TOD




Q1. The Union Budget 2018-19 has doubled the allocation on Digital India programme to Rs __________ crore in 2018-19.
Rs 1231 crore
Rs 16321 crore
Rs 3073 crore
Rs 7029 crore
Rs 10123 crore
Solution:
Department of Science & Technology will launch a Mission on Cyber Physical Systems to support establishment of centres of excellence for research, training and skilling in robotics, artificial intelligence, digital manufacturing, big data analysis, quantum communication and internet of things. The Budget doubled the allocation on Digital India programme to Rs 3073 crore in 2018-19.

Q2. To further Broadband access in villages, the Government has proposed to set up ____________ wifi hotspots to provide net connectivity to five crore rural citizens.
five lakh
two lakh
four lakh
six lakh
eight lakh
Solution:
To further Broadband access in villages, the Government proposes to set up five lakh wifi hotspots to provide net connectivity to five crore rural citizens. The Finance Minister allocated Rs. 10000 crore in 2018-19 for creation and augmentation of Telecom infrastructure.

Q3. The country’s largest lender, SBI has slashed charges for non-maintenance of AMB in savings accounts by nearly 75 percent. AMB stands for-
Average Monthly Bill
Average Monthly Balance
Average Minimum Balance
Annually Monthly Balance
Average Maximum Balance
Solution:
The country’s largest lender, SBI has slashed charges for non-maintenance of Average Monthly Balance (AMB) in savings accounts by nearly 75 percent. The revised charges will be effective from April 01, 2018 and will benefit over 25 crore customers.

Q4. Which Bank has launched instant overdraft ‘InstaOD’ facility for MSME (Micro, Small and Medium Enterprises) customers in a completely online and paperless manner recently?
State Bank of India
ICICI Bank
Punjab National Bank
Axis Bank
Kotak Mahindra Bank
Solution:
ICICI Bank has launched instant overdraft ‘InstaOD’ facility for MSME (Micro, Small and Medium Enterprises) customers in a completely online and paperless manner. Customers can get overdraft facility up to Rs 15 lakh for a year anytime, anywhere using the bank’s Internet and mobile banking app.

Q5. Who is the chairman the three-member Water Disputes Tribunal constituted by center to adjudicate the dispute between Odisha and Chhattisgarh over sharing a river's water.
Vaibhav Rao
Ashish Patil
Indermeet Kaur
AM Khanwilkar
Ravi Ranjan
Solution:
The Centre has constituted a three-member Mahanadi Water Disputes Tribunal to adjudicate the dispute between Odisha and Chhattisgarh over sharing the river's water. Supreme Court Judge AM Khanwilkar will be the Chairman of the tribunal, with Justice Ravi Ranjan of the Patna High Court and Justice Indermeet Kaur Kochhar of the Delhi High Court being the other two members.

Directions (6-10): In these questions, a relationship between different elements is shown in the statements. The statements are following by two conclusions. Give answer 

Q6.
If only conclusion I is true.
If only conclusion II is true.
If either conclusion I or II is true.
If neither conclusion I nor II is true.
If both conclusions I and II are true.

Q7.
If only conclusion I is true.
If only conclusion II is true.
If either conclusion I or II is true.
If neither conclusion I nor II is true.
If both conclusions I and II are true.

Q8.
If only conclusion I is true.
If only conclusion II is true.
If either conclusion I or II is true.
If neither conclusion I nor II is true.
If both conclusions I and II are true.

Q9.
If only conclusion I is true.
If only conclusion II is true.
If either conclusion I or II is true.
If neither conclusion I nor II is true.
If both conclusions I and II are true.

Q10.
If only conclusion I is true.
If only conclusion II is true.
If either conclusion I or II is true.
If neither conclusion I nor II is true.
If both conclusions I and II are true.

Q11. Ratio of cost price to selling price of an article is 5 : 6. If 20% discount is offered on marked price of article then marked price is what percent more than cost price?
100/3%
50%
40%
200/3%
60%
Solution:

Q12. Ramesh has 20% savings with him from his monthly salary. If expenditure on clothing is 25% of overall expenditure and his total expenditure except clothing is 3600 then find his saving.
1000
1500
1600
1200
900
Solution:

Q13. A milkman has 20 L of pure milk. He sells 5 L of it at profit of 20% and he mixes 5 L water in remaining quantity of milk. If he sells whole quantity of mixture at cost price then find his overall percentage profit?
25%
20%
24%
28%
30%
Solution:

Q14. A bus starts off from a station at 9 A.M at a speed of 90 km/hr. After 1 hour reduces its speed by 33 (1/3)% If person on car sets off from the same station at 10 AM on the same day from which bus started and moves in the direction in which bus is moving then what should be the speed of car so that it overtakes bus at 12 Noon.
105 km/hr
90 km/hr
75 km/hr
80 km/hr
120 km/hr
Solution:

Q15. Average age of A, B and C is 10 years less than age of C. If ratio of age of A, B and C is 3 : 4 : 5 then what is the sum of age of A & C.
80 year
70 year
85 year
78 year
72 year
Solution:

Directions (16-20): In each of the questions given below an incomplete sentence which must be filled/completed with one of the sentences given below .i.e. one of the sentences can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences. 

Q16. This is the third year in a row that they can look forward to a high output for a variety of crops, although fiscal realities have come in the ................
way of realising crop failure
way of attaining good fertility of soil
way of realising higher farm incomes
way of achieving higher development
way of destroying goof fertility of soil
Solution:
'way of realizing higher farm incomes' as the sentence is talking about the fiscal realities which is obviously come in the way of expectations of higher crop or farm outcomes/incomes.

Q17. Moreover, for those farmers who choose to continue with wheat and rice, transfer of expertise and provision of equipment that enables .............. is vital.
efficient utilisation of water
a certain amount of usage of water
a sufficient amount of water to be wasted
inefficient use of water
sufficient amount of water to be utilised
Solution:
'efficient utilisation of water' as the context of the statement is about the expertise which results into the efficient use of water.

Q18. Combined with distortions in procurement subsidies, water stress due to such use ..............
is unorganised
is evitable
is inevitable
is organised
is utilised
Solution:
'is inevitable' best fits into the blank.

Q19. Clearly, governments need ............... to harvest the monsoon, both on the surface and underground, with community participation.
to harvest continuously
to contest completely
to digest completely
to relocate consistently
to invest consistently
Solution:
'invest consistently' as the need of the government is to invest consistently in order to harvest the monsoon efficiently.

Q20. Each time a horrific sexual crime hits the headlines, there is a clamour for prescribing .............. for such offences.
the reprieve
the absolute remission
the complete pardon
the death penalty
the court marshal
Solution:
'the death penalty' as the context of the statement directly reflects about the consequences of committing an offence which is clamored by the public to be substituted by the death penalty.