TOD




Q1. ___________ है, जहां नकदी की पूर्ति के लिए बैंकों द्वारा रातोंरात (एक दिन) ऋण का लाभ उठाया जा सकता है.
कॉल मनी
नोटिस मनी
शोर्ट मनी
हाफ मनी
सॉफ्ट मनी
Solution:
The call money market (CMM) the market where overnight (one day) loans can be availed by banks to meet liquidity. Banks who seeks to avail liquidity approaches the call market as borrowers and the ones who have excess liquidity participate there as lenders.

Q2. उस संगठन का नाम बताइए, जो एनबीएफसी द्वारा दिए गए अल्प वित्त को नियंत्रित करता है?
भारतीय रिजर्व बैंक
सेबी
नाबार्ड
सिडबी
IRDAI
Solution:
NBFC & MFI in India, The working and operations of NBFCs are regulated by the Reserve Bank of India (RBI) within the framework of the Reserve Bank of India Act, 1934.

Q3. 2014 में बेंघाज़ी बंदरगाह पर वाणिज्यिक संचालन समाप्त हो गया जब सशस्त्र समूहों ने शहर का नियंत्रण ले लिया. बेंघाज़ी बंदरगाह किस देश में स्थित है?
यमन
लीबिया
कनाडा
पाकिस्तान
सीरिया
Solution:
Commercial operations at Benghazi port ended in 2014 when armed groups took control of the city. The Port of Benghazi is a major seaport in the city of Benghazi, Libya, on the Mediterranean Sea coast within the Gulf of Sidra.

Q4. CAGR एक निवेश की औसत वार्षिक वृद्धि दर है जो एक वर्ष से अधिक समय तक निर्दिष्ट अवधि में निवेश करता है. CAGR से क्या तात्पर्य है -
Compound Annual General Rate
Compound Annual Growth Rate
Compound Annual Growth Ratio
Cancel Annual Growth Rate
Compound Assembly Growth Rate
Solution:
The compound annual growth rate (CAGR) is a useful measure of growth over multiple time periods. It can be thought of as the growth rate that gets you from the initial investment value to the ending investment value if you assume that the investment has been compounding over the time period.

Q5. डॉ वीरेन्द्र कुमार लोकसभा के सदस्य हैं. उनका निर्वाचन क्षेत्र है -
दरभंगा, बिहार
इलाहाबाद, उत्तर प्रदेश
टिकमगढ़, मध्य प्रदेश
हरिद्वार, उत्तराखंड
जयपुर, राजस्थान
Solution:
Dr Virendra Kumar is the member of Lok Sabha. His Constituency is in Tikamgarh, Madhya Pradesh.

Directions (6-10): निम्नलिखित सूचना का ध्यानपूर्वक अध्ययन कीजिये और प्रश्नों का उत्तर दीजिये: 
आठ मित्र A, B, C, D, E, F, G, और H आठ मंजिला इमारत पर रहते हैं. निचली मंजिल की संख्या एक है और अगली मंजिल की संख्या दो है और इसी तरह अंतिम मंजिल तक संख्या आठ हैं. वे सभी अलग-अलग फिल्में पसंद हैं जैसे; डॉन, मर्डर, जानी दुश्मन, कातिल, बाहुबली, ज़हर, डर और खूनी परन्तु यह आवश्यक नहीं कि इसी क्रम में हो. साथ ही वे सभी अलग-अलग रंग पसंद करते हैं जैसे लाल, नीला, सफेद, काला, गुलाबी, बैंगनी, पीला और हरा परन्तु यह आवश्यक नहीं कि इसी क्रम में हो.

