TOD




Q1. Recently who has been appointed as the new Director General of Ordnance Factories (DGOF) and Chairman of the Ordnance Factory Board (OFB)
Sunil Kumar Chourasia
Kalyan Krisgnamurty
Alok Kumar Verma
Vishal Kaul
Uttam Dhillon
Solution:
Shri Sunil Kumar Chourasia, Indian Ordnance Factories Service Officer (IOFS), has been appointed as the new Director General of Ordnance Factories (DGOF) and Chairman of the Ordnance Factory Board (OFB) w.e.f. 1st December, 2017.

Q2. Who is the present Chief Minister of Uttar Pradesh?
Akhilesh Yadav
Nitish Kumar
Yogi Adityanath
Tarun Gogai
Virbhadra Singh
Solution:
Yogi Adityanath is an Indian priest and Hindu nationalist politician who is the current Chief Minister of Uttar Pradesh, in office since 26 March 2017. He has been the Member of Parliament from the Gorakhpur constituency, Uttar Pradesh for five consecutive terms since 1998.

Q3. Egypt is a country linking northeast Africa with the Middle East. Capital of Egypt is?
Cairo
Colombo
Khartoum
Havana
Nairobi
Solution:
Cairo is the capital and largest city of Egypt.

Q4. The Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) was founded in Baghdad,Iraq in which year?
1940
1960
1950
1980
1970
Solution:
The Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) is a permanent, intergovernmental Organization, created at the Baghdad Conference on September 10–14, 1960, by Iran, Iraq, Kuwait, Saudi Arabia and Venezuela. The five Founding Members were later joined by nine other Members: Qatar (1961); Indonesia (1962) – suspended its membership from January 2009-December 2015; Libya (1962); United Arab Emirates (1967); Algeria (1969); Nigeria (1971); Ecuador (1973) – suspended its membership from December 1992-October 2007; Angola (2007); and Gabon (1975) - terminated its membership in January 1995 but rejoined in July 2016. OPEC had its headquarters in Geneva, Switzerland, in the first five years of its existence. This was moved to Vienna, Austria, on September 1, 1965.

Q5. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved setting up of National Nutrition Mission (NNM) with a three year budget of ______________ commencing from 2017-18
Rs.10,018 crore
Rs.8,081 crore
Rs.8,840 crore
Rs.10,118 crore
Rs.9,046 crore
Solution:
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved setting up of National Nutrition Mission (NNM) with a three year budget of Rs.9046.17 crore commencing from 2017-18. The program through the targets will strive to reduce the level of stunting, under-nutrition, anemia and low birth weight babies.

Directions (6-8): Question consists of Five statements followed by five conclusions. Consider the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions does not logically follow from the given statements using all statements together. 

Q6. Statements: Some red are blue. All blue are white. No white is violet. All black is violet. Some black is brown. 
Conclusions:
Some red is not violet.
Some blue is not violet.
Some brown is not white.
Some black is not white.
Some red is not brown.
Solution:

Q7. Statements: All train are bus. Some bus are truck. All truck are car. No car is airplane. All bike are airplane.
Conclusions:
All train being truck is a possibility.
No truck is airplane.
No bike is car.
All bike being truck is a possibility.
Some bus is car.
Solution:

Q8. Statements: Some man are king. Some king are boy. All boy are child. Some child girl. All girl are women.
Conclusions:
Some king are child.
Some man are boy.
Some child are women.
All king being girl is a possibility.
None of these.
Solution:

Directions (9-10): In the questions below are given two conclusions followed by five set of statements. You have to choose the correct set of statements that logically satisfies given conclusions either definitely or possibly. Assume the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. 

 Q9. Conclusions: Some Q is P. Some R is not S.
Statements:
Some P is Q. No Q is R. All R is S. Some R is T.
Some P is T. All T is Q. No T is R. All S is R.
Some P is R. All R is Q. No Q is S. Some S is T.
Some R is S. All S is Q. No Q is T. All P is T.
None of these.
Solution:

Q10. Conclusions: Some P is O. Some L is P.
Statements:
Some L is M. All M is N. Some N is O. All O is P.
Some L is N. All N is P. Some P is M. All M is O.
All O is L. Some L is M. Some M is N. All N is P.
Some L is P. All P is M. Some M is N. All N is O.
None of these
Solution:

Q11. The average marks in Math subject of a class of 32 students is 72. If the marks of two students were misread as 66 and 72 in place of 74 and 82 respectively, then what would be the correct average(upto two decimal place)?
68.52
69.56
72.56
74.65
66.54
Solution:

Q12. The total marks obtained by a student in History, Psychology and Geography together is 140 more than the marks obtained by him in Psychology. What are the average marks obtained by him in History and Geography together ?
70
65
68
Cannot be determined
None of these
Solution:

Q13. Raghu’s present age is two times his son’s present age and three fifth of his father’s present age. The average of the present age of all of them is 38 years. What is the difference between Raghu’s son’s present age and Raghu’s father’s present age ?
48 years
42 years
52 years
Cannot be determined
None of these
Solution:

Q14. A boatman can row his boat at 16 km/h in still water. He rows from a point A to B upstream and returns from B to A downstream in a total time of 8 hours. If distance between A to B is 48 km, what is the speed of stream?
8 km/h
4 km/h
6 km/h
3 km/h
None of these
Solution:

Q15. The ratio of length of a rectangle and height of a cylinder is 3 : 4 and also ratio of breadth of rectangle and diameter of cylinder is 1:2 . The ratio of length to breadth of rectangle is 3:1.If perimeter of rectangle is 112 m then what is the volume of cylinder?
32,596
38,286 m³
34,496 m³
28,896 m³
None of these
Solution:

Directions (16-20): In the sentence given below there is a blank which is to be filled with the options given below. Find out the appropriate pair of words in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. 

Q16. Indian information technology industry is going through a challenging _____ , when the traditional business is being disrupted and companies have to identify their own path to non-linear growth.
inflation, trade
requirement, company
phenomenon, place
law, economy
phase, stage
Solution:
Option E is the most appropriate pair of words.

Q17. We take tens of thousands of breaths per day; yet, it is quite possible that we may spend our whole lifetime without ever _________ about whether we can improve the quality of breathing.
spending, implying
deleveraging,
component, reasoning
pondering, ruminating
utilization, targeting
Solution:
Option D is the most appropriate pair of words.

Q18. Judges will ______ the performances based on their artistic and technical features.
fine, attempt
lower, down
score, mark
turn, back
influence, privatization
Solution:
Option C is the most appropriate pair of words.

Q19. The cow over multiple eras assumed a holy ______ . It draws respect by a culture, as though it was a crucial family member .
amazing, bigger
dimension, representation
status, place
figure, growth
drastic, jubilant
Solution:
Option C is the most appropriate pair of words.

Q20. The effect of the new policy will be unknown for the ______ future.
instant, retrograde
immediate, near
coming, reaction
target, shift
next, alteration
Solution:
Option B is the most appropriate pair of words.