TOD




Directions (1-5): The following questions are based on the five three-digit numbers given below:
       972  526  487  359  251 

 Q1. If the positions of the first and second digits are interchanged, then which of the following will be third highest number?
359
972
526
487
251
Solution:
972    526  487  359  251
792    256  847  539  521

Q2. If 2 is added to the sum of the digits of each of the above numbers how many will be multiples of 5?
None
One
Two
Three
None of these
Solution:
972   526  487  359  251
20    15     21     19   10

Q3. If 1 is subtracted from the last digit of each of the above numbers then the sum of the digits of how many of them are prime numbers?
None
Two
One
Three
All five
Solution:
972  526   487  359   251
971  525   486  358  250
17                               7

Q4. If the digits in each of the above numbers are written in reverse order then which will be the second highest number?
251
359
487
526
972
Solution:
 972   526  487  359  251
 279   625  784  953  152

Q5. If the positions of the digits of each of the numbers are changed such that the first becomes second, second becomes third and third becomes first then which of the following number will be the highest?
972
526
487
251
359
Solution:
 972   526   487  359  251
 297   652   748  935  125

Directions (6-10): In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below each sentence, there are five options and each blank is to filled with the same word given below to make the sentence correct. Fill up the sentences with the correct word. 

Q6. (I) Dean silently hoped the call wasn't some ........... effort to restore their relationship, which to his mind was thankfully finished. 
(II) Owing to more or less herbivorous habits, the intestine is exceedingly elongate and much ..........., being several times larger and of a greater caliber than after the metamorphosis.
confusing
tough
convoluted
clandestine
vague
Solution:
convoluted- complex, intricate or complicated.

Q7. (I) The government has spent hundreds of millions of dollars trying to unearth a solution to the fuel ............ 
(II) The labor secretary believes outsourcing could be the remedy for our employment ............
transparent
pandemonium
rigid
complex
conundrum
Solution:
. conundrum- brain-teaser; difficult question or riddle; enigma.

Q8. (I) He savored and toyed with her simultaneously, daring her to ........... the desire burning through her body. 
(II) Damian gritted his teeth, unable to ........... the blow that could destroy them all in a blink without taking out Sofia as well.
unleash
bounded
compelled
forced
leash
Solution:
unleash- to let go; to release.

Q9. (I) My wife was biting her lip and tears began .......... down her cheeks. 
(II) A rug would help, but it wouldn't stop the wind from climbing the insulationless walls or ........... through the gaps around the mopboards.
shaking
stirring
seeping
penetrating
falling
Solution:
seeping- leaking.

Q10. (I) The growing anger in Japanese society is so .......... that the ruling class is terrified. 
(II) It created ........... excitement about the video's distribution and potential accessibility.
overwhelming
potable
intangible
palpable
pitiable
Solution:
palpable- capable of being touched, felt or handled.

Q11. Two trains A and B start from two opposite points towards each other. The speed of train A is 54 kmph and speed of train B is 72 kmph. After meeting to train A, train B completes the remaining distance in certain time t. After meeting B, the distance covered by train A in the given time t is approximately what percent of total distance between these two trains?
26%
32%
30%
36%
24%
Solution:

Q12. The working efficiency of Rohit is three fourth of that of Rohan. Rohit can complete a certain work in 16 days. They started working together and after some days Rohit was replaced by a third person Rony whose efficiency is four fifth of Rohan’s efficiency and the remaining work is completed in 2 days. Find for what time Rohit worked with Rohan?
8.4 days
3.8 days
4.8 days
2.4 days
4.2 days
Solution:

Q13. Three friends x, y and z enter into a business by investing the amount in the ratio of 3 : 4 : 5. After 5 month y withdraws Rs. 5000 and at the same time x invests an additional amount equal to two-fifth of the initial amount invested by z. After 10 months if profit earned by x is equal to the total profit earned by y and z together than find the initial amount invested by z.
Rs. 2500
Rs. 2000
Rs. 3000
Rs. 5000
Rs. 4000
Solution:

Q14. Three persons Dev, Deepak and Dudhiya Singh run a race. The probability of completing the race by them is 1/3, 2/5 and 4/5 respectively. Find the probability that at least two persons complete the race.
12/25
38/75
17/35
26/49
37/75
Solution:

Q15. How many numbers of four digits can be formed using the digits 2, 3, 5, 4 and 6 which are divisible by 4 without repeating the digits?
64
32
24
36
60
Solution:

               

No comments