व्यक्ति A और हरा रंग पसंद करने वाले व्यक्ति के बीच तीन मंजिल हैं, उनमें से दोनों सम संख्या वाली मंजिल पर रहते हैं लेकिन उनमें से कोई भी ऊपरी मंजिल पर नहीं रहता. F तीसरी मंजिल पर रहता है और ज़हर फिल्म पसंद करता है. H को डॉन फिल्म पसंद है और वह A के ठीक नीचे रहता है. B को हत्या पसंद है. B और H के बीच दो मंजिलों के अंतर हैं. B और G, जो जानी दुश्मन फिल्म पसंद करता है, के बीच केवल एक मंजिल है. C, D, जो पीला रंग पसंद करता है, के ठीक ऊपर रहता है. पीला और बैंगनी रंग पसंद करने वाले व्यक्तियों के बीच दो मंजिलों का अंतर है. गुलाबी रंग पसंद करने वाला व्यक्ति फिल्म खूनी पसंद करता है लेकिन वह विषम संख्या वाली मंजिल पर नहीं रहता. फिल्म बाहुबली पसंद करने वाला व्यक्ति, उस व्यक्ति के नीचे की मंजिल पर रहता है जिसे लाल रंग पसंद है. फिल्म ज़हर पसंद करने वाले व्यक्ति और काला रंग पसंद करने वाले व्यक्ति के बीच जितने लोग रहते हैं उतने ही लोग काला और सफ़ेद रंग पसंद करने वाले व्यक्तिय्लों के बीच रहते हैं. नीला रंग पसंद करने वाला व्यक्ति उस मंजिल के नीचे रहता है जिस पर फिल्म बाहुबली पसंद करने वाला व्यक्ति रहता है. C और E, जिसे फिल्म कातिल पसंद है, के बीच जितनी मंजिल है उतनी ही A और लाल रंग पसंद करने वाले व्यक्ति के बीच हैं. 

Q6. निम्नलिखित में से ऊपरी मंजिल पर कौन रहता है?
B
E
G
D
C
Solution:(6-10)

Q7. निम्नलिखित में से नीला रंग कौन पसंद करता है?
E
B
F
A
H

Q8. निम्नलिखित में से डर फिल्म कौन पसंद करता है?
E
A
G
D
इनमें से कोई नहीं

Q9. यदि C लाल रंग से संबंधित है और E काले रंग से संबंधित है, तो इसी तरह B किससे संबंधित है?
लाल रंग
पीला रंग
हरा रंग
नीला रंग
इनमें से कोई नहीं

Q10. निम्नलिखित में से E किस मंजिल पर रहता है?
तीसरी
चौथी
पांचवी
छठी
दूसरी

Q11. एक रिटेलर ने एक थोक व्यापारी से 400 रुपये की दर से रेडियो सेट खरीदे. उसने अंकित मूल्य को 30% तक बढ़ाया और प्रत्येक सेट पर 8% की छूट दी. तो लाभ प्रतिशत ज्ञात करें?
19%
78.4%
22%
19.6%
16.9%
Solution:

Q12. एक व्यक्ति ने 5 रुपये प्रति रुपये की दर से कुछ वस्तु खरीदी और 4 रुपये प्रति रुपये प्रति वस्तु की दर से समान संख्या में अन्य वस्तुएं खरीदी. उसने प्रकारों को मिलाया और 2 रुपये में 9 वस्तु की दर से बेचा. इस व्यवसाय में उसे 3 रूपये की हानि हुई. उनके द्वारा खरीदी गयी वस्तुओं की कुल संख्या कितनी थी?
1090
1080
540
545
554
Solution:

Q13. निकिता ने 9.50 रुपये प्रति किलो के मूल्य से 30 किलो गेहूं खरीदें और समान मात्रा में 8.50 प्रति किग्रा मूल्य पर अन्य प्रकार के गेहूं खरीदे और दोनों को मिलाया. उसने मिश्रण को 8.90 प्रति किलो रुपये की दर से बेचा. लेनदेन में उसका कुल लाभ या हानि कितनी है?
2 रूपये की हानि
2 रूपये का लाभ
6 रूपये की हानि
6 रूपये का लाभ
4 रूपये का लाभ
Solution:

Q14. एक पुस्तक विक्रेता ने 3 रुपये प्रति पुस्तक की दर से 120 अभ्यास पुस्तकें खरीदी और उनमें से 1/3 को 4 रूपये प्रत्येक की दर से बेचा, उनमें से 1/2 को 5 रूपये प्रत्येक की दर से बेचा और शेष को लागत मूल्य पर बेचा. पुस्तक विक्रेता का कुल लाभ ज्ञात कीजिये?
44%
45%
50%
Solution:

Q15. A,B को एक वस्तु बेचता है और उसके परिव्यय पर 1/5 का लाभ अर्जित करता है. B इसे C को बेचता है, और 20% का लाभ प्राप्त करता है. यदि C इसे 600 रुपये में बेचता है और उसे उसके परिव्यय पर 1/6 की हानि होती है, A का लागत मूल्य कितना है?
600  रूपये
500 रूपये
720 रूपये
800 रूपये
850 रूपये
Solution:

Directions (16-20): Which of the words/phrases (a), (b), (c) and (d) given below is most similar in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage and make it meaningful and coherent. Words in option can be modified according to the tense of the sentence keeping the meaning of root word intact. If none of the options is correct mark (e) as the answer. 

