TOD




Q1. India broke into the top 100 in the World Bank’s Ease of Doing Business rankings, notching up the biggest improvement among all countries on the back of big gains on a number of measures. Which country has topped in Ease of Doing Business rankings 2017?
Norway
Singapore
New Zealand
Switzerland
Denmark
Solution:
India broke into the top 100 in the World Bank’s Ease of Doing Business rankings, notching up the biggest improvement among all countries on the back of big gains on a number of measures. New Zealand has topped in Ease of Doing Business rankings 2017.

Q2. China-sponsored Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) approved USD 2 million loan (Rs. 13,000 crores) for five projects in-
Gujarat
West Bengal
Assam
Kerala
Andhra Pradesh
Solution:
China-sponsored Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) approved USD 2 million loan (Rs. 13,000 crores) for five projects in Andhra Pradesh. The five projects include two roads and buildings department, one each for rural safe drinking water department, municipal and urban development department and Panchayat Raj department.

Q3. Name the Union Minister for Agriculture & Farmers Welfare who has recently inaugurated the World Fisheries Day Celebrations.
Hardeep Singh Puri
Thaawar Chand Gehlot
Radha Mohan Singh
Jual Oram
Chaudhary Birender Singh
Solution:
Every year 21st November is celebrated all over the world as World Fisheries Day. Shri Radha Mohan Singh, Union Minister for Agriculture & Farmers Welfare inaugurated the World Fisheries Day Celebrations. This year’s theme is “2022 Ka Hai Sapna … Kisan Ki Aay Ho Dugna - Sankalp Se Siddhi”.

Q4. Name the Acclaimed South African Indian-origin AIDS researcher who has been appointed as a UNAIDS Special Ambassador for Adolescents and HIV.
Dr. Asima Chatterjee
Prof. Quarraisha Abdool Karim
Dr. Sunetra Gupta
Prof. Aditi Pant
Dr. Suman Sahai
Solution:
Acclaimed South African Indian-origin AIDS researcher Professor Quarraisha Abdool Karim has been appointed as a UNAIDS Special Ambassador for Adolescents and HIV.

Q5. Name the Veteran journalist who was presented with the 'Life Time Achievement Award' by the Indian Mountaineering Foundation (IMF).
Debvrat Bhattacharya
Aniket Bannerjee
Saurabh Pant
Manik Banerjee
Prakash Mondal
Solution:
Veteran journalist Manik Banerjee, who is also an acclaimed mountaineer was presented with the 'Life Time Achievement Award' by the Indian Mountaineering Foundation (IMF).

Directions (6-7): Read the given information carefully and answer the given question. 
Point N is 8m to the west of Point O. Point P is 4m to the south of Point O. Point Q is 4m to the east of Point P. Point R is 6m to the north of Point Q. Point S is 8m to the west of Point R. Point T is 2m to the south of Point S.

Q6. How far and in which direction is Point T with respect to Point N?
4m to the east
8m to the west
4m to the west
8m to the east
6m to the south
Solution:

Q7. If point T is 4m to the north of point E, then what is the distance between E and Q?
11m
8m
15m
5m
9m
Solution:

Directions (8-9): Study the following information carefully and answer the given questions: 
P, Q, R, S, T, U, V, W, X and Y are ten members of the family. P is married to Y. Q is daughter of X. Y and X are brothers. T is sister of Q. U is mother-in-law of P. X is the son of V. R is the mother of T. S is the son of R. W is the mother-in-law of Y.

Q8. How is Y related to T?
Uncle
Aunt
Father
Mother
Brother
Solution:
(8-9)

Q9. How is V related to Q?
Grandfather
Sister
Grandmother
Mother
Father

Q10. Shruti correctly remembers that her mother’s birthday is before twenty-third April but after nineteenth April, whereas her sister correctly remembers that their mother’s birthday is not on or after twenty-second April. On which day in April is definitely their mother’s birthday?
Twentieth
Twenty-first
Twentieth or twenty-first
Cannot be determined
None of these
Solution:
According to Shruti, Shruti’s mother birthday on=20 April or 21 April or 22 April
According to Shruti’s sister birthday of their mother not on 22nd April or after 22nd April
So birthday is on= Either 20th April or 21st April

