TOD




Q1. Name the state that has become the first state in the country that has come out with a public cloud policy, virtually mandating its departments to shift their data storage onto the cloud.
Madhya Pradesh
Maharashtra
Karnataka
Jharkhand
Kerala
Solution:
Maharashtra has become the first state in the country that has come out with a public cloud policy, virtually mandating its departments to shift their data storage onto the cloud. This move has created a USD 2- billion opportunity for the industry.

Q2. With which state is the Phulkari embroidery associated?
Punjab
Gujarat
Karnataka
Uttar Pradesh
Madhya Pradesh
Solution:
Phulkari embroidery technique from the Punjab region literally means flower work, which was at one time used as the word for embroidery, but in time the word “Phulkari” became restricted to embroidered shawls and head scarfs.

Q3. What is the name of bridge, built over the river Ganga at Patna?
Rabindra Setu
Vidyasagar Setu
Mahatma Gandhi Setu
Anna Indira Gandhi Bridge
None of the above
Solution:
Mahatma Gandhi Setu. Mahatma Gandhi Setu (also called Gandhi Setu or Ganga Setu) is a bridge over the river Ganges connecting Patna in the south to Hajipur in the north of Bihar. Its length is 5,750 metres (18,860 ft) and it is the longest river bridge in India.

Q4. 'Tamasha' is the popular folk theatre of which state?
Punjab
Gujarat
Karnataka
West Bengal
Maharashtra
Solution:
Tamasha is a traditional form of Marathi theatre, often with singing and dancing, widely performed by local or travelling theatre groups within the state of Maharashtra, India. It has also been the subject of several Marathi films.

Q5. Name the instant messaging platform that has rolled out a feature that connects small businesses with customers.
Snapchat
LiveChat
WhatsApp
Hike
Imo
Solution:
Facebook-owned instant messaging platform WhatsApp has rolled out a feature that connects small businesses with customers. Currently, only Android users can access the feature and they can avail of it through the latest update of the app.

Directions (6-10): Read the following passage carefully and answers the questions given below it— 
Eight friends J, K, L, M, N, P, R and S like different movies – Ironman , Superman, Batman, Titanic, Jungle book, Avenger, Fantastic four and Joker. All of them are seated around a square table (two on each side) facing the center.
L sits third to the right of K. K likes Batman. R is sitting second to the left of P. P is not an immediate neighbor of L or K. The one who likes Ironman is an immediate neighbor of P. Three people sit between K and the person who likes Avenger.
K, L and also their immediate neighbor do not like Titanic. Only one person sits between the person who likes Titanic and M. The persons who like Jungle book and Joker are immediate neighbor of each other. L likes neither Joker nor Jungle Book. Only one person sits between J and the person who likes Superman. J does not like Titanic or Jungle book. N does not like Titanic.

Q6. Which of the following is true regarding R?
R likes the Superman
S and M are immediate neighbors of R
One person sits between R and the person who likes Joker
R sits second to the right of J
None of these
Solution:
(6-10)

Q7. Who amongst the following likes movie Jungle book?
L
R
M
N
Cannot be determined

Q8. How many persons sit between S and the person who likes Joker, when counted in clockwise direction from the person who likes Joker?
None
One
Two
Three
Four

Q9. Which of the following is true?
Only one person is sitting between the person who likes Joker and Fantastic four.
S likes Titanic.
The person who likes Jungle book is an immediate neighbor of K.
One person sits between K and the person who likes Titanic.
None is true

Q10.Who amongst the following represent immediate neighbor of M?
J, N
P and the person who likes Titanic
K and the person who likes Fantastic four
P, R
J, S

Directions (11-15): Study the following table carefully and answer the following question. 
The table represents the cost of production and profit percentages over the years 2009 to 2013 of two e-commerce companies Amazon and Flipcart.
 
Note:- A few values are missing. It is expected that the candidate should calculate the missing values, if it required to find answer for the questions given below.
Profit = Sales – cost of production
 

Q11.If the profit for the year 2013 of company Flipcart is Rs. 174 lakhs, what will be the average of values of profit percentage over all the years
42
30
41
37
52
Solution:

Q12.If total cost of production of Amazon and Flipcart in year 2010 is 700 lakhs and also the cost of production of Flipcart in 2010 is same as that of Amazon in 2011 then what is the ratio of profit of Amazon and Flipcart in the year 2010?
9 : 4
5 : 9
4 : 5
10 : 11
Can’t be determined
Solution:

Q13.Find the average of sales of company Flipcart in 2011 and 2012 together?
Rs. 579 lakhs
Rs. 527 lakhs
Rs. 677 lakhs
Rs. 585 lakhs
Rs. 713 lakhs
Solution:

Q14.For company Amazon, if the ratio of profits in 2009 and 2010 is 64 : 51, then what is the cost of production in 2010 (in lakh) ?
Rs. 240
Rs. 340
Rs. 260
Rs. 220
Rs. 430
Solution:

Q15.If cost of production of Amazon is decreased by 20% in 2014 than 2013 and sales of the same company increased by 25% in 2014 over 2013 then what will be the profit of company Amazon in 2014(in lakhs)?
420.75
425.5
435
450
None of these
Solution:

Directions (16-20): For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that is most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer. 

Q16. Jingoism: When the war began many people were caught up in a wave of el
aloofness
stoicism
apathy
torpor
nationalism
Solution:
Jingoism-extreme patriotism, especially in the form of aggressive or warlike foreign policy.
synonyms- extreme patriotism, blind patriotism, chauvinism,

Q17. Covenant: The restrictive covenants of the building development prohibit the construction of buildings over 30 feet tall.
writ
refusal
contract
rebuff
repulse
Solution:
Covenant-an agreement, a formal agreement, contract, or promise in writing, especially one undertaking to make regular payments to a charity
synonyms-undertake, give an undertaking, pledge, promise, agree, contract

Q18. Hubris: His failure was brought on by his hubris.
haughtiness
homage
compliance
prizing
liking
Solution:
Hubris-excessive pride or self-confidence.
synonyms-arrogance, conceit, conceitedness, haughtiness, pride, vanity
antonyms- modesty

Q19. Doughty: But it's been put back together with doughty resolution, notably up on the volcanic bump of the old town
skittish
prissy
coy
prim
brave
Solution:
Doughty-brave and persistent.
synonyms-fearless, dauntless, determined, resolute, indomitable, intrepid
antonyms-timid

Q20. Fulminate: I couldn't even think up of a word bad enough to insult her with, I was fulminating with so much rage
rail
berate
bluster
fuming
menace
Solution:
Fulminate-express vehement protest.
synonyms- protest, rail, rage, rant, thunder, storm, declaim, inveigh