TOD




Q1. The FTSE Straits Times Index (STI) is a capitalisation-weighted stock market index that is regarded as the benchmark index for the ____________ stock market.
Australia
South Africa
Canada
Thailand
Singapore
Solution:
The FTSE Straits Times Index (STI) is a capitalisation-weighted stock market index that is regarded as the benchmark index for the Singapore stock market.

Q2. KOSPI is the index of all common stocks traded on the Stock Market Division in-
Canada
South Korea
Brazil
China
Singapore
Solution:
KOSPI is the index of all common stocks traded on the Stock Market Division in South Korea.

Q3. Which of the following International Organisation has launched the World Day Against Child Labour in 2002 to focus attention on the global extent of child labour and the action and efforts needed to eliminate it?
International Labour Organization
World Trade Organization
United Nations
World Bank
International Finance Corporation
Solution:
The International Labour Organization (ILO) launched the World Day Against Child Labour in 2002 to focus attention on the global extent of child labour and the action and efforts needed to eliminate it. Every year on June 12 the World Day Against Child Labor is observed to raise awareness of the plight of child laborers worldwide.

Q4. NITI Aayog’s Atal Innovation Mission (AIM) has selected __________________ additional schools for the establishment of Atal Tinkering Labs (ATLs), bringing the total number of ATL schools to 5,441.
7,000
2,000
5,000
3,000
1,000
Solution:
NITI Aayog’s Atal Innovation Mission (AIM) has selected 3,000 additional schools for the establishment of Atal Tinkering Labs (ATLs), bringing the total number of ATL schools to 5,441. The selected schools shall receive a grant of Rs 20 lakh spread over the next five years to establish Atal Tinkering Labs for nurturing innovation and entrepreneurial spirit among secondary school children across India.

Q5. Which country has decided to provide security guarantees to North Korea, in exchange of Pyongyang's firm and unwavering commitment to complete denuclearisation of the Korean Peninsula recently?
United States
China
France
Canada
India
Solution:
The United States has decided to provide security guarantees to North Korea, in exchange of Pyongyang's firm and unwavering commitment to complete denuclearisation of the Korean Peninsula.

Directions (6-10): In each of the questions below. Some statements are given followed by conclusions/group of conclusions numbered I and II. You have to assume all the statements to be true even if they seem to be at variance from the commonly known facts and then decide which of the given two conclusions logically follows from the information given in the statements.

Q6. Statements: 

Some A are not B
All B are D
Some E are D
Conclusions: 
I. Some D are not A is a possibility
II. All E are D
If only conclusion I follows
If only conclusion II follows
If either I or II follows
If neither I nor II follows
If both I and II follow
Solution:

Q7. Statements: 
All B are C
Only K are B
Some E are K
Conclusions: 
I. No E is C
II. All E are C is a possibility
If only conclusion I follows
If only conclusion II follows
If either I or II follows
If neither I nor II follows
If both I and II follow
Solution:

Q8. Statements: 
All E are F
No A is G
No F is A
Conclusions: 
I. No G is F
II. No E is G
If only conclusion I follows
If only conclusion II follows
If either I or II follows
If neither I nor II follows
If both I and II follow
Solution:

Q9. Statements: 
Some A are not K
Some K are not C
All C are D
 Conclusions: 
I. All C can be A
II. All K can be D
If only conclusion I follows
If only conclusion II follows
If either I or II follows
If neither I nor II follows
If both I and II follow
Solution:

Q10. Statements: 
 All B are A
 Some D are C
 No A is D
Conclusions: 
I. Some D are not A is a possibility
II. Some B are C
If only conclusion I follows
If only conclusion II follows
If either I or II follows
If neither I nor II follows
If both I and II follow
Solution:

Q11. Bhavya marked the price of mobile by 75/2% above of its cost price. He also offered a discount of 100/11% on marked price. If Bhavya earned a profit of Rs. 1300 in this transaction then find the cost price of mobile.
Rs. 5400
Rs. 6000
Rs. 5200
Rs. 4000
Rs. 8000
Solution:

Q12. The ratio of length of two trains A and B is 4 : 5 and ratio of their speed is 3 : 2 respectively. If train A and B crosses a 500m long platform in 30 sec and 50 sec respectively. Then find the length and speed of train B.
500m, 20m/sec
500m, 30m/sec
600m, 20m/sec
600m, 30m/sec
400m, 25m/sec
Solution:

Q13. A is 20% more efficient than B. A and B together started a job. After working 6 days, A got ill and reduced his efficiency by 50%. If the whole job is completed in 57/4 days, then in how many days a can complete the job alone.
24 days
18 days
27 days
22 days
32 days
Solution:

Q14. In a bag there are 6 black, 9 yellow and some white balls. A ball is randomly selected and the probability that the ball is white is ¼. Find the total number of balls in bag.
25
20
22
24
19
Solution:

Q15. Ramesh married Jyoti 5 year before from now. If the ratio of age of Ramesh 3 year hence and age of Jyoti 3 year before is 3 : 2 and average of present age of Ramesh and Jyoti is 20 years. Find the age of Jyoti at the time of marriage.
19 years
17 years
14 years
12 years
23 years
Solution:

Directions (16-20): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.
(A)
Five months have passed almost to the day, and the roadmap is yet to be published.
(B) Time is passing and the honeymoon period that the public gives to all new governments will soon be over.
(C) On July 8, the finance minister promised us a roadmap for investment and employment growth within 90 days.
(D) That, and not the nitpicking context of economic orthodoxy should be driving the consideration of his proposal to use forex reserves.
(E) Soon, the discontent will begin to mount.

Q16. Which of the following will be the FIRST sentence after the rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
CABED is the correct sequence; C

Q17. Which of the following will be the SECOND sentence after the rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
A

Q18. Which of the following will be the THIRD sentence after the rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
B

Q19. Which of the following will be the FOURTH sentence after the rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
E

Q20. Which of the following will be the LAST(FIFTH) sentence after the rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
D