TOD




Q1. What is the ranking of India in recently released World Bank's report of 'ease of doing business'?
97th
76th
66th
100th
105th
Solution:
India broke into the top 100 in the World Bank’s Ease of Doing Business rankings, notching up the biggest improvement among all countries on the back of big gains on a number of measures. The rise to the 100th position from 130 last year made India one of the top 10 best-improved countries and rounded off a day of good news on the economic front for the government. The World Bank’s ‘Doing Business 2018 — Reforming to Create Jobs’ report ranks 190 countries on the basis of a combined score on 10 parameters.

Q2. Name the country that has topped the list of seven countries in the new tuberculosis (TB) cases worldwide in 2016, according to a new report by the World Health Organization.
Indonesia
India
China
Pakistan
Nigeria
Solution:
India topped the list of seven countries, accounting for 64 percent of the 10.4 million new tuberculosis (TB) cases worldwide in 2016, according to a new report by the World Health Organisation. India was followed by Indonesia, China, Philippines, Pakistan, Nigeria and South Africa, according to a Global TB Report 2017 released by the WHO.

Q3. India and Tunisia agreed to jointly combat terrorism and extremism while ramping up cooperation in the field of security. What is the capital of Tunisia?
Baku
Tanjia
Tunis
Rova
Samania
Solution:
India and Tunisia agreed to jointly combat terrorism and extremism while ramping up cooperation in the field of security. A review of bilateral ties was undertaken as External Affairs Minister Sushma Swaraj co-chaired the 12th India- Tunisia Joint Commission Meeting with her Tunisian counterpart Khemaies Jhinaoui. Tunis is the capital of Tunisia.

Q4. The government has recently set up a ministerial panel to consider and oversee mergers among the country’s 21 state-run banks. The panel will be headed by ________________.
Piyush Goyal
Nirmala Sitharaman
Rajnath Singh
Arun Jaitley
Rajiv Kumar
Solution:
The government set up a ministerial panel, led by finance minister Arun Jaitley, to consider and oversee mergers among the country’s 21 state-run banks.

Q5. ___________ is an electronic fund transfer system that operates on a Deferred Net Settlement (DNS) basis which settles transactions in batches.
NEFT
RTGS
NPCI
BBPS
IMPS
Solution:
National Electronics Funds Transfer (NEFT) is an electronic fund transfer system that operates on a Deferred Net Settlement (DNS) basis which settles transactions in batches.

Directions (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below: 
There are total ten persons divided in two groups. In each group there is equal number of person. They sit in two parallel rows while they are in meeting. One group faces north while other group faces south in such a manner that each member of group one faces other member of group two. In group 1- there are five persons A, B, C, D and E and all of them facing towards north direction. In group2-there are five persons P, Q, R, S and T and all of them facing south direction. All of them like different colour like Pink, Red, Blue, Black, White, Green, Yellow, Violet, Brown and Orange but not necessarily in the same order. P sits third to right of Q. Immediate neighbor of Q faces the person who likes pink colour. There are gap of two persons between the one who likes pink and the one who likes red colour. There is only one person between R and S. Neither R nor T face the person who likes red colour . Immediate neighbor of P faces the person who like blue colour. E likes blue colour. There is only one person between E and the one who like Black colour. The one who likes white colour faces the one who likes the green colour. There are gap of two persons between the one who likes the white and the one who likes yellow colour. The one who likes the violet colour is not immediate nighbour of one who likes white colour. A likes red colour and sits third to left of D. B does not like black colour. R likes brown colour.

Q6.Who among the following sits at the corner?
A,Q
A,D
P,A
D,Q
None of these
Solution:
(6-10)

Q7. Who sits third to right T?
The one who likes orange colour.
The one who likes yellow colour.
The one who likes violet colour.
The one who likes white colour.
None of these
Solution:
The one who likes orange colour.

Q8. S is related to A and R is related to E, in the same way T is related to?
A
D
B
C
None of these

Q9. Immediate neighbor of A faces which person?
The one who like brown colour
T
The one who like red colour
The one who like white colour
Q
Solution:
The person who like white colour

Q10. Who among following likes yellow colour?
T
The one who sits one of the corner.
The one who sits third to left of R.
The person who faces pink colour.
The person who is immediate neighbor of one who like white colour.
Solution:
The one who sits one of the corner.

Directions (11-15): Which one of the following numbers is wrong and does not follow the pattern in the given series? 

Q11. 2, 3, 6, 18, 109, 1944, 209952
3
6
18
109
1944
Solution:

Q12. 2, 13, 27, 113, 561, 3369, 23581
13
27
113
561
3369
Solution:

Q13. 3, 9, 23, 99, 479, 2881, 20159
9
23
99
479
2881
Solution:

Q14. 2, 8, 32, 148, 765, 4626, 32431
8
148
765
32
32431
Solution:

Q15. 2, 3, 11, 38, 102, 229, 443
11
229
102
38
3
Solution:

Directions (16-20): In the following questions, a set of five words are given, out of which one is incorrectly spelt. You have to figure out this incorrectly spelt word which is also your answer.

Q16. 
Cavalry
Psychiatry
Notoreity
Jeopardous
Incipient
Solution:
Notoriety

Q17. 
Questionnaire
Obstriperous
Moustache
Jubilee
Caterpillar
Solution:
Obstreperous

Q18. 
Jurisdiction
Admittance
Bibliography
Querimonious
Casette
Solution:
Cassette

Q19. 
Reconnaissance
Secretarial
Amalgammation
Thesaurus
Tranquilize
Solution:
Amalgamation

Q20. 
barbecue
camouflage
Leverage
millennium
minnuscule
Solution:
Minuscule