Reasoning Full Length Quiz For SBI PO Prelims: 29.06.2018




Directions (1-5): Study the following information carefully to answer these questions. 
A, B, C, D, E, F, G and H are eight family members. They all leave for shopping mall in a same day but on different time viz. 1pm, 2pm, 3pm, 4pm, 5pm, 6pm, 7pm and 8pm but not necessarily in the same order.
A leaves for mall after 5pm. Three persons leave for mall between A and H. Two persons leave for mall between H and D. Three persons leave for mall between B and D. One person leaves for mall between B and C. Three persons leave for mall between C and F. Two persons leave for mall between F and G. E leaves for mall after 4pm but not on 8pm.

Q1. Who among following leaves for mall on 1pm?
D
A
E
B
C
Solution:
(1-5)

Q2. Who among following leaves for mall immediately after A?
D
F
E
No one.
C

Q3. Which of the following combinations of person-timing is definitely correct?
G-3pm
H-5pm
E-6pm
A-7pm
None of these

Q4. How many persons leave for mall between G and D?
One
Three
More than three
two
No one.

Q5. Who among leaves for mall on 4pm?
H
D
E
B
None of these

Directions (6-8): Study the following information and answer the questions given below: 
There are AB axis in such a way that A is in north and B is in south direction. There is XY axis in such a way that X is in west direction and Y is in east direction. AB axis and XY axis intersect at a point Q in such a way that AQ is 14m, QB is 25m, QX is 23m, QY is 18 m.
While facing towards south direction on point A, Daksh takes his left and walks 15m and then he takes a right turn and walks 34m and reached to point C. While facing towards south direction from point C, Sonam takes her right and walks 38m and reacho point D.

 Q6. Point X is in which direction with respect to Daksh’s final point?
south
south-east
south-west
west
north-west
Solution:
(6-8)

Q7. Point D is in which direction with respect to Daksh’s starting position?
north
east
north-east
north-west
south-west

Q8. What is the distance between point D and point X?
20m
23m
18m
14m
21m
Solution:
20m

Directions (9-10): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Give answer 

 Q9. Statements: 
 X ≥ G = H; G > J ≥ L; J ≥ K < Y
Conclusions 
I. X  ≥ L
II. L < H
III. L > Y
if only conclusion I is true
if only conclusion II is true
if only conclusion III is true
if all conclusion I, II , IIIare true
if no conclusion is true
Solution:
Conclusions
I. X ≥ L ( Not true )
II. L< H ( true )
III. L > Y ( Not true )

Q10. Statements: 
A<B = R ≥ S ≥ T; X<J≤K<T
Conclusions
I. T ≤ B
II. X > A
III. J > B 

if only conclusion I is true
if only conclusion II is true
if only conclusion III is true
if all conclusion I, II , IIIare true
if no conclusion is true
Solution:
Conclusions
I. T ≤ B ( true )
II. X > A ( Not true )
III. J > B( Not true )

Directions (11-12): Study the following information and answer the questions given below:
There are eight family members i.e A, B, C, D, E, F, G and H. B is the brother of C who is mother of E. F is the sister of E. E is married to A. A is sister in law of F. F married to H who is son of D. A is daughter of G.

Q11. How is E related to G?
Son
Daughter
Son in law
Daughter in law
None of these
Solution:
(11-12)

Q12. How is F related to B?
Son
Daughter
Niece
Nephew
Son in law

Directions (13-17): Study the following information carefully and answer the questions given below. 
There are eight persons namely A, B, C, D, E, F, G and H who all are sitting around a square table facing towards the center . They all like different genres of movies i.e. horror, comedy, action, animation, suspense, drama, sci-fi & historical but not necessarily in the same order. Four of them are sitting at the corners and rest in the middle of the sides.
 G does not like historical or action. C, who likes comedy sits 2nd to left of the one who likes horrors. Three people sit between the one who likes horror and D, who likes suspense. B does not like action genre movies. H sits immediate left of D. E, sits diagonally opposite to G. The one who likes action sits diagonally opposite to the one who likes animation. H does not like action. The one who likes sci-fi sits immediate left to the one who likes comedy. A does not sit next to C and he does not like horror. The one who likes drama sits 2nd to the left of D.

Q13. Who among the following sits diagonally opposite to the one who likes sci-fi.?
The one who likes animation
The one who likes suspense
The one who likes comedy
The one who likes historical
None of these
Solution:
(13-17)

Q14. If Four of the following five are alike in a certain way and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?
The one who likes comedy
G
F
The one who likes historical
H

Q15. Which among the following genres does A like?
sci-fi
drama
comedy
animation
None of these

Q16. Who among the following pair represents those who are the immediate neighbors of B?
The one who likes animation, the one who likes horror
The one who likes suspense, the one who likes action
The one who likes comedy, the one who likes suspense
The one who likes historical, the one who likes comedy
None of these

Q17. If all of them are made to sit in an alphabetical order starting from A in clockwise direction , then how many persons remain at their original positions (excluding A)?
two
No one
one
three
four

Directions (18-20): Each of the following questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer. 