Q11. A farmer bought two cows for Rs 18,500. He sold one at a loss of 20% and the other at a profit of 20%. If the selling price of each cow is the same, then their cost prices are respectively?
10,000 and 9,500
11,500 and 8,000
12,000 and 7,500
10,500 and 9,000
None of these
Solution:

Q12. A shopkeeper gave an additional 15 per cent concession on the reduced price after giving 25 per cent standard concession on an article. If Arpita bought that article for Rs. 2040, what was the original price?
Rs. 3200
Rs. 3400
Rs. 2800
Rs. 3000
None of these
Solution:

Q13. A bag contains 5 blue, 7 black and 3 brown balls. 3 balls are drawn randomly. What is the probability that the balls drawn contain balls of different colours ?
4/13
3/13
6/13
8/13
None of these
Solution:

Q14. A person started his journey in the morning. At 11 am he covered 3/8 of his journey and on the same day at 4 : 30 pm he covered 5/6 of the journey. At what time did he start his journey ?
6 am
5 : 30 am
7 am
6 : 30 am
None of these
Solution:

Q15. Vessels A and B contain mixture of milk and water in the ratios 3 : 4 and 3 : 2 respectively. In what ratio should quantities of mixtures be taken from A and B to form a mixture in which milk to water is in the ratio 6 : 5 ?
2 : 15
4 : 15
7 : 15
2 : 3
3 : 15
Solution:

Directions (16-20): In each question, the word at the top is used in five different ways, numbered to (a) to (e), Choose the option in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE. 

Q16. Early
She arrived early to help with the preparations.
Early in his career he moved to the city.
They were trailing by a touchdown early in the fourth quarter.
The early part of the book is better than the later part.
They decided to make a early night of it.
Solution:
Replace 'a' with 'an'. We use an before words that start with a vowel sound, and a when they start with a consonant sound.
(e) They decided to make "an" early night of it.
Early- at or near the beginning of a period of time or a process, activity, series, etc,before the usual or expected time, early on- at or during an early point or stage, always used before a noun -Happening near the beginning of a process, activity, series, etc.
make an early night of it- to go home or go to bed early

Q17. Time
The two events were separated by time and space.
I did some work on my house during my vacation time.
He told us the story about the time he bought his first car.
He is someone you can depend in times of crisis.
There comes a time when children leave their parents and start families of their own.
Solution:
He is someone you can depend "on" in times of crisis.
Time- the thing that is measured as seconds, minutes, hours, days, years, etc.An occurrence of an action or event : an instance of something happening or of someone doing something, often used with come

Q18. Back
Please move to the back of the elevator to make room for others.
She was carrying her little daughter on her back.
The book has fallen down the back of the couch.
The thought of retiring and moving out into the country has been about the back of her mind for many years.
She went behind his back and spoke directly to his supervisor.
Solution:
The thought of retiring and moving out into the country has been in the back of her mind for many years.
at/in the back of your mind- in the part of your mind where thoughts and memories are kept — used to describe ideas, memories, etc., that someone has but that are not usually thought about or not perfectly remembered
Back- the rear part of the body : the part of the body that is opposite to the stomach and chest and that goes from the neck to the top of the legs
Back-the side or surface of something that is opposite the front or face : the rear side or surface of something — usually singular
behind someone's back- without someone's knowledge : in secret

Q19. Stand
It's time for everyone who cares about this issue to stand up and be counted.
The army is preparing to make a stand against the enemy.
We can stand tall and take pride in what we've accomplished.
The trees' red leaves stood out against the gray sky.
He asked me to stand out for him while he was away.
Solution:
Replace "in" with" out" . He asked me to stand "in" for him while he was away.
stand in [phrasal verb]- to take the place of (someone who is away for a time)
stand up and be counted : to make your opinions or beliefs publicly known especially when such action may cause trouble, a strong effort to defend yourself or oppose something
stand out- to be easily seen or noticed

Q20. Watch
They have a rookie on the team who is fun at watch.
People are watching this presidential race very carefully/closely.
Watch what you're doing! You almost hit me.
Can you watch the dog for us this weekend?
You will want to watch that it doesn't happen again.
Solution:
Replace "at" with "to". They have a rookie on the team who is fun to watch.
watch- to look at (someone or something) for an amount of time and pay attention to what is happening, to be careful about (something) — usually used in commands, not used in progressive tenses, [+ object] : to make sure that something bad or unwanted does not happen

               

No comments