TOD



00:00:00

Q1. किस राज्य ने हाल ही में महिलाओं के प्रति सुरक्षा सुनिश्चित करने के लिए 'ऑपरेशन दुर्गा ' नामक अभियान शुरू किया है.
उत्तर प्रदेश
बिहार
हरियाणा
आंध्र प्रदेश
झारखंड
Solution:
The Haryana government has launched ‘Operation Durga’ to ensure women safety in the state. Under this operation, the 'Flying Squad' is patrolling those areas where anti-social elements are committing crimes against women. The team is formed by Chief Minister of Haryana Mr. Manohar Lal Khattar.

Q2. राष्ट्रपति भवन, नई दिल्ली में राष्ट्रपति प्रणब मुखर्जी द्वारा द्रौपदी के नाम पर 'द फ्लेमिंग ट्रेसेस ऑफ द्रौपदी' प्रकाशित की गयी थी. इस किताब के लेखक कौन हैं
यशवंत सिन्हा
एल. के. आडवाणी
मनमोहन सिंह
एम. वीरप्पा मोइली
मुरली मनोहर जोशी
Solution:
A book on Draupadi named 'the Flaming Tresses of Draupadi' written by senior Congress leader M Veerappa Moily was released by President Pranab Mukherjee at Rashtrapati Bhavan, New Delhi.

Q3. अमेरिकी-आधारित तकनीकी कंपनी सिस्को ने अपनी पांचवें वैश्विक साइबर रेंज प्रयोगशाला को __________ में शुरू किया, जिसका उद्देश्य दुनिया भर में साइबर आक्रमण से भारतीय फर्मों और सरकारी एजेंसियों को प्रशिक्षित करना है.
गुरुग्राम
नोएडा
नई दिल्ली
बेंगलुरु
त्रिशूर
Solution:
US-based tech giant Cisco launched its fifth global cyber range lab in Gurugram, Haryana with an aim to train Indian firms and government agencies on real-world cyber-attacks.

Q4. निम्नलिखित में से किस भारतीय शहर में आयकर विभाग के केंद्रीय प्रसंस्करण केंद्र (सीपीसी) को हाल ही में से करदाता लाभ के लिए एक नया अद्वितीय पिन कोड मिला है?
मुंबई
बेंगलुरु
विजाग
चेन्नई
कोलकाता
Solution:
Taxpayers wanting to send their paper Income Tax Return (ITR) acknowledgement forms or documents related to refunds and others to the I-T department's CPC in Bengaluru can now send it to a unique pin code '560500'.

Q5. समाशोधन चक्र के दौरान विच्छन्न चेक को  __________ कहा जाता है.
गतावधि चेक
विकृत चेक
सेल्फ चेक
विच्छन्न चेक
दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है
Solution:
A truncated cheque means a cheque which is truncated during the course of clearing cycle either by the clearing house or by the bank.

Directions (6-10): दिए गए प्रश्नों का उत्तर देने के लिए निम्नलिखित जानकारी का ध्यानपूर्वक अध्ययन करें.  
 एक निश्चित कोड भाषा में:-  
“will encourage them to” को “ S@X M@U N#F T@U” के रूप में लिखा जाता है
“help advance the common” को “ W@I X#B T#U M@D” के रूप में लिखा जाता है
“roll out the corporate” को “M@S M#D G#P T#U” के रूप में लिखा जाता है

 Q6. “terrorism” के लिए कोड क्या है?
W#U
W#V
W@U
X#U
इनमे से कोई नहीं
Solution:
(6-10)