Q18. How is ‘pink’ written in a code language? 
I. ‘pink and blue’ is written as ‘ho po da’ in that code language. 
II. ‘spread pink carpet’ is written as ‘na da ka’ in that code language.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient in answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data in either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question.
Solution:
Pink=da

Q19. In a row of boys facing north who is on the immediate right of N? 
I. N is third to the left of S and third to the right of R. 
II. D is the immediate neighbour of S.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient in answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data in either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question.

Q20. Who has secured the maximum marks among six friends A, B, C, D, E and F? 
I. B secured less marks than A and F but not less than C, D and E. 
II. F secured more marks than B but not as much as A.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient in answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data in either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question.
Solution:
From both statements,
A > F > B > C/D/E

Directions (21-25): Study the information and answer the given questions: 
Eight boxes namely M, N O, P, R, S, T and U are placed from top to bottom but not necessarily in the same order. They contain different types of items i.e Medicine, Pen, Vegetable, Fruit, Cloth, Ice-cream, book and Mobile but not necessarily in the same order. Boxes are of different materials i.e Gold, Steel, Silver and Copper material. Exactly two boxes are there of each material. Consider top as 1st position and so on. The following information is known about them.
There is gap of one box between the box T which is Steel material and box R and both are in the top 4 positions when boxes are arranged from top to bottom. The box containing Fruit item is kept immediately below the Silver material box and is of same material as T. Box S is kept somewhere between N and O. Box O is below S. The two Copper boxes are kept vertically adjacent to each other. The box which contain Vegetable is kept exactly between M and the box containing Ice-cream. O doesn’t contain Medicine. There is gap of one box between the box U and box N, which is kept immediately below the box containing Fruit . Box U is below the box N. The box R is not of gold material. The box containing Mobile is placed at even numbered place but is not placed at the bottom. The box which is of Gold material is kept at top and contains either Medicine or book . Box U is not of Copper material. Box M which contains Cloth is of Silver material. The box containing Pen is of Silver material. S doesn’t contain any of Medicine or Mobile . Box R does not contain Pen and mobile.

Q21. Which box contains Pen ?
P
R
T
O
S
Solution:
(21-25)

Q22. Which box is of Silver material?
S
O
U
P
T

Q23. Which box is placed at top?
The box which contains book
R
U
O
P

Q24. Which box is placed at bottom?
P
R
S
O
T

Q25. N contains which of the following item?
book
Ice-cream
Vegetable
Fruit
Mobile

Directions (26-28): Study the information and answer the following questions: 
In a certain code language 
 ‘but why he drink’ is written as ‘ ca by ta zb’,
 ‘and when can used’ is written as ‘ lo cn ku dv’,
 ‘why can they think’ is written as ‘ jm ta xb lo ’,
 ‘he think and came’ is written as ‘ xb yq by cn ’,

Q26. What is the code for ‘drink’ in the given code language?
ca
by
ta
Cannot be determined
zb
Solution:
(26-28)

Q27. What is the code for ‘he’ in the given code language?
ca
by
ta
zb
None of these

Q28. What is the code for ‘they’ in the given code language?
jm
lo
xb
ta
None of these

Directions (29-33): Study the following information carefully and answer the questions. 
There are eight persons – A, B, C, D, E, F, G and H . They all lives in the eight-storey building in which the ground floor is numbered one and the topmost floor is numbered eight.
A lives on even numbered floor but above the floor numbered four. Three persons live between A and E. Only one person lives between E and H. Two persons live between H and B. Three persons live between B and G. Only one person lives between C and G. D does not live on first ,second and top floor. C does not live on first floor. Three persons live between C and F.

Q29. D lives on which of the following floor ?
Fifth
Fourth
Sixth
Third
First
Solution:
(29-33)

Q30. Who among following lives immediately below the floor on which G lives?
B
A
C
No one.
D

Q31. F lives on which of the following floor?
Seventh
Sixth
Fifth
Four
None of these

Q32. Who among following lives exactly between D and E?
A
B
F
G
C

Q33. How many persons live above the floor on which B lives?
One
Two
Three
No one.
More than three.

Directions (34-35): Question consists of five statements followed by five conclusions. Consider the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions does not logically follow from the given statements using all statements together. 

Q34. Statements: All book are copy. Some copy are kite. No kite are hour. Some hour are time. All time are month.
Conclusions:
Some month are hour.
All book being kite is a possibility.
Some copy is not hour.
All copy being book is a possibility
All book being copy is a possibility.
Solution:

Q35. Statements: Some fly are high. No high is world. All world is large. Some large is Note. All note is pen. 
Conclusions:
All large being world is a possibility.
All pen being world is a possibility.
All note being world is a possibility.
All world being large is a possibility.
All fly being note is a possibility.
Solution:

               

No comments