Reasoning Quiz for IBPS RRB Prelims: 6th August 2018

Dear Aspirants,

Reasoning Quiz for IBPS RRB Prelims: 3rd August 2018

Reasoning Questions for IBPS RRB 2018

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams like IBPS RRB is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the study plan and the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.



Directions (1-5): In these questions, relationship between different elements are shown in the statements. These statements are followed by two conclusions. Give answer 

Q1. Statements: W>R>K=S, R≥N=P 
Conclusions: 
I.W>P
II. R=S
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follows.
Solution:
I. W>R≥N=P, true II. R>K=S, not true

Q2. Statements: T>K≤R=M 
Conclusions: 
I.T>R
II. K≤M
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follows.

Q3. Statements: V≥M, A>M, R≤V 
Conclusions: 
I.V>A
II. M=V
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follows.
Solution:
I.V≥M not true
II. not true
So, neither I nor II is true.

Q4. Statements: P<Q<C≤M=F
Conclusions: 
I.Q≤F                    
II.Q<F
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follows.
Solution:
I. Q<C≤M=F, not true
II. Q<C≤M=F, true
So, only II is true.

Q5. Statements: W≤Y>Z=X>P>J 
Conclusions: 
I.Y>P
 II. Z

If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follows.

Directions (6-10): Each of the questions below consist of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer 

Q6. How many daughters does K have?
 I. L and N are the only sisters of M.
 II. N’s mother is K who has only one son.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
From both statement (i) and (ii) , K has two daughter.

Q7. How is Sushma related to Nandini? 
I. Sushma’s husband is the only son of Nandini’s mother. Nandini is a female.
II. Sushma’s brother and Nandini’s husband are cousins.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

Q8. All children are facing north, How many children are there between M and P in a row of children? 
I. M is fifteenth from the left in the row. 
 II. P is exactly in the middle in a row and there are ten children towards his right.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.

Q9. Who among P, Q, R, S and T is the heaviest?
I. Q is heavier than R and T but lighter than only S. 
II. R is third from the top when they are arranged in descending order of their weight and is heavier than T and P. (a) (b) (c) (d) (e)
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are necessary to answer the question. if the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
From statement (i), S is heaviest because it is given that Q is lighter than only S.

Q10. How is ‘go’ written in a code language? 
I. ‘you may go’ is written as ‘pit ja ho’ in that code language. 
II. ‘he may come’ is written as ‘ja da na’ is that language. (a) (b) (c) (d) (e)
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
If the data in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.

Directions (11-15): Study the information and answer the following questions. In a certain code ‘always to be right’ is written as ‘4 9 3 2’ 
 ‘right is also just’ is written as ‘9 7 6 5’ 
 ‘come to terms is written as ‘1 3 8’, 
 terms are just’ is written as ‘0 1 6’ and 
 ‘always is’ is written as ‘7 4’. 

Q11. What does ‘6’ represent in this code?
terms
also
are
is
just
Solution:

Q12. Which of the following is the code for ‘right’?
9
7
6
4
4
Solution:

Q13. Which of the following represents ‘always be right terms’?
8413
2419
4389
1250
9042
Solution:

Q14. Which of the following can be coded as ‘86315’ ?
to be are just terms
right to come are terms
be right also is terms
be right also is terms
also come to just terms.
Solution:

Q15. Which of the following is the code for ‘come’?
0
8
1
3
4
Solution:

               

Print Friendly and PDF

No comments