maximum number of sentences any word can go into. 

 Q16. A. In the scuffle, the innocent man received a hard __________. 
B. It is immodest for a man to __________ his own trumpet. 
C. His sudden death came as a hard __________ to his family. 
D. The garden was in full __________ during spring.
bloom
shock
blow
jolt
time
Solution:
blow -fits in the all the sentences correctly and explain the idea completely. In sentence B, it is used as idiomatic expression ‘blow one's own trumpet” which means ‘to talk about oneself or one's achievements especially in a way that shows that one is proud or too proud.’

Q17. A. The weather being unconducive, we had to __________ the journey. 
B. He decided to __________ from his partner and set up his own establishment. 
C. Being an early riser, he wakes up at the __________ of dawn. 
D. There is a __________ on the bottle.
break
crack
half
separate
stop
Solution:
‘break ‘fits in the all the sentences correctly and explain the idea completely. break the journey means 'to stop the journey'. 'to break from his partner' is correct expression. "at the break of dawn" is correct idiomatic expression which means ' at the earliest light of the day'

Q18. A. The little girl has a __________ face. 
B. It is __________ obvious that he was lying.
 C. He was sitting __________ on his illegal earnings, while his colleagues were struggling to make both ends meet. 
D. He did not have a __________ idea about the matter.
lovely
clear
fair
faint
pretty
Solution:
‘pretty’ fits in the all the sentences correctly except D. and explain the idea completely. Hence ‘pretty’ is correct answer.

Q19. A. He does not __________ any ill feelings against anyone. 
B. A __________ was appointed to take care of his ailing mother. 
C. The foster mother tried to __________ the infant with great care. 
D. A lot of patience is required to __________ an aged person.
nature
maid
bear
nurse
feed
Solution:
nurse- a person trained to care for the sick or infirm, especially in a hospital., In sentence B, nurse fits correctly, In C also fits corrects as foster mother nursed the baby with great care. In D also ‘nurse’ the meaning correctly.

Q20. A. The policeman on __________ nabbed the thieves. 
B. I cannot argue with you any more, I am dead __________. 
C. The mother had to __________ the stubborn child. 
D. He is so invincible that none can __________ him.
convinced
beat
duty
knock
console
Solution:
In A, beat means ‘The area regularly covered by a reporter, a police officer, or a sentry’. Which is correct usage. In C, beat means ‘to punish by hitting or whipping’. Hence, correct usage. In D, beat means ‘to defeat’. Hence, ‘beat’ fits in three sentences hence the answer.

                                       

No comments