Q7. “promoting” के लिए क्या कोड है?
J#Q
J#B
J@Q
T#Q
इनमे से कोई नहीं

Q8. “senior” के लिए क्या कोड है?
W@V
W@T
W#T
X@T
इनमे से कोई नहीं

Q9. ‘relation’ के लिए क्या कोड है?
W@T
W@S
W#S
Y@S
इनमे से कोई नहीं

Q10. ‘agenda’ के लिए क्या कोड है?
U@C
V@B
U@B
U#B
इनमे से कोई नहीं

Q11.एक व्यक्ति को उसकी आयु बताने के लिए कहा गया.  उसने कहा की आज से 3 वर्ष बाद की मेरी आयु को, 3 से गुणा कीजिये, उसे 3 वर्ष पूर्व की मेरी आयु के तीन गुना से घटाइए और आपको मेरी आयु प्राप्त होगी.” उस व्यक्ति की वर्तमान आयु कितनी है? (वर्ष में)
24
20
32
18
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q12.एक परिवार में, 6 पुत्रों की औसत आयु 8 वर्ष है. पुत्रों, माँ और पिता की आयु मिलाकर परिवार की औसत आयु 22 वर्ष है. यदि पिता की आयु माँ की आयु से 8 वर्ष अधिक है, तो माँ की वर्तमान आयु कितनी है? (वर्ष में)?
44
52
60
68
 इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q13.A और B की वर्तमान आयु का योग उनकी आयु के अंतर का 7 गुना है. 5 वर्ष बाद, उनकी कुल आयु उनकी आयु के अंतर की 9 गुना होगी. बड़े व्यक्ति की वर्तमान आयु ज्ञात कीजिये (वर्ष में)?
25
20
15
18
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q14.एक पिता की वर्तमान आयु उसके पुत्र की आयु के तीन गुना से तीन वर्ष कम है. तीन वर्ष बाद पिता की आयु उसके पुत्र की आयु के दोगुने से 10 वर्ष अधिक होगी. पिता की वर्तमान आयु ज्ञात कीजिये (वर्ष में)?
27
39
45
40
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q15.16 वर्ष पूर्व, मेरे दादा मुझसे 8 गुना बड़े थे. आज से 8 वर्ष बाद मेरी आयु मेरे दादा से 3 गुना अधिक होगी. आठ वर्ष पूर्व मेरी और मेरे दादा की आयु का अनुपात कितना था?
3 : 8
1 : 5
11 : 53
22 : 15
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Directions (16-20): Each question below has two blanks. There are five pairs of words below the sentence. Each pair is numbered. Choose the pair of words which can be filled up in the blanks in the sentence in the same order so as to complete the sentence meaningfully. 

 Q16. This book is readable, clear and__________researched with__________ detailed references.
fabulously, intricate
meticulously, extensive
leisurely, complete
hardly, notional
closely, scattered
Solution:
Option B is the correct choice. Options A, C, Dand E are incorrect as they don't give a sensible meaning to the sentence. Meticulously-in a way that shows great attention to detail; very thoroughly.
extensive-covering or affecting a large area.

Q17. The interest has___________ innovation related to several sectors of ______ pharmaceutical business and industry.
accepted, skeletal
insured, fateful
affected, plummeting
restricted, grown
accelerated, burgeoning
Solution:
Option E is the appropriate choice.
 accelerated means increase in rate, amount, or extent . burgeoning-begin to grow or increase rapidly;flourish.Hence, they provide a coherent meaning to the statement.
plummeting-fall or drop straight down at high speed.

Q18. The Indian hospitality industry which has been______a prolonged slump is now entering a new__________phase ready to enhance profitability.
witnessing, ambitious
observing, listless
demonstrating, efficient
recovering, debt
succumbing, lean
Solution:
Witnessing-have knowledge of (a development) from observation or experience
A prolonged slump indicates that Indian hospitality faced a downfall and is now working to enhance the loss.Hence option A gives a coherent meaning.

Q19. The new policy seeks to _______ a process of widespread participation of people ___________ the way for more effective implementation.
amend, opening
halt, propelling
generate, paving
diagnose, resulting
identify, dithering
Solution:
Option C is the right choice.

Q20. Journalism is a ___________ for truth, a crusade to ___________ injustice and wrong doing.
product, limit
boon, justify
travesty, attack
quest, expose
search, optimize
Solution:
crusade- a vigorous campaign for political, social, or religious change.
Expose-make (something) visible by uncovering it.

                                       

No comments