TOD




Q1. What is the meaning of SCSS?
Senior Citizens Savings Scheme
Senior Citizens Savings Scene
Senior Certificate Savings Scheme
Senior Citizens System Scheme
Senior Common Savings Scheme
Solution:
SCSS stands for- Senior Citizens Savings Scheme.

Q2. What is the maximum amount of SCSS?
INR 20 lakh
INR 25 lakh
INR 30 lakh
INR 10 lakh
INR 15 lakh
Solution:
There shall be only one deposit in the account in multiple of INR.1000/- maximum not exceeding INR 15 lakh.

Q3. Name the officer who recently took charge as the new Director General of Military Operations (DGMO) of the Indian Army.
Lt General A K Bhatt
Lt General Praveen Kumar
Lt General Mahesh Rawat
Lt General Prakash Chaudhary
Lt General Anil Chauhan
Solution:
Lt. Gen Anil Chauhan took charge as the new Director General of Military Operations (DGMO) of the Indian Army. He succeeds Lt General A K Bhatt.

Q4. The world's oldest man Francisco Nunez Olivera has died just over a month after celebrating his 113th birthday. He was from ___________.
Russia
Greece
Denmark
Spain
Indonesia
Solution:
The world's oldest man Francisco Nunez Olivera has died just over a month after celebrating his 113th birthday. He was from Spain.

Q5. Ashgabat is the capital city of ___________.
Uzbekistan
Iran
Oman
Turkmenistan
Nigeria
Solution:
Turkmenistan Capital- Ashgabat, Currency- Turkmenistan manat.

Directions (6-10): These questions are based on the following arrangements. Study the arrangement carefully and answer the questions:
M 8 N @ P K $ 9 E F % 1 W 3 & Q J A # L 2 T H 5 * B G © 4 1 Z 6 0 S 7 

Q6. What should come in place of question mark (?) in the following series based on the above arrangement? 
N@K EF1 &QA 2T5 ?
G©1
BG4
TH*
©4Z
Z6S
Solution:
G©1

Q7. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceding a symbol?
None
One
Two
Three
More than three
Solution:
$ 9, % 1, © 4

Q8. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number and also immediately followed by a consonant?
None
One
Two
Three
None of these
Solution:
3&Q, 5*B

Q9. How many such vowels are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a consonant and also immediately followed by a symbol?
None
One
Two
Three
More than three
Solution:
JA#

Q10. Four of the following five are alike in a certain way on the basis of the above arrangement. Which is the one that does not belong to the group?
$F@
©Z*
3J%
LHJ
2A5
Solution:
2A5

Q11. Two trains one 160 m and the other 140 m long are running in opposite directions on parallel track, the first at 77 km an hour and the other at 67 km an hour. How long will they take to cross each other?
7 seconds
7.5 seconds
6 seconds
10 seconds
None of these
Solution:

Q12. The respective ratio between the speed of the boat upstream and speed of the boat downstream is 2 : 3. What is the speed of the boat in still water if it covers 42 km downstream in 2 hours 20 minutes? (in km/h)
13.5
15
12
11
10
Solution:

Q13. The sum of the radius and height of a cylinder is 18m. The total surface area of the cylinder is 792 m², what is the volume of the cylinder ? (in m³)
1848
1440
1716
1724
1694
Solution:

Q14. A certain sum is divided among A, B and C in such a way that A gets Rs 40/- more than the ½ of the sum. B gets Rs 120/- less than 3/8th of the sum and C gets Rs 200/- . What is the total sum?
Rs 1,100/-
Rs 850/-
Rs 960/-
Rs 1,200/-
None of these
Solution:

Q15. A bag contains 3 red balls, 5 yellow balls and 7 pink balls. If one ball is drawn at random from the bag, what is the probability that it is either pink or red?
1/7
2/3
4/9
5/7
None of these
Solution:

Directions (16-20): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence. 

Q16. What goes into making a marriage can only be ……………. By trial and error and couples are best left to ……………. Out what works.
discovered, translate
regulated, find
learnt, figure
seen, thrash
experienced, judge
Solution:
Learnt and figure best fit the meaning of the sentences.

Q17. The producer is known to ……………. With new stars and fresh talent and though there have been a few hits and misses, this filmmaker totally ……………. For the new breed.
try, demands
experiment, vouches
sign, goes
produce, promises
work, supports
Solution:
Experiment and vouches best fit the meaning of the.

Q18. The Government stated that it had the ……………. Right to use as much force as was necessary to regain control of areas ……………. by terrorists.
free, marked
practical, left
fundamental, infest
basic, undertaken
legitimate, dominated
Solution:
Legitimate and dominated best fit the meaning of the.

Q19. Obesity and alcohol ……………. Together to ……………. The risk of liver disease in both men and women.
act, increase
result, aggravate
taken, arrest
put, heighten
mix, lower
Solution:
Act and increase best fit the meaning of the.

Q20. There were screams, chills and thrills ……………. at the discotheque the other night as the director along with the producers hosted a party to ……………. The success of their latest horror flick.
combined, downplay
alike, mourn
experiences, mark
galore, celebrate
risen, generate
Solution:
Galore and celebrate best fit the meaning of the sentence.