The Hindu 16/10/2018




Q1. The Minister of State for Commerce & Industry C. R. Chaudhary, attended the 6th RCEP Inter-Sessional Ministerial Meeting (IMM) in Singapore. What does E stands for in RCEP?
Empowered
Economic
Establishment
Environmental
Equal
Solution:
RCEP stands for Regional Comprehensive Economic Partnership. RCEP negotiations were formally launched in November 2012 at the ASEAN Summit in Cambodia.

Q2. Which of the following player recently won Santo Domingo Open trophy?
Rohan Bopanna
Saina Nehwal
Sania Mirza
Leander Paes
Yuki Bhambri
Solution:
Indian tennis legend Leander Paes has won his second Challenger-level title of the season, lifting the Santo Domingo Open trophy with partner Miguel Angel Reyyes-Varela.

Q3. India and ______ have launched their first joint programme for Afghanistan to train its diplomats.
China
Pakistan
The USA
The UK
Japan
Solution:
India and China have launched their first joint programme for Afghanistan to train its diplomats. According to the Indian Embassy in Beijing, Indian Ambassador to Afghanistan, Vinay Kumar hosted 10 Afghan Diplomats who will be travelling to India for the 1st India-China joint training programme for Afghan diplomats

Q4. An emergency plan called GRAP has been implemented in the national capital to combat air pollution. What does A stands for in GRAP?
Air-pollution
Anonymous
Accurate
Air
Action
Solution:
Under the emergency plan called Graded Response Action Plan (GRAP), stringent actions will be implemented based on the air quality of the NCR area.

Q5. Which of the following team won the Junior Hockey Sultan of Johor Cup 2018.
Malaysia
India
Great Britain
Indonesia
Australia
Solution:
In Hockey, Great Britain lifted the 2018 Sultan of Johor Cup. In Johor Bahru, Malaysia, Great Britain defeated India in the final. The other teams in the tournament were Japan, Australia, Malaysia and New Zealand.

Q6. Which of the following Indian state recently won the UN Food and Agriculture Organisation's (FAO) Future Policy Award 2018?
Meghalaya
Uttarakhand
Assam
Manipur
Sikkim
Solution:
The North-eastern state Sikkim won the UN Food and Agriculture Organisation's (FAO) Future Policy Award 2018 for being the world's first 100% organic state.

Q7. An Indian state recently won the UN Food and Agriculture Organisation's (FAO) Future Policy Award 2018 in a ceremony at FAO headquarters. Where is the headquarters of FAO located?
New York
Vienna
Paris
Rome
Geneva
Solution:
UN Food and Agriculture Organisation Headquarters in Italy, Rome. The North-eastern state Sikkim won the UN Food and Agriculture Organisation's (FAO) Future Policy Award 2018 for being the world's first 100% organic state.

Q8. Rashtriya Mahila Kisan Diwas is celebrated on _________.
15th October
23rd December
27th December
11th October
23rd October
Solution:
Rashtriya Mahila Kisan Diwas is celebrated on 15th of October. In 2016, the Ministry had decided to observe 15th October as RMKD to recognise the contribution of women farmers in various aspects of agriculture including sowing, planting, fertilizing, plant protection, harvesting, weeding, and storage.

Q9. The RBI mainly considers retail inflation data while formulating monetary policy. What was the retail inflation in September 2018?
5.13%
3.77 %
3.69%
4.53%
3.2%
Solution:
Data showed retail inflation rose to 3.77 percent in September from 3.69 percent in the previous month. The Wholesale Price Index (WPI)-based inflation stood at 4.53 percent in August and 3.14 percent in September last year.

Q10. Theme for The International Day of Rural Women 2018 is ___________.
Rural women—agents of change fighting poverty, hunger and climate change
Time to recognize rural women and girls as agents of resilience and sustainability
Sustainable infrastructure, services and social protection for gender equality and the empowerment of rural women and girls
Sustainable infrastructure and Global exchange programs for rural women and girls in agriculture
Rural Women-Planting for Food and Jobs and fighting poverty, hunger and climate change for gender equality and the empowerment of rural women and girls
Solution:
The International Day of Rural Women is observed on 15th October. This year's theme is "Sustainable infrastructure, services and social protection for gender equality and the empowerment of rural women and girls".

               

No comments