TOD




Q1. Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa is on a four-day visit to which of the following country in first week of June 2018?
Brazil
Portugal
France
Russia
China
Solution:
Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa is on a four-day visit to Brazil. He is scheduled to visit various operational and training units as well as interact with senior officials of the Brazilian Air Force.

Q2. The Nagarhole National Park, a part of the Nilgiri Biosphere Reserve, is located in which Indian state?
Madhya Pradesh
Rajasthan
Bihar
Karnataka
Maharashtra
Solution:
Nagarhole National Park (also known as Rajiv Gandhi National Park), is a national park located in Kodagu district and Mysore district in Karnataka state in South India. This park was declared the thirty seventh Project Tiger tiger reserve in 1999. It is part of the Nilgiri Biosphere Reserve.

Q3. 'Dhopkhel' is a famous traditional game of which Indian state?
Odisha
Rajasthan
Tamil Nadu
Maharashtra
Assam
Solution:
Dhopkhel, also transliterated dhop khel and dhoop khel is a traditional ball game played in the Indian state of Assam.

Q4. Dr. Babasaheb Ambedkar International Airport is an international airport serving the city of-
Jaipur
Nagpur
Kanpur
Raipur
Bhagalpur
Solution:
Dr. Babasaheb Ambedkar International Airport is an international airport serving the city of Nagpur, Maharashtra.

Q5. Who is the Present Chairman of Delhi-Headquartered DRDO?
K Sivan
Sanjay Mitra
C Venkatesan
P R Chopra
Sachaar Mahadevan
Solution:
DRDO Chairman- Sanjay Mitra, Headquarters- New Delhi.

Directions (6-10): These questions are based on the following set of numbers.
 3 4 6 6 7 8 9 1 1 2 3 3 6 6 8 3 4 7 4 4 5 9 8 2 3 5 7 3 9 1 3 8 4 5 9 6 8 6 3 4 7 5 2 3 5 1 

Q6. how many 6’s in the above arrangement which is immediately preceded by perfect square number ( 1 is also square number)?
One
Three
Two
Four
None of these
Solution:
46, 96

Q7. How many 4’s in the above arrangements which is immediately followed by odd digit but not immediately preceded by odd digit?
None
Three
Two
One
Four
Solution:
445, 845

Q8. Which of the following digit is 3rd to right of 13th from right end in the above arrangements?
4
6
3
7
8
Solution:
3rd to right of 13th from right end =10th from right end= 8

Q9. If all the odd digits are deleted from the above arrangements, then which of the following digits is 4th to left of 5th from right end?
4
8
2
6
None of these
Solution:
4th to left of 5th from right end= 9th from right end= 8

Q10. If 1 is subtracted from each odd number and 2 is added to each even in the number 4623957, then how many digits will appear twice in the new number thus formed?
Only 8
Only 8 and 6
8, 6 and 4
2, 4 and 6
None of these
Solution:
4623957= 6842846 Digits will appear twice= 6, 8 and 4.

Directions (11-15): In each of the questions given below a sentence which is divided into 5 parts out of which one part has an error in it. It is then followed by 5 options out of which one is your answer. Choose the option which gives the grammatically incorrect part as answer. 

Q11. What unites them is the fact(A)/ that they are both matinee(B)/ idles, who seem to be relying(C)/ on popularity acquired from cinema to(D)/ catapult them into political State power(E).
A
B
C
D
E
Solution:
Replace ‘idles’ with ‘idols’
Idle- empty; vacant
Idol- a cultural icon, or especially popular person.

Q12. Instead getting into the thick(A)/ of action, Rajinikanth has focused(B)/ on creating a strong(C)/ infrastructure for(D)/ the yet-to-be-launched political party(E).
E
D
C
B
A
Solution:
‘Instead’ should be followed with ‘of’.

Q13. The notification specifies a minimum age of(A)/ 40 years and minimum qualification of graduation(B)/ from a recognizing university or institute(C)/ while higher qualification will(D)/ be an added advantage(E).
A
C
E
D
B
Solution:
Replace ‘recognizing’ with ‘recognized’.

Q14. We want to make the youth and farmers aware(A)/ during this tour. We will not talk about(B)/ parties or their candidates. But(C)/ we will appeal to the voters to scrutinized(D)/ the work of the sitting MLAs of their areas(E).
A
E
B
C
D
Solution:
Replace ‘scrutinized’ with ‘scrutinize’ as ‘to’ is always followed by the first form of the verb.

Q15. The conference will cover(A)/ both classical and modern elements of Hindi(B)/ and we intends to get(C)/ delegates and scholars of Hindi(D)/ from all over the world(E).
D
A
C
B
E
Solution:
Replace ‘intends’ with ‘intend’ as the subject preceded is plural.

Directions (16-20): Find the approximate value of the following questions. 

Q16. 424.99 × 23.95 ÷ 8.05 =?
1300
1225
1325
1275
1375
Solution:


Q17. 25.05 × 123.95 + 388.999 × 15.001 =?
9000
8950
8935
8975
8995
Solution:


Q18. 561 ÷ 35.05 × 19.99 =?
320
330
315
325
335
Solution:


Q19. √625.04 × 16.96 + 136.001 ÷ 17 =?
418
441
425
433
546
Solution:


Q20. 32.05% of 259.99 =?
92
88
78
90
83
Solution: