TOD




Q1. If, A@B means A is the Mother of B, A $ B means A is the husbands of B, A # B means A is the sister of B and A * B means A is the son of B. Then which of the following means I is the daughter of G?
I#V*Y@G
I#V*Y$G
G@Y#I*U
G@Y#U*I
None of these
Solution:
From the given equations we can say that Y and G are husband wife, and V & I are their son and daughter respectively.

Q2. If X>P>Q≥R, X = Y and X ≤ Z then which of the following is also true?
Y > R
R > Z
Q > Y
Q > Z
None of these

Q3. In a certain code language “781’ means ‘rose is red’, ‘276’ means ‘old is gold’ and ‘698’ means ‘old looks red’ then which of the following could be the code for ‘is’?
1
2
4
7
None of these

Directions (4): In each of the questions /set of questions below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the two given conclusions logically follows from the information given in the statement. 

 Q4. Statements: 
 J = M ≥ P, N > R, J > S
Conclusions: 
 I. S = P
 II. J > P
Only Conclusion I follows.
Only Conclusion II follows.
Either Conclusion I or II follows.
Neither Conclusion I nor II follows.
Both Conclusions I and II follow

Q5. In a row of boys, Ram is fifteenth from the left end and his brother Roy is eighteenth from the right end. If both of them interchange their places, Ram becomes twenty ninth from the left end. How many boys are there in the row?
47
48
46
Cannot be determined
None of these
Solution:
After interchange of their places Ram’s positions is 29th from the left
∴ Total number of boys = (29 + 18 – 1) = 46

Q6. 8% of the voters in an election did not cast their votes. In this election, there were only two candidates. The winner by obtaining 48% of the total votes defeated his contestant by 2300 votes. The total number of voters in the election was:
61,000
63,500
57,500
67,500
65,000
Solution:

Q7. A jar has 60 litres of milk. From the jar, 12 litres of milk was taken out and replaced by an equal amount of water. If 12 litres of the newly formed mixture is taken out of the jar, what is the final quantity of milk left in the jar?
38.4 litres
40 litres
36 litres
28.6 litres
36.5 litres
Solution:

Q8. A plane left 30 minute later than its schedule time to reach destination 1500 km away. In order to reach in time, it increased its speed by 250 km/hr. What is its original speed?
1000 km/hr
750 km/hr
600 km/hr
800 km/hr
650 km/hr
Solution:

Q9. In how many ways can 7 Indians, 5 Pakistanis and 6 Dutch be seated in a row so that all persons of the same nationality sit together? 
3!
7!5!6!
3!.7!.5!.6!
182
7!.6!.5!/3!
Solution:
Required ways = 3! × 7! × 5! × 6!

Q10. There are 8 consonants and 5 vowels in a word jumble. In how many ways can we form 5 -letter words having three consonants and 2 vowels?
67200
8540
720
Data Inadequate
None of these
Solution:

Directions (11-15): In each of the question given below a/an idiom/phrase is given in bold which is then followed by five options which then tries to decipher its meaning as used in the sentence. Choose the option which gives the meaning of the phrase most appropriately in context of the given sentence. 

Q11. He has a chip on his shoulder for being abandoned by his parents in his childhood.
when someone has a responsibility more than he can bear
when someone is upset about something that happened a while ago
when someone has an experience more than his age
when someone is happy after remembering the old memories
when someone is thankful for what happened a while ago
Solution:
chip on his shoulder- when someone is upset about something that happened a while ago

Q12. The little one spilled the beans about the surprise vacation we had planned.
to hide a secret
to reveal immediately what is meant to be revealed later
to cancel a plan
to keep any plan in abeyance
to disclose a secret
Solution:
spilled the beans- to disclose a secret

Q13. I have decided that come hell or high water I will become an engineer.
possible obstacles in your path (will not stop you)
possible opportunities in your path
possible links that makes you go higher
possible delays in completing your task
None of the above
Solution:
come hell or high water- possible obstacles in your path (will not stop you)

Q14. She is always taunting others and hurting their sentiments. I just wish someone would give her a taste of her own medicine.
when someone becomes sick and has to taste a medicine
when someone suffers a bane
When someone receives the same treatment, usually negative, that he/she gives to others
when someone has to visit a doctor often
when someone has to face the consequences of what he planned for others
Solution:
taste of her own medicine- When someone receives the same treatment, usually negative, that he/she gives to others

Q15. When he was detected with diabetes, he quickly jumped on the bandwagon and joined the Zumba dance class.
to quickly visit a doctor
to immediately join a community
to quickly start doing exercise
to board a private vehicle and leave
to join a popular activity or trend
Solution:
jumped on the bandwagon- to join a popular activity or trend