Q16. Energy, in the form of electricity, was used in ancient India, which was called as vaidyutaagni. The same energy was also used as atom bomb in ancient India, which was called as Brahmaastra. In the Mahabharata war, the atom bomb (Brahmaastra) was used and its full description along with all the posterior effects (as observed in Hiroshima) were clearly explained.
former, illustration, rear
new, terms, determined
formation, brawl, spar
latest, asset, forms
None is correct
Solution:
Ancient-belonging to the very distant past and no longer in existence.
synonyms- of long ago, earliest, first, early, past, former, bygone
Description -a spoken or written account of a person, object, or event,a type or class of people or things.
synonyms- account, explanation, elucidation, illustration, representation, interpretation, sort,
variety, kind, style, type, category, order, breed, species
Posterior -further back in position; of or nearer the rear or hind end.
synonyms- rear, hind, back, hinder, rearward

Q17. When you go to a bank, the manager will do many adjustments in the basic pattern of rules of administration in order to help the customer. Without violating the fundamental set-up of the administration, some talented ways may be applied by the manager so that the customers feel happy and the bank is maintained with many customers supporting it.
fight, grapple, finite
consumer, breaching, aiding
extent, few, convey
people, limiting, product
None is correct
Solution:
Customer -a person who buys goods or services from a shop or business. synonyms- shopper, consumer, buyer, purchaser
Violating -break or fail to comply with (a rule or formal agreement), synonyms- contravene, breach, commit a breach of, infringe, infract, break, transgress, overstep
Supporting -bear all or part of the weight of; hold up, give assistance to, especially financially, provide with a home and the necessities of life.
synonyms- hold up, bear, carry, prop up, keep up, bolster up, brace, shore up, underpin, buttress, reinforce

Q18. No figures are available about India, but every year we are enacting new criminal statutes both at the Centre as well as in the states. The triple divorce bill is yet another instance of over criminalization. Even the Supreme Court had noted that incidence of triple divorce is insignificant.
scuffle, trade, free
erratic, limit, restraint
validating, example, meaningless
example, van, spread
None is correct
Solution:
Enacting-make (a bill or other proposal) law, put into practice (an idea or suggestion).synonyms- make law, pass, approve, ratify, validate, sanction, authorize, accept, give the seal of approval to
Instance -an example or single occurrence of something.
synonyms- example, occasion, occurrence, case, representative case, typical case, case in point, illustration, specimen, sample, exemplar
Insignificant -too small or unimportant to be worth consideration, (of a person) without power or influence, meaningless, trivial.

Q19. India is stuck in a collective action problem: It’s not rational for anyone to switch to public transport until everyone else also follows. An individual will stop using his car if the bus is faster, but that is possible only if others also get their cars off the road. Unfortunately, city-development plans have failed to create the right incentives, as is borne out by the preference for private transport.
sadly, inducement, priority
greatly, bear, plug
flight, lovely, kind
stuffing, terms, determined
None is correct
Solution:
Unfortunately -synonyms- unluckily, sadly, regrettably, unhappily, woefully, lamentably, alas
Incentives-a thing that motivates or encourages someone to do something.
synonyms- inducement, motivation, motive, reason, stimulus, stimulant, spur, impetus, encouragement, impulse
Preference-a greater liking for one alternative over another or others, a thing preferred.

Q20. Over the last two decades, several areas of the economy have been deemed sunrise sectors. This billing meant broad recognition of the sector’s potential to generate vast amounts of jobs and revenue. Policymakers put in place measures such as tax breaks to encourage these sectors. In the past, information technology (IT) and biotechnology (BT) were the two most prominent holders of the sunrise-sector tag.
breach, trivial, whip
influence, pass, comply
seen, view, replace
regarded as, uplift, important
None is correct
Solution:
Deemed -regard or consider in a specified way.
synonyms- regard as, consider, judge, adjudge, hold to be, look on as, view as, see as, take to be, take for, class as, estimate as, count, rate, find, esteem
Encourage -give support, confidence, or hope to (someone). synonyms- hearten, cheer, buoy up, uplift, inspire, motivate, egg on, spur on, stir, stir up, whip up, fire up, stimulate, animate, invigorate, vitalize, revitalize,
Prominent -important; famous, projecting from something; protuberant.
synonyms- important, well known, leading, eminent, pre-eminent, distinguished, notable, noteworthy, noted, public, outstanding, foremost.